Ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοινώνει την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, την Τρίτη | YouTube
Επικαιρότητα

Σάντσεθ: «Απαραίτητη» για την ειρήνη η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Η Μαδρίτη, το Οσλο και το Δουβλίνο αναγνώρισαν επισήμως την Τρίτη το κράτος της Παλαιστίνης, σύμφωνα με τα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, μία κίνηση πρωτίστως συμβολική. «Είστε συνεργός στις εκκλήσεις για γενοκτονία των Εβραίων», του απάντησε ο ισραηλινός ΥΠΕΞ
Protagon Team

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία προχώρησαν επισήμως την Τρίτη στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, παρά την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ.

Ετσι, πλέον, 144 από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν ήδη ένα παλαιστινιακό κράτος, ανάμεσα στα οποία, Ρωσία, Κίνα και Ινδία.

Η Μαδρίτη, το Δουβλίνο και το Οσλο έχουν εμφανίσει την απόφασή τους ως μοχλό πίεσης για να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα.

Η δήλωση από τις τρεις χώρες είναι ως επί το πλείστον συμβολική, αλλά ελπίζουν ότι θα παρακινήσει και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ακολουθήσουν.

Με την κίνηση αυτή, τα γραφεία αντιπροσώπων στη Δυτική Οχθη αναμένεται να αναβαθμισθούν σε πλήρεις πρεσβείες.

Η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στην ΕΕ, που πρόκειται να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος, όπως έχουν ήδη κάνει η Σουηδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Η Βρετανία, η Αυστραλία και οι χώρες-μέλη της ΕΕ, Μάλτα και Σλοβενία, έχουν δηλώσει τους τελευταίους μήνες ότι μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Αντίθετα, η Γαλλία υποστήριξε ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναγνωρισθεί παλαιστινιακή κρατική οντότητα, ενώ η Γερμανία συντάχθηκε με τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, απορρίπτοντας μια μονομερή προσέγγιση και επιμένοντας ότι μια λύση δύο κρατών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου.

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο της Δανίας καταψήφισε την Τρίτη ένα νομοσχέδιο για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, αφού το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας δήλωσε νωρίτερα πως δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αναγνώριση μιας ανεξάρτητης χώρας.

Το νομοσχέδιο είχε προταθεί αρχικά στα τέλη Φεβρουαρίου από τέσσερα αριστερά κόμματα.

«Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, για τον μοναδικό λόγο ότι οι προϋποθέσεις δεν υφίστανται πραγματικά εδώ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Λαρς Λόκε, Ράσμουσεν όταν το νομοσχέδιο συζητήθηκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο τον Απρίλιο.

«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το ψήφισμα αυτό, αλλά ευχόμαστε να έρθει μια μέρα που θα μπορούμε», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν, που δεν ήταν παρών σήμερα στην ψηφοφορία.

Σάντσεθ: Απαραίτητη κίνηση για την επίτευξη ειρήνης

Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης είναι «απαραίτητη για την επίτευξη ειρήνης» ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, πέραν του ότι είναι ένα «ζήτημα ιστορικής δικαιοσύνης», δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ.

Σε σύντομη δήλωσή του στα ισπανικά και τα αγγλικά μερικές ώρες πριν από την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την ισπανική κυβέρνηση, ο Σάντσεθ πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή δεν ελήφθη «εναντίον κανενός, πολύ περισσότερο εναντίον του Ισραήλ».

Σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις εντάσεις με το Ισραήλ, καταδίκασε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και ζήτησε την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Είπε χαρακτηριστικά ότι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης αντανακλά εξάλλου «την απόλυτη απόρριψη εκ μέρους μας της Χαμάς, η οποία τάσσεται κατά της λύσης των δύο κρατών».

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο ισπανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ισπανία θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος που περιλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη, ενοποιημένο υπό την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή, με πρωτεύουσά του, την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μαδρίτη δεν θα αναγνωρίσει αλλαγές στα παλαιστινιακά σύνορα μετά το 1967 εκτός και αν αυτές συμφωνηθούν από όλες τις πλευρές.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε προς αυτό που όλοι αναγνωρίζουν ως τη μόνη δυνατή λύση για να επιτευχθεί ένα ειρηνικό μέλλον, ένα (μέλλον) ενός παλαιστινιακού κράτους που ζει δίπλα δίπλα με το ισραηλινό κράτος με ειρήνη και ασφάλεια», πρόσθεσε.

