Η Ξένια Σόμπτσακ στο διεθνές οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, το 2018 | EPA/ANATOLY MALTSEV
Επικαιρότητα

Σαν τον πατέρα και η κόρη: Η ειρωνεία της διαφυγής της βαφτιστήρας του Πούτιν από τη Ρωσία

Η Ξένια Σόμπτσακ κατέστρωσε περίπλοκο σχέδιο απόδρασης κάτω από τη μύτη του ρώσου προέδρου. Ακριβώς όπως ο τελευταίος είχε βοηθήσει τον μέντορά του και πατέρα της, Ανατόλι Σόμπτσακ, να διαφύγει στο εξωτερικό, το 1997, διακινδυνεύοντας τότε, όταν ανέβαινε με ταχύτητα τα σκαλιά της εξουσίας, ακόμα και τη θέση του στο Κρεμλίνο
Protagon Team

Την προηγούμενη εβδομάδα, η 40χρονη Ξένια Σόμπτσακ, γνωστή ως η «Πάρις Χίλτον της Ρωσίας» αλλά και σύμφωνα με τις φήμες, «βαφτιστήρα» του Βλαντίμιρ Πούτιν, διέφυγε από τη χώρα και βρήκε καταφύγιο στη Λιθουανία, λίγες ώρες πριν την επιχείρηση για τη σύλληψή της στη Μόσχα.

Ο πατέρας της ήταν το αφεντικό και ο πολιτικός μέντορας του ρώσου προέδρου τη δεκαετία του ’90: ο Ανατόλι Σόμπτσακ έγινε ο πρώτος δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης στη μετα-σοβιετική εποχή και ο Πούτιν ήταν τότε ο έμπιστος βοηθός του.

Η ειρωνεία της υπόθεσης, όπως επεσήμανε το Politico, είναι ότι ο πατέρας της Σόμπτσακ είχε διαφύγει κι αυτός στο εξωτερικό, κατηγορούμενος για διαφθορά και εκβιασμό, με τη βοήθεια του φίλου του, του Πούτιν… Δεν μπορεί παρά να έσκασε ένα χαμόγελο η κόρη του, γράφει το Politico, όταν διέφυγε κάτω από τη μύτη του ρώσου προέδρου.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, λίγες ώρες πριν από τη διαφυγή της Σόμπτσακ –η οποία είναι παρουσιάστρια στην τηλεόραση και πρόεδρος μιντιακού ομίλου στη Ρωσία–, η ρωσική αστυνομία είχε κάνει έφοδο στην έπαυλή της και είχε συλλάβει έναν στενό συνεργάτη της, ενώ ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει έρευνα και στο διαμέρισμά της στη Μόσχα.

Η 40χρονη Ξένια ήταν κάποτε αντίπαλος του Πούτιν στις προεδρικές εκλογές του 2018, με το δικό της κόμμα, όπου όμως έλαβε κάτω από το 2% των ψήφων και δεν ασχολήθηκε ξανά με την πολιτική. Ο Αλεξέι Ναβάλνι και οι υπόλοιποι ρώσοι αντικαθεστωτικοί την είχαν κατηγορήσει τότε ότι ήταν πιόνι του Πούτιν, καθώς ήταν γνωστή η στενή οικογενειακή σχέση τους, και ότι η υποψηφιότητά της ήταν «βαλτή» από το Κρεμλίνο για να φανεί ότι οι εκλογές είναι εφάμιλλες ενός δημοκρατικού πολιτεύματος. Την ίδια στιγμή, η υποψηφιότητα του Ναβάλνι είχε απαγορευθεί.

Από τότε, η Σόμπτσακ έγινε δημοσιογράφος στην τηλεόραση και είχε πρόσβαση στον ρώσο πρόεδρο, στον οποίο έκανε πάντα «δύσκολες» ερωτήσεις, οι οποίες επίσης θεωρούνταν «προσχεδιασμένες» από τους αντιπάλους του Πούτιν.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, κάτι φαίνεται πως είχε αλλάξει. Η Σόμπτσακ άρχισε να κάνει ελαφρώς επικριτικά σχόλια για την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι κατασκευάζει κατηγορίες διαφθοράς εναντίον της για να ασκήσει πίεση στον όμιλό της. «Η δημοσιογραφική ομάδα μου και εγώ θεωρούμε ότι είναι ένα ακόμα παράδειγμα πίεσης κατά των δημοσιογράφων. Δεν μπορούν να βρουν τίποτα εναντίον μου και συνεχίζουν να συλλαμβάνουν τους δημοσιογράφους μου», είχε γράψει στο Telegram.

