Aκόμη και αν η Αλβανία κατάφερνε να φτάσει στο άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, χωρίς πρόοδο στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, θα βρισκόταν αντιμέτωπη με 37 βέτο, όσα και τα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας. Αυτό διαμηνύει η Αθήνα, μετά το νέο «όχι» του ειδικού δικαστηρίου των Τιράνων στο αίτημα του εκλεγμένου εκπροσώπου της ελληνικής μειονότητας να λάβει άδεια και να ορκιστεί δήμαρχος εν μέσω της δίκης-παρωδία για τη στημένη υπόθεση της δήθεν εξαγοράς ψήφων.
Η Ελλάδα είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε παρέκβαση από τους πολύ σαφείς όρους που είχαν τεθεί και συνδέονται με τον σεβασμό του κράτους δικαίου θα έχει επιπτώσεις για την ενταξιακή πορείς της Αλβανίας.
Ηδη άλλωστε είχε καταθέσει γραπτή δήλωση, που συνόδευσε την επιστολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, όπου τίθονταν τρεις βασικοί όροι για την προώθηση της ενταξιακής προοπτικής των Τιράνων: την ορκωμοσία του Φρέντι Μπελέρη, τη δίκαιη δίκη του και τον σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας.
Τη θέση της Ελλάδας ότι δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας, Φρέντι Μπελέρη, επανέλαβαν και την Τρίτη διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.
Οπως ανέφεραν, η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά.
Η Ελλάδα συναίνεσε στην αποστολή της επιστολής της ΕΕ στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την αίρεση ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας πρέπει να υπάρξει μια σαφής κίνηση προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της πολιτικής βούλησης του εκλογικού σώματος της Χειμάρρας. Δεν είναι θέμα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αλλά μια καθαρά πολιτική-διοικητική απόφαση, σημείωναν οι ίδιοι διπλωματικοί παράγοντες, διευκρινίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ζητεί δικαστική απόφαση, ούτε και παρεμβαίνει σε θέματα αλβνανικής δικαοσύλνης, αλλά να δοθεί στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας η άδεια να ορκιστεί και να μπορεί να ασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα.
Σε μία κίνηση καλής θέλησης η Αθήνα συναίνεσε να αποσταλεί η επιστολή ώστε έτσι να δοθεί και στην αλβανική κυβέρνηση η ευκαιρία για να κάνει ένα βήμα μπροστά και να αρθεί το αδιέξοδο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση από τον αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα -ενθαρρυμένος μάλιστα από τα μηνύματα που λαμβάνει από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ισπανία η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, ότι οι ενστάσεις της Ελλάδας θα καμφθούν.
Η ελληνική πλευρά πάντως έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η συναίνεσή της για την επιστολή ήταν η τελευταία κίνηση και από δω και πέρα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας – την υιοθέτηση Εκθεσης εκκρεμοτήτων και τη σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης- που εγκρίνονται με ομοφωνία προκειμένου να φτάσει η Αλβανία στο στάδιο του ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων.
Και όπως διαμηνύεται, ακόμη και αν τα Τίρανα έφταναν μέχρι εκεί, τότε θα έρθουν 37 βέτο για το άνοιγμα και το κλείσιμο των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Διεύρυνση, καλείται η Αλβανία «να συνεχίσει τις προσπάθειές της για περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και ελευθερίας έκφρασης, καθώς και των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε Μειονότητες. Το Συμβούλιο ενθαρρύνει την εφαρμογή συνολικής μεταρρύθμισης του τομέα της γης και την εδραίωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας με διαφανή τρόπο, μεταξύ άλλων με την κατοχή ,διαβουλεύσεις με όλα τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση περιπτώσεων παραποίησης εγγράφων και ταχεία προώθηση της διαδικασίας εγγραφής και αποζημίωσης.
»Το Συμβούλιο χαιρετίζει την έγκριση του παράγωγου δικαίου για τις μειονότητες και εξακολουθεί να παροτρύνει την Αλβανία να εγκρίνει και να εφαρμόσει ταχέως τους σχετικούς εναπομένοντες εσωτερικούς κανονισμούς σχετικά με τον νόμο-πλαίσιο του 2017 σχετικά με την προστασία των προσώπων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών.
»Το Συμβούλιο ενθαρρύνει επίσης την Αλβανία να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την εθνική απογραφή με πλήρη διαφάνεια και σύμφωνα με τα Διεθνή πρότυπα».