Η φάλαινα φυσητήρας, όσο ατρόμητη κι αν δείχνει, τρέμει την «πλαστική απειλή» |
Επικαιρότητα

Πώς μια σακούλα από κεμπάμπ στη Θεσσαλονίκη σκότωσε μια φάλαινα στη Μύκονο

Τον γύρο του κόσμου έκανε το νέο πόρισμα του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» που εδρεύει στην Αθήνα και αποκάλυψε ότι τα συγκεκριμένα θηλαστικά βρίσκουν αργό και βασανιστικό θάνατο στις ελληνικές θάλασσες από μεγάλες ποσότητες πλαστικού που βρίσκονται στο στομάχι τους
Protagon Team

Είναι τραγική ειρωνεία: από τη μία πανηγυρίζουμε για τις γαλάζιες σημαίες που κάθε χρόνο κερδίζουν οι ελληνικές παραλίες, κι από την άλλη, πορίσματα σαν αυτό του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» έρχονται-και πολύ καλά κάνουν αν είναι κάποια στιγμή να συμμορφωθούμε- να αμαυρώσουν τη φήμη των καταγάλανων νερών.

Οσο ωραία, καλά και ειδυλλιακά φαντάζουν όλα στην ακτή, τόσο επικίνδυνα είναι στον βυθό: η φάλαινα φυσητήρας, αυτό το είδος θηλαστικού που κατέχει το ρεκόρ καταδύσεων καθώς μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 2.250 μέτρων, φαίνεται ότι συναντά πολλά άχρηστα πλαστικά αντικείμενα, που όχι μόνο επιβαρύνουν την υγεία του, αλλά τελικά αποτελούν και την αιτία του θανάτου του.

Οπως αναφέρει και δημοσίευμα των Times-βοηθώντας τα ντροπιαστικά δεδομένα των ελληνικών θαλασσών να κάνουν τον γύρο του κόσμου-, οι περισσότερες φάλαινες αυτού του είδους που βρέθηκαν νεκρές στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα σε ελληνικά νερά από το 2001 ως σήμερα, έχουν βρει αργό και βασανιστικό θάνατο από μεγάλες ποσότητες πλαστικού που παγιδεύονται στομάχι τους.

Το ξένο δημοσίευμα βασίζεται στα πορίσματα που αναφέρει ο Αλέξανδρος Φραντζής, διδάκτορας βιολογικής ωκεανογραφίας, ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος»: μία νεαρή αρσενική φάλαινα που βρέθηκε νεκρή κοντά στη Μύκονο, είχε καταπιεί περισσότερα από εκατό πλαστικά αντικείμενα, ανάμεσά τους, και σακούλες σούπερ μάρκετ.

Μία μάλιστα σακούλα, προερχόταν από μαγαζί με κεμπάμπ στη Θεσσαλονίκη!

Η φάλαινα-φυσητήρας είναι είδος που κινδυνεύει στη Μεσόγειο, όπου ζουν περίπου 1.800-200 εκ των οποίων, στο Αιγαίο.

Ενα άλλο κρούσμα νεκρής φάλαινας που ξεβράστηκε σε ισπανική ακτή τον περασμένο μήνα, είχε περίπου 30 κιλά πλαστικού στο στομάχι της. Το 2014, μία νεκρή φάλαινα που βρέθηκε στη νότια Πελοπόννησο είχε 2,5 μέτρα πλαστικού που είχε «φωλιάσει» στα σπλάχνα της.

«Είναι ανησυχητικό, αλλά δεν μας εκπλήσσει» δήλωσε ο Αλέξανδρος Φραντζής στους Times: «και αυτό θα χειροτερεύσει, καθώς τα πλαστικά απόβλητα αυξάνονται στο Αιγαίο».

Είναι όμως κι άλλα είδη που απειλούνται από την «πλαστική απειλή»: η θαλάσσια χελώνα επίσης κινδυνεύει. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έχουν αναφερθεί την αρχή του έτους 18 θάνατοι σπάνιων ειδών θαλάσσιας χελώνας. Ο πραγματικός αριθμός υπολογίζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς οι περισσότερες νεκρές χελώνες δεν ανακαλύπτονται ποτέ.

Το ξένο δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει μπει πρόσφατα στον δρόμο περί εξάλειψης ή έστω ελαχιστοποίησης της χρήσης της πλαστικής σακούλας, αλλά έχει πολύ δρόμο μπροστά της σε σύγκριση με χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Σύμφωνα με έρευνες, το 90% των απόβλητων που επιπλέουν Μεσόγειο ή σκεπάζουν τον βυθό της, είναι πλαστικό. Υπολογίζεται σε 1.2 εκατομμύρια πλαστικού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο-ένα από τα υψηλότερα, ντροπιαστικά ρεκόρ στον κόσμο.