Η σχέση του Πούτιν με την οικογένειά της ήταν στενή για δεκαετίες. Ο ρώσος πρόεδρος είχε παρευρεθεί στη βάπτισή της και λέγεται ότι ήταν ο νονός της. Ο πατέρας της τον είχε για δεξί του χέρι που έκανε τις «βρώμικες» δουλειές του στον Δήμο της Αγίας Πετρούπολης. Ο Πούτιν ήταν αυτός που είχε αναλάβει τη συνεννόηση με τους μαφιόζους της πόλης, που έριχνε λάσπη στους αντιπάλους του Σόμπτσακ, που «λάδωνε» όσους χρειαζόταν και έκλεινε τις κρυφές συμφωνίες.

Το πώς έφτασε να είναι το δεξί χέρι του δημάρχου για έξι χρόνια είναι ένα μυστήριο, γράφει το Politico.

Κάποιοι λένε ότι τον έβαλε η KGB για να έχει τον δικό της άνθρωπο δίπλα στον Σόμπτσακ, επειδή τον έβλεπαν ως έναν επικίνδυνο φιλελεύθερο μεταρρυθμιστή.

Ο ίδιος ο Πούτιν είχε πει ότι γνωρίστηκαν τυχαία όταν ο δήμαρχος θυμήθηκε ότι ήταν πρώην φοιτητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, όπου ο Σόμπτσακ ήταν καθηγητής.

Οι βιογράφοι του Πούτιν, όμως, θεωρούν ότι αυτή η εκδοχή δεν στέκει, καθώς ο ρώσος πρόεδρος δεν ήταν φοιτητής που ξεχώριζε ανάμεσα στους χιλιάδες που πέρασαν από τα μαθήματα του μετέπειτα δημάρχου.

Το 1997, πάντως, ο Πούτιν, που είχε αναρριχηθεί στη ρωσική πολιτική σκηνή και είχε φτάσει πλέον στο Κρεμλίνο, ρίσκαρε την καριέρα του για να βοηθήσει τον Σόμπτσακ να διαφύγει από τη Ρωσία, κατηγορούμενος για διαφθορά.

Ο Γιέλτσιν λέγεται ότι τον συμπαθούσε, αλλά δεν ήθελε να διακινδυνεύσει τη φήμη του προστατεύοντάς τον από τους εισαγγελείς.

Ο Πούτιν πήγε στην Αγία Πετρούπολη και είπε στον τότε προϊστάμενό του, Βαλεντίν Γιουμάσεφ και γαμπρό του Γιέλτσιν, «θα πάω να τον βοηθήσω και αν κάτι πάει στραβά, πες στον Γιέλτσιν ότι δεν είχα άλλη επιλογή».

Ο Γιουμάσεφ προειδοποίησε τον Πούτιν ότι αν η απόδραση του Σόμπτσακ αποτύγχανε, θα έπρεπε να τον απολύσει.

Εκείνες τις ημέρες ο Σόμπτσακ βρισκόταν για εξετάσεις στο νοσοκομείο και έλαβε άδεια να πάει σπίτι του για το Σαββατοκύριακο. Ο Πούτιν είχε οργανώσει τη διαφυγή του με ένα ασθενοφόρο, που τον πήγε κατευθείαν στο αεροδρόμιο, όπου τον περίμενε ένα ιδιωτικό αεροσκάφος, ναυλωμένο από ολιγάρχη, το οποίο τον μετέφερε στο Παρίσι.

Υστερα από 45 χρόνια, η κόρη του Σόμπτσακ απέδειξε ότι έχει το ίδιο ταλέντο με τον Πούτιν καταστρώνοντας το σχέδιο διαφυγής της με μαεστρία. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, η Ξένια ξεγέλασε τους πράκτορες που την παρακολουθούσαν, καθώς αγόρασε αεροπορικό εισιτήριο online για το Ντουμπάι και την Τουρκία. Ομως, χρησιμοποιώντας το ισραηλινό της διαβατήριο, επιβιβάστηκε σε πτήση για τη Λευκορωσία, από όπου πέρασε πεζή τα σύνορα στη Λιθουανία. Από τότε που διέφυγε, η Σόμπτσακ δεν έχει κάνει κάποια δήλωση.

Πάντως, το γεγονός ότι ο Πούτιν την έβαλε στο στόχαστρό του σημαίνει ότι κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τον Σεργκέι Μαρκόφ, πολιτικό αναλυτή και υποστηρικτή του Πούτιν.