Περίπου έναν μήνα μετά τις πρώτες αναφορές για τα κατά τα άλλα πολυδιαφημισμένα μοντέλα Galaxy Note 7 που υπερθερμαίνονταν και έπιαναν φωτιά, ακόμα και μέσα σε αεροπλάνα, η Samsung αποδέχτηκε το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ούτε με τη νέα (υποτίθεται) βελτιωμένη φουρνιά των τηλεφώνων. Ηρθε η ανακοίνωση της οριστικής απόσυρσής τους και ο νοτιοκορεατικός όμιλος αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του για τις οικονομικές επιδόσεις του 2016, περικόπτοντας τα λειτουργικά του έξοδα κατά ένα τρίτο. Την Παρασκευή ήρθε και ο λογαριασμός: η Samsung ανακοίνωσε ότι θα έχει απώλειες τριών δισ. δολαρίων (περίπου 2,71 δισ. ευρώ) τα επόμενα δύο τρίμηνα.
Πέρα όμως από τα μετρήσιμα μεγέθη, το πλήγμα είναι ανυπολόγιστο για το κύρος και το όνομα της εταιρείας, ιδίως σε μία περίοδο που «κοιτούσε κατάματα» τον βασικό της ανταγωνιστή, την Apple.
Είναι σχεδόν βέβαιο πως, τις επόμενες κιόλας ημέρες, θα ακολουθήσει μια επιθετική στρατηγική μάρκετινγκ, με έμφαση στα διαχρονικά… δυνατά σημεία της Samsung και διόλου απίθανο να επισπεύσει την κυκλοφορία του νέου μοντέλου, αν και το Galaxy S8 είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει τον επόμενο Μάρτιο.
Αυτά σε πρώτο πλάνο, καθώς η μετοχή της εταιρείας βρίσκεται σχεδόν σε μόνιμη πτώση και το ζήτημα αφορά την νοτιοκορεάτικη οικονομία εν γένει. Η Samsung θεωρείται εδώ και χρόνια μαζί με τη Hyundai και την LG οι εξαγωγικές ναυαρχίδες της χώρας. Ωστόσο χάρη στην επέκτασή της στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας η Samsung έκανε τα τελευταία χρόνια άλματα. H δραστηριότητα του ομίλου, που μετρά 100.000 θέσεις εργασίας μόνο στη Νότια Κορέα, αποτελεί το 13,8% του νοτιοκορεατικού ΑΕΠ, τέτοιος βαθμός εξάρτησης μιας οικονομίας από μία μόνο εταιρεία δεν υπάρχει πουθενά στον ανεπτυγμένο κόσμο. Πολλοί Νοτιοκορεάτες λένε ότι ζουν στη «Δημοκρατία της Samsung». Και τώρα αυτή η «δημοκρατία» έχει πρόβλημα…
Ηδη η Wall Street Journal είχε προεξοφλήσει ότι η ζημιά για τη Samsung θα φτάσει τα 2,8 δισ. δολάρια, ποσό ικανό ως και να να μηδενίσει τα κέρδη του τμήματος κινητών τηλεφώνων – ας είναι καλά τα άλλα προϊόντα της εταιρείας (τηλεοράσεις, πλυντήρια κλπ). Το ότι η ίδια η εταιρεία αναθεώρησε προς τα πάνω το ποσό των απωλειών ($3 δισ.) είναι απλά ένα καρφί στο φέρετρο των φιλοδοξιών που είχε η Samsung στην αγορά των smartphone.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι η Samsung πρέπει να δράσει άμεσα για να προστατεύσει το brand-name της, όπως πρότεινε ο Μαρκ Νιούμαν, αναλυτής της Sanford C. Bernstein στο Χονγκ Κονγκ. Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα προτείνοντας η εταιρεία «να καταργήσει ολόκληρη τη σειρά Galaxy Note, καθώς η κορυφαία της σειρά, Galaxy S, ούτως ή άλλως αποδίδει τα τριπλά κέρδη».
Κι ενώ η μετοχή συνέχιζε να ολισθαίνει, ο υπουργός Οικονομικών της Νότιας Κορέας, Γιου Ιλ-Χο παραδέχτηκε ότι η διακοπή πωλήσεων του Note 7 θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξαγωγές της χώρας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, τα κινητά της Samsung αντιστοιχούν στο 2% των ετήσιων εξαγωγών, ενώ η συνολική συμμετοχή της εταιρείας στις εξαγωγές της Νοτίου Κορέας ξεπερνά το 20%.
Οπως ανέφερε το Fortune, η ζημιά με το κινητό της Samsung δεν θα επηρεάσει την ανάπτυξη του 2016 (στο 2,7%). Ωστόσο γρήγορα οι προβλέψεις για την αύξηση του νοτιοκορεατικού ΑΕΠ για το 2017 αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω σε 2,8% από 2,9%. Και μόλις την περασμένη Τρίτη, το άρθρο της ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδας Dong-a Ilbo, σημείωνε πως «δεν είναι υπερβολή να παραδεχτούμε ότι όταν η Samsung κάνει ένα λάθος, η νοτιοκορεατική οικονομία γίνεται πιο αδύναμη».
Μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση έρχεται από τη χρηματιστηριακή εταιρεία Nomura, η οποία εκτιμά ότι οι απώλειες λόγω απόσυρσης του Note 7 θα αντισταθμιστούν από τις υψηλές αποδόσεις των τμημάτων ημιαγωγών και οθονών της Samsung.
Σύμφωνα με τη Nomura, ακόμα κι τα λειτουργικά κέρδη του τμήματος κινητών πέσουν κατά 22% στο σύνολο του 2017, κάτι που χαρακτηρίζεται «το χειρότερο σενάριο», τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου για το 2017 είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 30% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας το ιστορικό υψηλό του 2013.