Ιρανοί διαδηλωτές διαμαρτύρωνται για την εκτέλεση του σιίτη ιερέα Νιμρ αλ-Νιμρ έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη, στις 3 Ιανουαρίου 2016 | REUTERS/Raheb Homavandi
Επικαιρότητα

Σαουδική Αραβία και Ιράν προχωρούν στην αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων

Το Ριάντ και η Τεχεράνη διέκοψαν τις σχέσεις τους το 2016, μετά την επίθεση εναντίον σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών που πραγματοποίησαν διαδηλωτές στην Ισλαμική Δημοκρατία και την εκτέλεση του ιερέα Νιμρ αλ-Νιμρ από τους Σαουδάραβες
Protagon Team

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους έπειτα από συνομιλίες τους στην Κίνα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή από τα κρατικά ΜΜΕ των δύο χωρών της Μέσης Ανατολής, οι σχέσεις των οποίων είχαν διακοπεί από το 2016.

«Επειτα από συνομιλίες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διπλωματικές σχέσεις τους και να ανοίξουν και πάλι τις πρεσβείες και τις (διπλωματικές) αντιπροσωπείες το πολύ μέσα σε δύο μήνες», μετέδωσαν τα τοπικά ειδησεογραφικά δίκτυα, επικαλούμενα την ανακοίνωση αυτή.

Ιρανικά και σαουδαραβικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν, επίσης, πως οι δύο χώρες υπογράμμισαν στη δήλωσή τους τον σεβασμό της κυριαρχίας, καθώς και τη μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις η μία της άλλης.

Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν διέκοψαν τις σχέσεις τους πριν από επτά χρόνια, μετά την επίθεση εναντίον σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών που πραγματοποίησαν διαδηλωτές στην Ισλαμική Δημοκρατία. Είχε προηγηθεί η εκτέλεση από το Ριάντ ενός γνωστού σιίτη ιερωμένου, του Νιμρ αλ-Νιμρ.

Από τον Απρίλιο του 2021, το Ιράκ έχει φιλοξενήσει μια σειρά συναντήσεων ανάμεσα σε αξιωματούχους των δύο αντίπαλων δυνάμεων με στόχο την προσέγγιση των δύο χωρών. Στις αρχές της εβδομάδας, αντίστοιχο ρόλο έπαιξε η Κίνα.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο Αλί Σαμχανί, ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, μετέβη τη Δευτέρα στο Πεκίνο «για εντατικές διαπραγματεύσεις στην Κίνα με τον σαουδάραβα ομόλογό του με στόχο να επιλυθουν επιτέλους οι διαφορές ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Ριάντ».

Στην κοινή ανακοίνωσή τους το Ιράν και η Σαουδική Αραβία ευχαρίστησαν, μάλιστα, «τη Δημοκρατία του Ιράκ και το Σουλτανάτο του Ομάν επειδή φιλοξένησαν συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών το 2021 και το 2022, καθώς και τους ηγέτες και την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας επειδή υποδέχθηκαν και υποστήριξαν τις συνομιλίες που διεξήθησαν σ’ αυτή τη χώρα».

Η Τεχεράνη και το Ριάντ υποστηρίζουν αντίπαλα μέρη σε συγκρούσεις στην περιοχή, κυρίως στην Υεμένη.

Το Ιράν έχει μείζονα επιρροή στο Ιράκ και το Λίβανο και υποστηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά το καθεστώς στη Συρία.