Πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής που λένε ότι το υβριδικό σύστημα που ακολουθείται τους τελευταίους μήνες για τον έλεγχο της επιδημίας στην Ελλάδα –με ανοιχτές κάποιες δραστηριότητες και κλειστές άλλες– δεν αποδίδει ή, έστω, έχει ολοκληρώσει την αποστολή του. Και ότι τώρα χρειάζεται ένα σοκ, ένα σχετικά σύντομο αλλά σκληρό lockdown, τύπου Μαρτίου 2020, ώστε να βγούμε «καθαροί» έπειτα –αλλιώς θα συνεχίσουμε να σερνόμαστε.
Το ότι ο αν. υπουργός Εσωτερικών και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε στον ΣΚΑΪ ότι «το Πάσχα θα είμαστε καλύτερα» δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικό, δεδομένου ότι απομένουν τρεις ολόκληροι μήνες (εφέτος Κυριακή του Πάσχα πέφτει 2 Μαΐου). Ο δε Νίκος Χαρδαλιάς παραδέχτηκε στον ΑΝΤ1 τη Δευτέρα ότι έτσι όπως πάμε «πάσχα δεν θα κάνουμε ούτε φέτος όπως είχαμε μάθει».
Το πρωί της Τετάρτης μια λύση lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες για την ανακοπή του τρίτου κύματος της πανδημίας ανέφερε ο καθηγητής Δημήτρης Σαρηγιάννης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο καθηγητής δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι έχει γίνει μια τέτοια πρόταση, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι προς το παρόν «δεν το προτείνω ακόμα».
Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, είπε ότι είναι ημίμετρο και πως «αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αν αυτό επιβληθεί στις 8 Φεβρουαρίου, θα ολοκληρωθεί 1η Μαρτίου.
Διευκρινίζοντας, εξήγησε ότι αναφέρεται σε περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων. Πλέον μιλάμε ή για «ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες», εξήγησε.
Επιπλέον, αναφερόμενος στα σχολεία, εκτίμησε ότι είναι λάθος να κλείσουν τελευταία, αν αυξάνονται τα κρούσματα, αφού είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» της μεταδοτικότητας.
Τέλος, υπογράμμισε σχετικά με το θέμα της μετάλλαξης ότι «πρέπει η κυβέρνηση να έχει καλύτερη εικόνα σε όλη τη χώρα», αναφέροντας πως υπάρχουν εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, τα οποία πρέπει να ενεργοποιηθούν για την ανάλυση δειγμάτων.