| REUTERS/Hannah McKay/File Photo
Επικαιρότητα

Σάλος στη Βρετανία από τη δήλωση υπουργού για αστέγους που ζουν στον δρόμο «από επιλογή»

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να στήνονται στους δρόμους μας σκηνές γεμάτες ανθρώπους, κυρίως από το εξωτερικό, οι οποίοι επιλέγουν να ζήσουν αυτόν τον τρόπο ζωής», είπε η υπ. Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν, ανακοινώνοντας ότι θα υπάρξουν ποινές για τους άστεγους και προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης
Protagon Team

Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Βρετανία μια δήλωση της υπουργού Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν, η οποία ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να απαγορεύσει τα αντίσκηνα στους δρόμους της χώρας, είπε ότι «οι άστεγοι στους δρόμους της Αγγλίας μένουν έτσι επειδή επιλέγουν αυτόν τον τρόπο ζωής»!

Οπως επεσήμανε το BBC, η Σουέλα Μπράβερμαν σχεδιάζει έναν νέο νόμο που θα προβλέπει ποινές για τους αστέγους στην Αγγλία και στην Ουαλία, για τους οποίους οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι έχουν αρνηθεί τη βοήθεια και «επιλέγουν» να ζουν στους δρόμους σε σκηνές.

H ίδια με σχόλιο της στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), έγραψε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να στήνονται στους δρόμους μας σκηνές γεμάτες ανθρώπους, κυρίως από το εξωτερικό, οι οποίοι επιλέγουν να ζήσουν αυτόν τον τρόπο ζωής». Προειδοποίησε δε πως αν δεν υπάρξουν μέτρα οι «βρετανικές πόλεις θα καταλήξουν όπως κάποιες των ΗΠΑ, το Σαν Φραντσίσκο και το Λος Αντζελες, όπου κακές πολιτικές έχουν προκαλέσει έκρηξη του εγκλήματος και των ναρκωτικών».

Η Μπράβερμαν επέμεινε πως υπάρχουν προβλέψεις και ειδικές δομές για τους ανθρώπους που είναι άστεγοι, ώστε να μην καταλήγουν να κοιμούνται στους δρόμους. Και επέμεινε ότι πολλοί άστεγοι μένουν σε αντίσκηνα από επιλογή.

«Αυτό που θέλω να σταματήσω, αυτό που θέλει η μεγάλη μας πλειοψηφία εμάς των νομιμόφρονων πολιτών, είναι αυτούς που ενοχλούν και παρενοχλούν τους άλλους ανθρώπους στήνοντας σκηνές σε δημόσιους χώρους, ζητιανεύοντας πιεστικά, κλεύοντας, παίρνοντας ναρκωτικά, βρωμίζοντας τις κοινότητές μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ετσι, βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης που την κατηγόρησε ότι θέλει να τιμωρήσει τους ανθρώπους που απλώς βρέθηκαν να μην έχουν σπίτι.

Ο βουλευτής Μπομπ Μπλάκμαν δήλωσε στην εφημερίδα The Observer ότι, «οι άστεγοι στους δρόμους της Αγγλίας δεν το κάνουν για τον τρόπο ζωής. Είναι πέρα ​​από αυτό και κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ τη γλώσσα της Μπράβερμαν», είπε ο Μπλάκμαν, τονίζοντας ότι η υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική»

Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδήλωσαν έξω από το γραφείο της Σουέλα Μπράβερμαν στο κέντρο του Λονδίνου. Την κάλεσαν να σταματήσει να υποκίνει τη ρητορική μίσους και του φόβου, και επίσης ζήτησαν να πάψει η ρατσιστική κουλτούρα εντός του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, Aντζελα Ρέινερ, είπε ότι «έπειτα από 13 χρόνια στην εξουσία, οι Συντηρητικοί είναι οι μόνοι που ευθύνονται και όχι οι άστεγοι στους δρόμους».

«Ενα τοξικό μείγμα των ακριβών ενοικίων και εξώσεων πλήττει τους ευάλωτους. Και ύστερα από χρόνια καθυστερήσεων οι Τόρις ακόμα δεν έχουν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τους» για το πρόβλημα της στέγης, συμπλήρωσε η Ρέινερ.