Τρεις ισραηλινοί στρατιώτες ξεκουράζονται μπροστά από μια μπουλντόζα, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα | REUTERS/Ronen Zvulun
Επικαιρότητα

«Σαν εφιάλτης»: Με τα νεύρα τεντωμένα οι ισραηλινοί στρατιώτες στα σύνορα με τη Γάζα

Οι χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που έφθασαν στο Ισραήλ από κάθε γωνιά της Γης για να πολεμήσουν τη Χαμάς βρίσκονται στην αναμονή εδώ και πολλές ημέρες, καθώς στο Τελ Αβίβ πολιτικοί και στρατιωτικοί φαίνεται να διαφωνούν για το εύρος και τον χρόνο της χερσαίας επιχείρησης, ενώ δέχονται μεγάλες πιέσεις από ΗΠΑ και συμμάχους να αλλάξουν τα σχέδιά τους
Protagon Team

Μισό εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη στα σύνορα με τη Γάζα εδώ και 17 ημέρες, περιμένοντας την εντολή για εισβολή.

Στα σύνορα έχουν σταθμεύσει εκατοντάδες από τα 2.200 άρματα μάχης που διαθέτουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, 10 φορές περισσότερα από όσα έχουν οι Βρετανοί, καθώς και αυτοκινούμενα πυροβόλα στραμμένα προς τη Γάζα.

Οι δημοσιογράφοι του Guardian επισκέφθηκαν την περιοχή και περιγράφουν πώς βιώνουν την πολυήμερη αναμονή οι ισραηλινοί στρατιώτες.

Φορτηγά και βυτιοφόρα που μεταφέρουν καύσιμα και νερό κυκλοφορούν σε φάλαγγες κατά μήκος των ισραηλινών δρόμων που διασχίζουν τη χώρα, από Βορρά προς Νότο, παράλληλα με τα σύνορα με τη Γάζα, και έφεδροι γεμίζουν τους δρόμους, τα καφέ και τα πρατήρια καυσίμων των παραμεθόριων πόλεων και χωριών όπου στις 7 Οκτωβρίου εισέβαλαν εκατοντάδες τρομοκράτες της Χαμάς σκορπώντας τον θάνατο.

Ισραηλινά τανκς μετακινούνται σε αυτοκινητόδρομο προς τον Νότο (REUTERS/Violeta Santos Moura)

Περισσότεροι από 350.000 έφεδροι έβαλαν πάλι τα χακί μετά τη θηριωδία της Χαμάς, πολλοί επιστρέφοντας στο Ισραήλ από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Τα αυτοκίνητά τους γεμίζουν τους χώρους στάθμευσης στις μεγάλες βάσεις στο νότιο Ισραήλ και τα οχήματα που δεν χώρεσαν έχουν μείνει στην άκρη του δρόμου, καθώς η νεολαία της χώρας έσπευσε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της πατρίδας τους.

Η Ανάτ και η Νουρίτ (δεν είναι τα πραγματικά τους ονόματα) βρίσκονταν μακριά από το Ισραήλ την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης: Η Ανάτ βρισκόταν στο Μπαλί, όπου έκανε διακοπές ελπίζοντας ότι θα έπαιρνε μια απόφαση για το μέλλον της.

Η Νουρίτ βρισκόταν στο Περθ της Αυστραλίας, επισκεπτόμενη φίλους και συγγενείς. Παρακολούθησαν τις ειδήσεις στην τηλεόραση και γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι δεν επρόκειτο για μια συνηθισμένη επιχείρηση, μια από τις τακτικές περιόδους εχθροπραξιών που είχαν βιώσει όταν έκαναν τη στρατιωτική θητεία τους, πριν από έξι χρόνια.

«Στην αρχή σκέφτηκα ότι θα έμενα στην Αυστραλία, αλλά στη συνέχεια έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μείνω» λέει η Νουρίτ στον Guardian.

Και οι δύο γυναίκες είναι γύρω στα 20 και είχαν φίλους που είχαν βρεθεί στο μουσικό φεστιβάλ Supernova, όπου 260 νέοι έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των τρομοκρατών. Κάποιοι από τους φίλους τους επέζησαν. Το πτώμα ενός άλλου βρέθηκε πριν λίγες ημέρες.

«Είναι πραγματικό και άμεσο για εμάς. Ηταν άνθρωποι που γνωρίζαμε» δηλώνει η Ανάτ. Η μητέρα της είναι από το Μπόλτον και πήρε την ισραηλινή υπηκοότητα αφού ήρθε να εργαστεί σε ένα κιμπούτς και παντρεύτηκε έναν ντόπιο.

Η Ανάτ επέστρεψε από το Μπαλί την περασμένη εβδομάδα με ένα αεροπλάνο που στάλθηκε ειδικά για να συγκεντρώσει τους νέους της διασποράς του Ισραήλ, το οποίο επέστρεψε γεμάτο εφέδρους αποφασισμένους να πολεμήσουν.

