Οι στόχοι μιας νέας τεχνολογίας παρακολούθησης ζουν βαθιά μέσα στο δάσος και κάποιες φορές εξαφανίζονται για χρόνια. Συχνά παίρνουν πολύ βάρος μόνο και μόνο για να το χάσουν και πάλι σε σύντομο χρονικό διάστημα και το πρόσωπό τους είναι μόνιμα καλυμμένο από πυκνό τρίχωμα. Ολα τα παραπάνω κάνουν την παρακολούθηση μιας καφέ αρκούδας αρκετά δύσκολη υπόθεση.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, μια βιολόγος και δύο προγραμματιστές αποφάσισαν να φτιάξουν ένα πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου που μπορεί να ξεχωρίσει διαφορετικές αρκούδες μεταξύ τους.
Το BearID, όπως ονομάζεται το πρόγραμμα, είναι πρωτοποριακό για τον κόσμο των τεχνολογιών παρακολούθησης ζωών στο φυσικό περιβάλλον τους. Παραδοσιακά, αντίστοιχες τεχνολογίες χρησιμοποιούνταν από βιολόγους που μελετούσαν πρωτεύοντα, καθώς, φυσικά, είναι τα ζώα που μοιάζουν περισσότερο με εμάς τους ανθρώπους.
Ωστόσο, όπως είπε στους Times, η Μέλανι Κλάπαμ, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Βικτόρια, στον Καναδά, η επιστήμη προχωράει και πρόσφατα δημοσιεύτηκε μία νέα έρευνα πάνω στην αναγνώριση των γιγάντιων πάντα.
Ομως, οι καφέ αρκούδες, που δεν έχουν δικά τους ξεχωριστά διακριτικά, δημιουργούν κάποια ιδιαίτερα εμπόδια στους επιστήμονες. Η Κλάπαμ άρχισε να δουλεύει πάνω στο πρόγραμμα BearID, σε συνεργασία με άλλους δύο προγραμματιστές, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες αρκούδων από τη Βρετανική Κολομβία, στον Καναδά και την Αλάσκα, στις ΗΠΑ.
Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη που μαθαίνει εμπειρικά, οπότε χρειάζεται χιλιάδες εικόνες διαφορετικών αρκούδων μέχρι να καταφέρει να τις ξεχωρίζει αποτελεσματικά.
Γιατί, λοιπόν, θέλουν οι ερευνητές και οι επιστήμονες να ξεχωρίζουν τις αρκούδες;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ίδιοι οι ερευνητές μπορούν να ξεχωρίσουν τα διαφορετικά ζώα, αλλά αρκετά συχνά, κάποιες αρκούδες εξαφανίζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και έπειτα είναι πολύ δύσκολο για τους επιστήμονες να τις εντοπίσουν και πάλι.
«Αν μία αρκούδα εξαφανιστεί και επιστρέψει ύστερα από μερικά χρόνια, θέλεις να μπορείς να επιβεβαιώσεις πώς είναι η ίδια αρκούδα. Επειτα οι επιστήμονες θα αρχίσουν να ρωτάνε “Γιατί έφυγε και που πήγε;’’. Οσο περισσότερες πληροφορίες έχεις, τόσο το καλύτερο» είπε η Κλάπαμ.
Αυτή τη στιγμή, το BearID έχει ποσοστό επιτυχίας 83,9% όταν του ζητάτε να αναγνωρίζει ξεχωριστές αρκούδες από εικόνες, αλλά η αποτελεσματικότητά του αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι επιστήμονες πρόκειται να του φορτώσουν χιλιάδες ακόμη εικόνες από κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν εδώ και χρόνια.