| ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Intime
Επικαιρότητα

Σακελλαροπούλου για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ: «Ισχυρή ρωγμή για τα δικαιώματα» η απόφαση για τις αμβλώσεις

Πίσω από την ανατροπή της νομολογία Ρόου εναντίον Γουέιντ, «κρύβεται ο απειλητικός πολιτικός και πολιτισμικός αναθεωρητισμός της εποχής μας, στην πιο συμβολική νομική του διατύπωση», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Protagon Team

Με ανάρτησή της στο Facebook η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρεται στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανατρέπει, μετά από πέντε δεκαετίες, τη συνταγματική ισχύ του δικαιώματος στην άμβλωση, κάνοντας λόγο για «μια ανοικτή πολιτισμική σύγκρουση στην ήδη διχασμένη Αμερική, με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις».

Οπως επισημαίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η απόφαση αυτή «εκχωρεί μια εμβληματική κατάκτηση των γυναικών και μια θεμελιώδη έκφανση της προσωπικής τους αυτονομίας στη διακριτική ευχέρεια του νομοθέτη», ενώ σημειώνει ότι «ένα ζήτημα που αξιακά και ιστορικά βρίσκεται στον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων επιστρέφει ανεπίτρεπτα στον συσχετισμό της στιγμής και στην καθαρή δύναμη της πλειοψηφίας, ανάλογα με τις ιδεολογικές και τις ηθικές της προκαταλήψεις».

Υποστηρίζει επίσης, ότι «πίσω από τις γραμμές της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και τη μέθοδο της γραμματικής ή ιστορικής ερμηνείας του αμερικανικού Συντάγματος κρύβεται ο απειλητικός πολιτικός και πολιτισμικός αναθεωρητισμός της εποχής μας, στην πιο συμβολική νομική του διατύπωση».

Ακολουθεί η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Facebook:

«Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ανατρέπει, μετά από πέντε δεκαετίες, τη νομολογία Roe v. Wade και τη συνταγματική ισχύ του δικαιώματος στην άμβλωση. Εκχωρεί μια εμβληματική κατάκτηση των γυναικών και μια θεμελιώδη έκφανση της προσωπικής τους αυτονομίας στη διακριτική ευχέρεια του νομοθέτη. Ένα ζήτημα που αξιακά και ιστορικά βρίσκεται στον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων επιστρέφει ανεπίτρεπτα στον συσχετισμό της στιγμής και στην καθαρή δύναμη της πλειοψηφίας, ανάλογα με τις ιδεολογικές και τις ηθικές της προκαταλήψεις.

Η νομολογιακή στροφή του Δικαστηρίου δεν συνιστά μόνο μια ισχυρή ρωγμή για τα δικαιώματα, όπως αυτά τα προσλαμβάνουμε στα σύγχρονα κράτη δικαίου, ως δηλαδή τους πιο ισχυρούς λόγους που κατέχουμε απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Ούτε περιορίζεται στην αναπάντεχη ρήξη των δικαστών με την αξιοπιστία και τη δικαιοπολιτική λειτουργία του θεσμού. Σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, μια ανοικτή πολιτισμική σύγκρουση στην ήδη διχασμένη Αμερική, με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις. Στις γυναίκες, ιδίως τις ευάλωτες, που δεν θα έχουν την τύχη ή την οικονομική δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμά τους σε πολιτείες προοδευτικές, δεν απομένει παρά ο σκοτεινός κόσμος των παράνομων ιατρείων και των αμφιλεγόμενων χαπιών και σκευασμάτων, η κρυφή και επώδυνη ζωή χωρίς δικαίωμα, η υποτίμηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πίσω από τις γραμμές της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και τη μέθοδο της γραμματικής ή ιστορικής ερμηνείας του αμερικανικού Συντάγματος κρύβεται ο απειλητικός πολιτικός και πολιτισμικός αναθεωρητισμός της εποχής μας, στην πιο συμβολική νομική του διατύπωση».