| REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo
Επικαιρότητα

«Σανίδα σωτηρίας» 50 δισ. στην Credit Suisse από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Η ελβετική τράπεζα που είδε την Τετάρτη τη μετοχή της να κατακρημνίζεται, θα δανειστεί έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα και θα επαναγοράσει περίπου 3 δισ. από το χρέος της, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητά της και να ηρεμήσει τους επενδυτές. Ανακούφιση και εικόνα ανάκαμψης την Πέμπτη στις ευρωπαϊκές αγορές
Protagon Team

Σε μία πρωτοφανή κίνηση, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (Ελβετική Εθνική Τράπεζα) προσέφερε τελικά σανίδα σωτηρίας πολλών δισ. στην Credit Suisse, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητά της και να ηρεμήσει τους επενδυτές, μια ημέρα μετά την κατακρήμνιση της μετοχής της που πυροδότησε νέο τραπεζικό sell off (απώλειες άνω του 30%, προτού κλείσει στο -24,24%).

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, η Crédit Suisse ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί ως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα (50,6 δισ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα.

«Η επιπρόσθετη ρευστότητα θα υποστηρίξει τις κύριες δραστηριότητες της Crédit Suisse και των πελατών της, καθώς η Crédit Suisse λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργηθεί μια τράπεζα πιο απλή και στοχευμένη, βασισμένη στις ανάγκες των πελατών της», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας.

Με το κλείσιμο των αγορών την Τετάρτη, η τράπεζα είχε κεφαλαιοποίηση 6,7 δισ. ελβετικά φράγκα (6,8 δισ. ευρώ), «ψίχουλα» για μια από τις 30 τράπεζες σε όλο τον κόσμο που θεωρούνται συστημικά σημαντικές, ή αλλιώς πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και μικρότερων τραπεζών στις ΗΠΑ πυροδότησε κρίση εμπιστοσύνης, που πλέον μεταφέρθηκε στην Ευρώπη. Οι επενδυτές φάνηκαν να αψηφούν τις διαβεβαιώσεις, ιδίως από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για τα μέτρα που εγγυώνται τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της κεντρικής τράπεζας είναι πρωτοφανής, ενώ πρόκειται για την πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008 (κεντρικές τράπεζες είχαν παρέμβει για να εγγυηθούν πως οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα άντεχαν την πίεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού).

Η FINMA και η ελβετική κεντρική τράπεζα θέλουν επίσης να καθησυχάσουν, να πείσουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης της αναταραχής του αμερικανικού τραπεζικού τομέα στον ελβετικό.

Την Τετάρτη, ηγετικά στελέχη της Crédit Suisse αποπειράθηκαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες για τη σταθερότητα της τράπεζας, χωρίς πάντως να πείσουν τους επενδυτές: η μετοχή της υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ούλριχ Κέρνερ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel News Asia διαβεβαίωνε: «Είμαστε ισχυρή τράπεζα, είμαστε τράπεζα με παγκόσμια διάσταση υπό ελβετική εποπτεία» και «εκπληρώνουμε και ξεπερνάμε όλες τις απαιτήσεις των εποπτικών φορέων», «το κεφάλαιό μας, η βάση της ρευστότητάς μας είναι πάρα πολύ σθεναρά».

Η ανησυχία ξεπέρασε τα ελβετικά σύνορα, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να σημειώνει ότι «παρακολουθεί την κατάσταση» και «βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές διεθνώς», ενώ στη Γαλλία, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κάλεσε τις ελβετικές αρχές να επιλύσουν τα προβλήματα της Crédit Suisse και έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών της να συζητήσει με τον ομόλογό του στη Βέρνη.

Η κατρακύλα της μετοχής της Credit Suisse κορυφώθηκε μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Saudi National Bank, Αμάρ Αλ Κουντέρι -μεγαλύτερου ιδιώτη μετόχου του Ομίλου Credit Suisse –  ότι δεν θα παράσχει περαιτέρω στήριξη στην ελβετική τράπεζα,  επικαλούμενος λόγους του ρυθμιστικού πλαισίου.

Η Saudi National Bank κατέχει το 9,8% των μετοχών της Crédit Suisse. Ωστόσο, δυνάμει του ελβετικού δικαίου, χρειάζεται πράσινο φως από τον FINMA, τον ελβετικό εποπτικό φορέα, για να ξεπεραστεί το όριο του 10%.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Αμάρ Αλ Κουντέρι  δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Crédit Suisse, χαρακτηρίζοντας εντελώς αδικαιολόγητο τον πανικό που προκλήθηκε στις αγορές.

Αλμα άνω του 30% την Πέμπτη

Ηδη πάντως, στο άκουσμα της παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, η μετοχή της Credit Suisse κατέφραφε το πρωί της Πέμπτης άλμα άνω του 30%, ενώ ανάλογη υπήρξε η εικόνα ανάκαμψης και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Με έτος ίδρυσης το 1856, η Credit Suisse χαρακτηρίζεται πυλώνας του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα, όμως αντιμετωπίζει προβλήματα μετά την κατάρρευση της βρετανικής χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill. Από τον Μάρτιο του 2021, η μετοχή της Crédit Suisse έχει απολέσει το 83% της αξίας της.

Οπως σημείωναν αναλυτές, τα προβλήματα της Credit Suisse ήταν μια υπενθύμιση ότι οι τράπεζες της Ευρώπης έχουν επίσης μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων, η αξία των οποίων έχει υποστεί σφυροκόπημα από την άνοδο των επιτοκίων

«Η πίεση στην Crédit Suisse επηρέασε την ήδη νευρική αγορά», σχολίαζε χθες αναλυτής της Robobank. Οι επενδυτές μοιάζουν «ολοένα πιο ανήσυχοι» για τις τράπεζες, υπερθεμάτιζε αναλυτής της εταιρείας Finalto.

Αλλά, σύμφωνα με τον τελευταίο, αν η Crédit Suisse φθάσει να αντιμετωπίσει «υπαρξιακό πρόβλημα, θα είμαστε μπροστά σε εντελώς άλλη διάσταση».

«Είναι αληθινά πολύ σημαντική για να αφεθεί να βυθιστεί», εξήγησε: το μέγεθός της δεν έχει καμιά σχέση με αυτό της SVB.