Εκατοντάδες τουρίστες «κρέμονται» από τα περβάζια της Οίας για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα | Intimenews
Επικαιρότητα

Σαντορίνη: Ζήτησαν €1.500 νοίκι από αναπληρώτρια καθηγήτρια – η απάντηση της Κεραμέως

Η ανάρτηση της καθηγήτριας έφερε ξανά στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης στέγης, που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια όσοι διορίζονται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς
Protagon Team

Χίλια πεντακόσια ευρώ ενοίκιο τον μήνα για ένα σπίτι 40 τετραγωνικών μέτρων ζήτησαν από αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σαντορίνη!

Είναι ένα μόνο παράδειγμα του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη στέγης σε τόσο τουριστικά μέρη, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, αναπληρωτές καθηγητές, γιατροί, νοσηλευτές, αστυνομικοί και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι που διορίζονται εκεί.

Οπως έγραψε η εκπαιδευτικός στο Twitter, απευθύνθηκε σε μεσιτικό γραφείο να ρωτήσει για ένα σπίτι κοντά στο σχολείο που επρόκειτο να διδάξει, το οποίο ήταν 40 τετραγωνικά μέτρα, με wi-fi, κλιματισμό και επιπλωμένο. Η καθηγήτρια υπολόγιζε το ενοίκιό του να στοιχίζει περίπου 400 ευρώ. Προς έκπληξή της, τής ζήτησαν 1.500 ευρώ.

«Λυπάμαι, αλλά εξαιτίας της αισχροκέρδειάς σας ας μείνουν τα παιδιά σας χωρίς καθηγητές», πρόσθεσε.

Η ανάρτηση έγινε αμέσως viral. Η ίδια, μετά την ανταπόκριση που είχε η ανάρτηση και τα σχόλια που δέχτηκε -κάποια αρνητικά- επανήλθε με νέα ανάρτηση:

«Επειδή μου κάνατε επίθεση και κάποιοι στα μηνύματα. Να πω το εξής. Οι αναπληρωτές ξεσπιτωνόμαστε κάθε χρόνο τελευταία στιγμή, να αποδεχθούμε μια θέση σε μια περιοχή όπου δεν ξέρουμε κανέναν και τίποτα, ούτε καν αν θα βρούμε θέση. Παρουσιαζόμαστε σε Δευτεροβάθμιες που δεν μας λένε επιτόπου πού θα μας τοποθετήσουν. Και όλα αυτά γιατί μας θεωρούν αναλώσιμους. Και εγώ προσωπικά είμαι σε προνομιακή θέση, διότι δεν αφήνω πίσω παιδιά και άνδρα, και έχω δύο γονείς που μπορούν να με στηρίξουν οικονομικά.

»Κύριοι, κυρίες, όλοι εσείς που με ευκολία κρίνετε και κατακρίνετε θα αφήνατε κάθε χρόνο το σπίτι και την οικογένειά σας με προορισμό το άγνωστο; Θα το κάνατε; Δεν είμαστε επαίτες. Επιστήμονες είμαστε που ερχόμαστε να διδάξουμε τα παιδιά σας. Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει. Δυστυχώς γίνεται παντού. Δεν αφορά έναν άνθρωπο. Δυστυχώς, γίνεται σε όλους. Αγαπώ τη δουλειά μου, όπως εσείς τη δική σας. Γι′ αυτό το παλεύω. Σεβαστείτε το».

Η απάντηση της Νίκης Κεραμέως

Στην ανάρτηση απάντησε και η ίδια η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως,  αναφέροντας: «Είμαστε σε επικοινωνία από την αρχή της περιόδου με τις Δημοτικές Αρχές, και δη στις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, δεδομένων των δυσκολιών στην εξεύρεση στέγης σε λογικά οικονομικά πλαίσια».


Επανήλθε, δε, λέγοντας: «Μόλις ξαναμίλησα με τον δήμαρχο Σαντορίνης και 1) θα δοθεί ειδικό επίδομα, ενισχυμένο από πέρυσι, στους αναπληρωτές για τον σκοπό αυτό και 2) έχει ζητηθεί η συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για την εξεύρεση κατοικιών».

Και η καθηγήτρια απάντησε: «Κυρία Κεραμέως το πρόβλημα είναι και σε άλλα νησιά. Και προφανώς είναι πολύ συνάδελφοι που αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση. Γνωρίζουμε τις λίστες με τα σπίτια που παρόλο ως κίνηση είναι εξαιρετική δεν καλύπτει το πλήθος των καθηγητών στα νησιά».

Στις απαντήσεις στο αρχικό tweet, υπάρχουν και σχόλια που αναφέρουν παρόμοια περιστατικά από την Σαντορίνη, για τη νηπιαγωγό στην Οία, που έμεινε μέσα στο νηπιαγωγείο, για γιατρούς που έμειναν μέσα στο Κέντρο Υγείας του νησιού, καθώς και έναν καθηγητή που, την περίοδο 2014-15 έμενε σε σκηνή στον Μονόλιθο και χρησιμοποιούσε το σπίτι ενός γνωστού του για να κάνει μπάνιο…