Η Νορβηγία χαιρέτισε «μια σημαντική ημέρα» για τις διμερείς σχέσεις της με τις παλαιστινιακές αρχές.

«Εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια που η Νορβηγία είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές ενός παλαιστινιακού κράτους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Εσπεν Μπαρτ Αϊντε.

«Η ημέρα που η Νορβηγία αναγνωρίζει επισήμως την Παλαιστίνη ως κράτος είναι μια σημαντική ημέρα για τη σχέση ανάμεσα στη Νορβηγία και την Παλαιστίνη».

Η Νορβηγία επέδωσε την Κυριακή προφορική διακοίνωση στον νέο πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Οχθη, Μοχάμεντ Μουστάφα, με την οποία τίθεται σε ισχύ σήμερα η απόφαση αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους.

«Κάποιοι χαρακτήρισαν την απόφασή μας ανταμοιβή για την τρομοκρατία». Τίποτε δεν απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα», επέμεινε ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μιχόλ Μάρτιν.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν δείχνει κανένα σημάδι εποικοδομητικής δέσμευσης», δήλωσε o Αϊντε και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να υποστηρίξει μια λύση δύο κρατών.

«Εχω εμπιστοσύνη στην παλαιστινιακή κυβέρνηση ότι θα συνεχίσει τη δύσκολη δουλειά της μεταρρύθμισης και θα βάλει τις βάσεις της διακυβέρνησης, έπειτα από μια κατάπαυση του πυρός, τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα», δήλωσε.

Στις αρχές της δεκαετίας του 90, η Νορβηγία είχε φιλοξενήσει μυστικά τις πρώτες ισραηλινοπαλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες είχαν καταλήξει στις συμφωνίες του Οσλο θέτοντας τις βάσεις για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης μεταξύ των δύο μερών.

Σφοδρή αντίδραση Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, κατηγόρησε τον Σάντσεθ ότι είναι «συνεργός» στις «εκκλήσεις για γενοκτονία» των Εβραίων.

«Είσαστε συνεργός στις εκκλήσεις για γενοκτονία του εβραϊκού λαού», έγραψε ο Κατς σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, αντιδρώντας στην κίνηση της Μαδρίτης για την αναγνώριση, καθώς και στη διατήρηση στη θέση της της τρίτης στην ιεραρχία της ισπανικής κυβέρνησης, υπουργού Εργασίας, Γιολάντα Ντίαθ, η οποία ζήτησε πρόσφατα την απελευθέρωση της Παλαιστίνης «από το ποτάμι ως τη θάλασσα», εξοργίζοντας τους Ισραηλινούς.

Η φράση αυτή χρησιμοποιείται από τους Παλαιστινίους και τους υποστηρικτές τους και αναφέρεται στον ποταμό Ιορδάνη και τη Μεσόγειο, κάτι που κατά τους Ισραηλινούς είναι άκρως αντισημιτική, καθώς σημαίνει την ολοκληρωτική εξάλειψη του κράτους του Ισραήλ.

Χθες, ο Κατς είχε ήδη λάβει «μέτρα αντιποίνων» έναντι της Μαδρίτης, απαγορεύοντας στο προξενείο της Ισπανίας στην Ιερουσαλήμ να παρέχει υπηρεσίες στους Παλαιστινίους από την 1η Ιουνίου.

«Δεν θα ανεχθούμε να επιτεθούν στην κυριαρχία και την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε, κατηγορώντας την Ισπανία ότι «ανταμείβει την Χαμάς», η φρικτή επίθεση της οποίας στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ επίσης απέσυρε τους πρεσβευτές του από τη Μαδρίτη, το Οσλο και το Δουβλίνο και κάλεσε τους πρεσβευτές των τριών χωρών στο Τελ Αβίβ, να παρακολουθήσουν το σκληρό βίντεο με την απαγωγή των ισραηλινών γυναικών από τρομοκράτες της Χαμάς σε στρατιωτική βάση του Ισραήλ, την  7η Οκτωβρίου, που πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα.