Την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, οι αμερικανικές αρχές έδωσαν στους κατοίκους περιοχών γύρω από Οροβιλ της βόρειας Καλιφόρνιας, 60 λεπτά να εκκενώσουν την περιοχή κάτω από το υψηλότερο φράγμα των ΗΠΑ. «Δεν πρόκειται για άσκηση», επαναλάμβαναν. «Αναμένεται κατάρρευση του αγωγού υπερχείλισης μέσα στα επόμενα 60 λεπτά», ανακοίνωσε μέσω Twitter η Υπηρεσία Υδάτινων Πόρων της Καλιφόρνιας στις 16:30 (τοπική ώρα, 02:30 ώρα Ελλάδας). Περίπου 180.000 άτομα που κατοικούν κατά μήκος του ποταμού Φέδερ απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.
Πέρασαν τα 60 λεπτά, έφτασε το βράδυ της Κυριακής και ο αγωγός που αποτρέπει την υπερχείλιση -και, άρα, την πλημμύρα- ήταν, ευτυχώς, στη θέση του. Οι αρμόδιες αρχές κατάφεραν να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο, απελευθερώνοντας τουλάχιστον 2.830 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο από τη βασική υποδομή που χρησιμοποιείται για τις περιπτώσεις υπερχείλισης.
Ωστόσο οι αρχές αρνήθηκαν να αποσύρουν τη διαταγή της εκκένωσης. Περίμεναν να ξημερώσει η επόμενη ημέρα, Δευτέρα, για να εξακριβώσουν ότι ο κίνδυνος υπερχείλισης είχε απομακρυνθεί, προτού δώσουν το «πράσινο» φως στους κατοίκους να επιστρέψουν στις εστίες τους.
Εν τω μεταξύ, μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονταν στους δρόμους. Μάζεψαν πανικόβλητοι ό, τι μπορούσαν σε κλάσματα δευτερολέπτου για να φτάσουν σε τεράστιες ουρές στους δρόμους. Τα οχήματα στον αυτοκινητόδρομο 99 δεν κινούνταν καν. Ακόμη και δύο ελικόπτερα συνέβαλαν στην αστυνόμευση των δρόμων από αέρος!
Ο υπεύθυνος ενός βενζινάδικου Shell δεν ήξερε αν έπρεπε να φύγει ή αν έπρεπε να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους οδηγούς κατά μήκος του αυτοκινητόδριομου. «Δεν μπορείς καν να κουνηθείς. Φυσικά και ανησυχώ για την υπερχείλιση. Εχω δει τις φωτογραφίες. Μιλάμε για πολύ νερό», δήλωσε ο Ραζ Γκιλ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Πρώτη φορά μάς συμβαίνει αυτό. Εχουμε δύο αγόρια κι έναν σκύλο, φορτώσαμε ό, τι μπορούσαμε στο αυτοκίνητο, ρούχα, κουβέρτες», δήλωσε ένα ζευγάρι που μετακόμισε μόλις πριν από τρεις εβδομάδες στο Γιούμπα Σίτι και βρισκόταν στον δρόμο.
Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού τόνισε ότι πάνω από 500 άτομα εμφανίστηκαν σε κέντρο εκκένωσης στο Τσίκο της Καλιφόρνιας, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν οι κουβέρτες και τα ράντσα.
Είναι η πρώτη φορά στα 50 χρόνια της ιστορίας του φράγματος που σημειώνεται ένα τόσο επικίνδυνο γεγονός, όπως επισημαίνει το BBC. Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στη συνηθισμένη στην ξηρασία Καλιφόρνια προκάλεσε την άνοδο των υδάτων της λίμνης Οροβιλ, που με τη σειρά της προκάλεσε την αποδυνάμωση της δομής του φράγματος.
Ομάδες της Υπηρεσίας Υδάτινων Πόρων με τη βοήθεια ελικοπτέρων σχεδιάζουν να ρίξουν πέτρες για να κλείσουν την τεράστια τρύπα που έχει δημιουργηθεί στον αγωγό.
Η λίμνη Οροβιλ είναι μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Καλιφόρνιας. Βρίσκεται 240 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο. Το φράγμα ύψους 234 μέτρων είναι το υψηλότερο των ΗΠΑ.