Το χαλύβδινο δίχτυ ασφαλείας στη γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο έχει στόχο την αποτροπή αποπειρών αυτοκτονίας | Golden Gate Bridge, Highway and Transportation District
Επικαιρότητα

Σαν Φρανσίσκο: Δίχτυ πρόληψης αυτοκτονιών στη γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ

Πλέγμα από ανοξείδωτο χάλυβα στο κάτω μέρος της εμβληματικής γέφυρας μήκους σχεδόν τριών χιλιομέτρων, τοποθετήθηκε μετά από αγώνες δεκαετιών
Protagon Team

Ενα πολυαναμενόμενο φράγμα πρόληψης αυτοκτονιών στη γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ του Σαν Φρανσίσκο ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με αξιωματούχους της πόλης, σηματοδοτώντας τη δικαίωση μιας ακούραστης εκστρατείας από οικογένειες που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα στη διάσημη κατασκευή.

Συνεργεία εργάζονταν πυρετωδώς ώστε να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση διχτυών από ανοξείδωτο χάλυβα και στις δύο πλευρές της γέφυρας, πριν από την προγραμματισμένη προθεσμία του 2024, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής Guardian.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2024, η γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ έχει τώρα ένα συνεχές φυσικό φράγμα πρόληψης αυτοκτονίας εγκατεστημένο σε όλο το μήκος της των 2,7 χιλιομέτρων», δήλωσε ο Πάολο Κοσούλιτς-Σβαρτς, διευθυντής δημοσίων σχέσεων για την Golden Gate Bridge Highway and Transportation District, την οντότητα που έχει αναλάβει την επίβλεψη της δομής.

Ο Κοσούλιτς-Σβαρτς λέει ότι το σύστημα αποτροπής αυτοκτονίας, γνωστό και ως «το δίχτυ», έχει εγκατασταθεί στο 95% της κάτω πλευράς της γέφυρας. Λόγω περιορισμών κατασκευής και σχεδιασμού, ορισμένα σημεία της γέφυρας –το υπόλοιπο 5%– έχουν τοποθετημένη κάθετη περίφραξη, οπότε δεν υπήρχε ανάγκη για δίχτυ, προσθέτει.

Η ολοκλήρωση του φράγματος έρχεται σχεδόν μια δεκαετία μετά την αρχική έγκριση του έργου. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2018, αλλά αντιμετώπισαν πολλές καθυστερήσεις στην κατασκευή, καθώς και αντίσταση από ανθρώπους της πόλης που δεν ήθελαν να αλλάξουν το ορόσημο, ή θεωρούσαν την εγκατάσταση πολύ δαπανηρή.

Οσοι αγωνίστηκαν για περισσότερα μέτρα ασφαλείας, ισχυρίζονται ότι «το δίχτυ» έπρεπε να είχε τοποθετηθεί πολύ νωρίτερα. Η γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ είναι από καιρό γνωστή ως μια από τις πιο… δημοφιλείς και θανατηφόρες τοποθεσίες αυτοκτονιών στον κόσμο. Η Χέδερ Κισενμπέρι, η οποία έχασε τον γιο της από αυτοκτονία στη γέφυρα, περιγράφει την ολοκλήρωση της κατασκευής ως γλυκόπικρη.

«Από τη μία πλευρά, είμαι ευγνώμων που το δίχτυ για το οποίο παλέψαμε για τόσο καιρό θα είναι πλήρες και που θα σταματήσει μελλοντικές αυτοκτονίες σε αυτή τη γέφυρα», λέει στην Guardian. «Αλλά από την άλλη, αν είχε εγκατασταθεί κάποιο αποτρεπτικό μέσο αυτοκτονίας νωρίτερα, ο γιος μου και άλλοι ίσως δεν έχαναν τη ζωή τους».

Ο Κέβιν Χάινς μετάνιωσε που πήδηξε από τη γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ τη στιγμή που τα χέρια του άφηναν τη σιδερένια ράγα. Ο Χάινς, ο οποίος πάσχει από διπολική διαταραχή, ήταν 19 ετών όταν επιχείρησε να τερματίσει τη ζωή του τον Σεπτέμβριο του 2000, και επέζησε από θαύμα.

«Αν το δίχτυ ήταν εκεί, θα με είχε σταματήσει η αστυνομία και θα είχα βρει τη βοήθεια που χρειαζόμουν αμέσως», αποκαλύπτει ο Χάινς. «Δεν θα έσπαγα ποτέ την πλάτη μου, δεν θα έσπαγα ποτέ τρεις σπόνδυλους και δεν θα βρισκόμουν ποτέ σε αυτό το μονοπάτι που βρέθηκα τότε. Είμαι τόσο ευγνώμων που μια μικρή ομάδα ομοϊδεατών δεν εγκατέλειψε ποτέ κάτι τόσο σημαντικό», συμπληρώνει.

