Μία αστυνομικός ελέγχει ένα ρομπότ εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών σε παλιότερη άσκηση | EPA/DAVID CROSLING
Επικαιρότητα

Σαν Φρανσίσκο: «Οχι» από το δημοτικό συμβούλιο στα ρομπότ- εκτελεστές της αστυνομίας

Μετά από έντονες αντιδράσεις, οι δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν να μη δώσουν την έγκρισή τους στην πρόταση αλλά να παραπέμψουν το ζήτημα σε μια ειδική επιτροπή και να περιμένουν το πόρισμά της
Protagon Team

Το δημοτικό συμβούλιο του Σαν Φρανσίσκο αρνήθηκε τελικά να υιοθετήσει την πρόταση που προέβλεπε τη χρήση ρομπότ ικανών να σκοτώνουν, από την τοπική αστυνομία, αλλά δεν την απέρριψε οριστικά.

Το μέτρο, που έχει προκαλέσεις πολλές αντιδράσεις, θα εξεταστεί από ειδική επιτροπή και στη συνέχεια θα ληφθεί η τελική απόφαση.

Αυτά τα «ρομπότ δολοφόνοι», τα οποία θα χρησιμοποιούνταν σε κάποιες ακραίες καταστάσεις, όπως τρομοκρατικές ενέργειες ή περιστατικά μαζικών πυροβολισμών, έχουν προκαλέσει έντονη διαμάχη στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, το οποίο είχε φανεί να στηρίζει τη χρήση τους.

«Την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τις ηθικές αναστολές, υποστήριξα τη νομοθεσία, όμως μέσα σε αυτή την εβδομάδα έπαψα να νιώθω καλά με το θέμα. Δεν πιστεύω ότι οπλισμένα και τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ θα μας κάνουν πιο ασφαλείς», δήλωσε την Τρίτη ο Γκόρντον Μαρ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Σαν Φρανσίσκο.

Τελικά το δημοτικό συμβούλιο έκανε ένα βήμα πίσω, εγκρίνοντας νομοθεσία που επιτρέπει στην αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο να αποκτήσει στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά όχι τα ρομπότ.

Πολλοί αντίπαλοι της πρότασης επέκριναν το μέτρο, φοβούμενοι ότι θα αυξήσει την αστυνομική βία. Στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, πολλοί διαδηλωτές εισήλθαν στην αίθουσα κρατώντας πανό.

Νωρίτερα, δεκάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά από το δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο, με πανό που έγραφαν «μη δώσετε στην αστυνομία νέα όπλα» ή «τα ρομπότ δολοφόνοι δεν είναι η λύση».

«Η χρήση ρομπότ σε ενδεχομένως φονικές καταστάσεις είναι μια ύστατη λύση», είχε διαβεβαιώσει στις αρχές Δεκεμβρίου σε ανακοίνωσή του ο Γουίλιαμ Σκοτ, επικεφαλής της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο.

«Ζούμε σε μια εποχή στην οποία η μαζική βία γίνεται ολοένα και πιο συχνή», είχε προσθέσει. «Εχουμε ανάγκη αυτή την επιλογή για να σώζουμε ζωές στις περιπτώσεις που τέτοιες τραγωδίες σημειωθούν στην πόλη μας», είχε σημειώσει.

Με αυτό το ρομπότ, το 2016, η αστυνομία του Ντάλας είχε σκοτώσει έναν ένοπλο που είχε δολοφονήσει πέντε αστυνομικούς και είχε ταμπουρωθεί επί ώρες σε ένα κτίριο – EPA/DAMIAN BERG/US NAVY/HANDOUT

Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο έχει στη διάθεσή της ήδη πολλά ρομπότ, τα οποία μπορεί να ελέγχει από απόσταση και τα οποία χρησιμοποιούνται όταν οι αστυνομικοί πρέπει να διατηρήσουν απόσταση ώσπου να είναι ασφαλής η τοποθεσία, όπως σε περιπτώσεις ειδοποίησης για τοποθέτηση βόμβας.

Το νέο μέτρο θα επέτρεπε να χρησιμοποιούνται ρομπότ για να τοποθετούν «εκρηκτική ύλη» ικανή να «εξουδετερώσει ή να αποπροσανατολίσει κάποιον ένοπλο, βίαιο ή επικίνδυνο ύποπτο που απειλεί να αφαιρέσει ζωές», είχε ανακοινώσει η αστυνομία.