Οι δυο γυναίκες φορούν τώρα στρατιωτικές στολές και παίρνουν το μεσημεριανό τους στο καφέ ενός βενζινάδικου έχοντας τα όπλα τους στην αγκαλιά τους. Ανήκουν σε μια μονάδα στρατιωτικών πληροφοριών και κάτω από τις στολές φορούν ακόμα τα καλοκαιρινά ρούχα που είχαν πακετάρει για τις διακοπές τους.

«Ακόμα ξυπνάω και το σοκ είναι και πάλι εκεί. Νομίζω ότι είδα ένα τρομακτικό όνειρο και μετά θυμάμαι, κάθε πρωί, ότι ήταν πραγματικότητα» λέει η Νουρίτ.

Η διάθεσή τους αλλάζει, από την απελπισία στην αισιοδοξία ότι κάτι θετικό θα βγει από αυτόν τον πόλεμο – και πάλι πίσω στην απελπισία. Σε ένα διπλανό τραπέζι, μια άλλη νεαρή Ισραηλινή με στρατιωτική στολή, περίπου στην ίδια ηλικία, κλαίει με το κεφάλι στα χέρια της.

Οι στρατιώτες εδώ δεν έχουν ιδέα πότε θα έρθει η διαταγή για επίθεση. «Είναι σαν τρενάκι του λούνα παρκ» σχολιάζει η Ανάτ. «Μερικές φορές όλα είναι τεταμένα και βρισκόμαστε σε συναγερμό, και μετά χαλαρώνουμε ξανά».

Ισραηλινοί στρατιώτες συζητούν δίπλα σε άρμα μάχης, στα σύνορα με τον Λίβανο (REUTERS/Violeta Santos Moura)

Στα βόρεια, στο Τελ Αβίβ, η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία φέρεται να τσακώνεται με τους πολιτικούς προϊσταμένους της στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου για το πότε θα δώσει την εντολή της εισβολής στη Γάζα. Οι στρατηγοί δηλώνουν έτοιμοι και περιμένουν από τους πολιτικούς το πράσινο φως.

Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι επανέλαβε την Τρίτη ότι ο ισραηλινός στρατός είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» για την «επόμενη φάση» του πολέμου και ότι περιμένει πολιτικές εντολές.

Κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το Ισραήλ «μαθαίνει» από την εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, αλλά «ο δικός μας πόλεμος διεξάγεται στα σύνορά μας, όχι χιλιάδες μίλια από το Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι θεωρεί πως οι πολεμικές συγκρούσεις θα διαρκέσουν «πολλές» εβδομάδες.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, ανησυχεί ότι μια χερσαία εισβολή στη Γάζα θα προκαλέσει επίθεση από τη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, ανησυχούν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν είναι έτοιμες για τη δύσκολη επέμβαση στη Γάζα, ενώ παράλληλα προσπαθούν να απελευθερώσουν και τους αμερικανούς ομήρους.

Η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί ότι η ισραηλινή πλευρά έχει θέσει εφικτούς και συγκεκριμένους στόχους για την πολεμική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θέλει να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα ή αν θα προχωρήσει σε δέσμη χειρουργικών και στοχευμένων χερσαίων επιχειρήσεων των ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά της Χαμάς.

Στο μεταξύ, οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα στο Ισραήλ εξακολουθούν να είναι καθημερινό φαινόμενο, αλλά μέρα με τη μέρα μειώνονται. Το κύριο βάρος του πολέμου γίνεται αισθητό στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο Χαν Γιουνίς, στη Ράφα και στην πόλη της Γάζας, οι οποίες δέχονται συνεχείς βομβαρδισμούς με χιλιάδες θύματα, τα περισσότερα παιδιά και γυναίκες.

Οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης μια επιδρομή περιορισμένης κλίμακας, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για την αναμενόμενη μαζική επίθεση και να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους περισσότερους από 200 ομήρους που πήρε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Τα σημάδια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου βρίσκονται παντού. Το φεστιβάλ Supernova έλανβε χώρα μόλις λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο από το σημείο όπου η Ανάτ και η Νουρίτ γευμάτιζαν.

Σε μια διασταύρωση ακριβώς νότια της Σντερότ, τα συντρίμμια ενός λευκού Toyota παραμένουν στην άκρη του δρόμου. Τα παράθυρά του είναι σπασμένα και η πλευρά του διάτρητη από δεκάδες σφαίρες.

Στο εσωτερικό του είναι ακόμα ορατά τα απομεινάρια σβησμένων ζωών: σκισμένα ρούχα και ένα παιδικό κάθισμα. Το αυτοκίνητο ανήκε σε μια οικογένεια Βεδουίνων που είχε πέσει σε ενέδρα από ενόπλους της Χαμάς εκείνο το μαύρο πρωινό.

Είχαν καταφέρει να διαφύγουν μέχρι ένα κοντινό τσιμεντένιο καταφύγιο (υπάρχει ένα σε κάθε στάση λεωφορείου σε αυτό το τμήμα της χώρας), αλλά οι τρομοκράτες τούς ακολούθησαν και έριξαν μια χειροβομβίδα στο εσωτερικό του, σκοτώνοντάς τους όλους.

Σε αυτό το κομμάτι του Ισραήλ, και πιθανώς σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, τίποτα δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο, κατέληξε ο Guardian.