Η εμβληματική γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ είναι ένα από τα πιο επιβλητικά αξιοθέατα του Σαν Φρανσίσκο (Shutterstock/ventdusud)

Οι εκκλήσεις για να γίνει κάτι για τις αυτοκτονίες στη γέφυρα ξεκίνησαν πριν από χρόνια, αλλά ήταν μια μικρή ομάδα γονέων, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του Χάινς, Πάτρικ, εκείνη που ίδρυσε το Bridge Rail Foundation το 2006, και πίεσε για την ολοκλήρωση του πρότζεκτ.

Η ομάδα αρχικά υποστήριζε την αύξηση του ύψους του κιγκλιδώματος της γέφυρας, μια πρόταση που αντιμετώπισε αντιδράσεις καθώς θα μπλόκαρε την πανοραμική θέα στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Αργότερα υποστήριξαν την τοποθέτηση του διχτυού αυτοκτονίας – ένα σχέδιο βασισμένο στην επιτυχία παρόμοιων εγκαταστάσεων σε μέρη όπως η Βέρνη της Ελβετίας.

Ο Κεν Χολμς, πρώην ιατροδικαστής στην κομητεία Μαρίν, ο οποίος εντάχθηκε στο Bridge Rail Foundation αφού συνειδητοποίησε πόσο συχνά συνέβαιναν αυτοκτονίες στη γέφυρα, πανηγυρίζει για την ολοκλήρωση του διχτυού. «Είμαι πολύ χαρούμενος», λέει ο Χολμς. «Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι μόνο ένας αποτρεπτικός παράγοντας, αλλά σίγουρα θα αποτρέψει ανθρώπους με αυτοκτονικές τάσεις ακόμη και να πάνε στη γέφυρα. Και αυτός ήταν ο στόχος μας από την αρχή».

Τα δίχτυα –τοποθετημένα 6 μέτρα κάτω από την οδόστρωμα – δεν είναι ορατά από τα αυτοκίνητα που διασχίζουν τη γέφυρα. Αλλά οι πεζοί που στέκονται δίπλα στις ράγες μπορούν να τα δουν. Κατασκευάστηκαν από ανοξείδωτο χάλυβα, που μπορεί να αντέξει το σκληρό περιβάλλον, το οποίο περιλαμβάνει αλμυρό νερό, ομίχλη και ισχυρούς ανέμους που συχνά σαρώνουν την εντυπωσιακή πορτοκαλί δομή στο στόμιο του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο.

Τα εμπόδια λειτουργούν ήδη όσο αποτρεπτικά έλπιζαν οι εμπνευστές τους – ο αριθμός των ανθρώπων που πηδούν μειώθηκε περισσότερο από το μισό. Τα δίχτυα έχουν σκοπό να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το άλμα και να περιορίσουν το ποσοστό θνησιμότητας όσων εξακολουθούν να προσπαθούν να πηδήξουν, αν και πιθανότατα θα υποστούν σοβαρούς τραυματισμούς.

Πυροσβέστες, τόσο στην κομητεία του Σαν Φρανσίσκο, όσο και σε αυτή του Μαρίν, εκπαιδεύονται για να κατεβαίνουν και να σώζουν όποιον πηδήξει στα δίχτυα. Προς το παρόν, σιδηρουργοί που συντηρούν τη γέφυρα και είναι εκπαιδευμένοι σε τεχνικές διάσωσης, περιπολούν τη γέφυρα για να εντοπίσουν όσους σκέφτονται να πηδήξουν και εκτελούν τις διασώσεις. Μέσα στο 2023 απέτρεψαν 149 απόπειρες αλμάτων αυτοκτονίας.

Το δίχτυ εγκρίθηκε από την περιφέρεια στην οποία ανήκει η γέφυρα το 2014 με προϋπολογισμό 76 εκατομμυρίων δολαρίων (69,4 εκατ. ευρώ), αλλά το κόστος κατασκευής αυξήθηκε στα 224 εκατομμύρια δολάρια (204,5 εκατ. ευρώ). Οι επικριτές του έργου θεωρούν ότι ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα για την αποτροπή αλμάτων ανθρώπων που, όπως ισχυρίζονται, είναι αποφασισμένοι να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Οι υποστηρικτές των διχτυών επισημαίνουν μελέτες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, που δείχνουν ότι οι περισσότεροι επιζώντες δεν προσπαθούν να αυτοκτονήσουν ξανά. Ισχυρίζονται ότι η διακοπή της εύκολης πρόσβασης σε θανατηφόρα μέσα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των αυτοκτονιών.

Μια ειδική τελετή για τα επίσημα εγκαίνια της κατασκευής αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Απρίλιο.