Εννέα δισεκατομμύρια ευρώ φόρο κληρονομιάς καλείται να πληρώσει η οικογένεια του προέδρου της Samsung, που πέθανε τον Οκτώβριο του 2020!
Ο Λι Κουν-χι δεν ήταν μόνο ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Νότια Κορέα επί 12 χρόνια, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης στον κόσμο. Οι πίνακες και τα υπόλοιπα αντικείμενα που είχε συλλέξει φτάνουν σε αξία το ενάμισι δισ. ευρώ, πολύ περισσότερα και από του ζεύγους Ροκφέλερ, η συλλογή του οποίου πουλήθηκε από τον Οίκο Κρίστις, το 2018, έναντι 960 εκατ. ευρώ.
Ανάμεσα στα 23.000 έργα τέχνης που βρίσκονται στη συλλογή του νοτιοκορεάτη κροίσου, που πέθανε στα 78 του, είναι πίνακες του Νταλί, του Μονέ, του Γκογκέν, του Πικάσο, του Μιρό, του Σαγκάλ, του Μπασκιά και νοτιοκορεατών ζωγράφων.
Η οικογένεια θα δωρίσει όλα τα έργα σε μουσεία της χώρας για να μειωθεί ο φόρος κληρονομιάς.
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Σεούλ θα λάβει δώρο 1.488 πίνακες, τη μεγαλύτερη δωρεά στην ιστορία του.
Η περιουσία του Λι υπολογίζεται στα 20 δισ. ευρώ, από τα οποία, τα μισά θα πάνε στο κράτος, σε μορφή φόρου κληρονομιάς. Η Νότια Κορέα φορολογεί τις κληρονομιές με 50%, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο. Στη Βρετανία και τις ΗΠΑ αντίστοιχα, ο φόρος κληρονομιάς είναι στο 40% του συνόλου.
Η σύζυγος και τα τρία του παιδιά δήλωσαν ότι θα πληρώσουν ευχαρίστως τον φόρο, καθώς «είναι καθήκον μας και ευθύνη μας ως πολίτες να πληρώνουμε τους φόρους».
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες καταβολές φόρου που έχουν καταγραφεί στον κόσμο, τρεις με τέσσερις φορές περισσότερα από όσα εισέπραξε συνολικά η νοτιοκορεατική κυβέρνηση όλο το 2020. Η καταβολή του θα γίνει σε πέντε δόσεις.
Ποιος ήταν ο Λι Κουν-χι
Επίσης, η οικογένεια ανακοίνωσε πως θα δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε νοσοκομεία και άλλες δομές δημόσιας υγείας «για τη βελτίωση της κοινωνίας».
Ο Λι, ο οποίος μετέτρεψε τον όμιλο σε παγκόσμιο γίγαντα των τηλεπικοινωνιών, είχε υποστεί καρδιακή προσβολή το 2014 και από τότε, είχε περιοριστεί στο σπίτι του.
Το 1987, κληρονόμησε την επιχείρηση εμπορίας νουντλς, θαλασσινών και φρούτων του πατέρα του και τη μετέτρεψε στον μεγαλύτερο επιχειρηματικό όμιλο της Νότιας Κορέας και έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως στον τομέα των ηλεκτρονικών.
Τα τελευταία χρόνια η φήμη η δική του και της εταιρείας του αμαυρώθηκαν μετά την αποκάλυψη ροζ σκανδάλων, που αφορούσαν τον ίδιο και διαφθοράς, που αφορούσαν τον γιο του.
Το 2017, δικαστήριο στη Νότια Κορέα καταδίκασε σε φυλάκιση πέντε ετών τον Λι Τζάε-Γιονγκ, γιο του προέδρου της Samsung, για την εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς, το ίδιο στο οποίο εμπλέκεται και η πρώην πρόεδρος της χώρας, Παρκ Γκέουν-χιε. Ο 53χρονος σήμερα Λι, κατηγορήθηκε για διαφθορά και κατάχρηση, αλλά και την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Λόγω της κατάστασης της υγείας του πατέρα του, ήταν στην ουσία επικεφαλής της εταιρείας.
Ο γιος Λι κατηγορήθηκε ότι έδωσε πάνω από 31 εκατ. ευρώ σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που διαχειριζόταν η πρώην πρόεδρος με αντάλλαγμα πολιτικές εξυπηρετήσεις. Ειδικότερα επιδίωκε να έχει την συγκατάθεση της κυβέρνησης για την εσωτερική αναδόμηση της Samsung που θα ενίσχυε τη θέση του ίδιου στον τομέα των ηλεκτρονικών, έναν από τους μεγαλύτερους και πιο κερδοφόρους του ομίλου.
Λίγο αργότερα, ο πατέρας Λι βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας, για να διαπιστωθεί αν πλήρωσε με χρήματα της εταιρείας τον κάτοχο ενός βίντεο, που τον παρουσίαζε να πληρώνει εκδιδόμενες γυναίκες για σεξ, ο οποίος τον εκβίαζε ότι θα το διαρρεύσει.