Ο Ζοσέπ Μπορέλ ενημερώνει δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, τον Ιούνιο | REUTERS/Johanna Geron
Επικαιρότητα

Σαμποτάζ Μπορέλ στον Ορμπαν – στις Βρυξέλλες αντί της Βουδαπέστης οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

Οι Ούγγροι είχαν καλέσει τους υπουργούς στη δική τους πρωτεύουσα για άτυπη συνάντηση, αλλά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ζήτησε να συγκεντρωθούν στην έδρα της Κομισιόν, σε αντίποινα για τις «ειρηνευτικές» πρωτοβουλίες του ούγγρου πρωθυπουργού
Protagon Team

Ο Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ώστε να αποτρέψει τη συγκέντρωσή τους σε αντίστοιχο κάλεσμα της Βουδαπέστης, η οποία έχει αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έως το τέλος του έτους.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να συγκαλέσει άτυπες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα συγκεντρωθούν στη Βουδαπέστη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Στη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα, «τα κράτη-μέλη της ΕΕ επέκριναν συντριπτικά την έλλειψη ειλικρινούς και πιστής συνεργασίας της Ουγγαρίας», έγραψε ο Μπορέλ στο X, καθώς ανακοίνωσε την απόφαση.

Η Ουγγαρία, η οποία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου, έχει εξοργίσει τους περισσότερους ηγέτες της ΕΕ, με τις αυτοαποκαλούμενες «ειρηνευτικές αποστολές» του Βίκτορ Ορμπαν στη Μόσχα και το Πεκίνο και τις συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τα κράτη-μέλη καλούνται να εκπροσωπήσουν τη θέση της ΕΕ κατά τη διάρκεια της εξάμηνης θητείας τους στην προεδρία του Συμβουλίου, αλλά όχι να αναλάβουν επίσημο ρόλο για την εκπροσώπηση της Ενωσης στην παγκόσμια σκηνή.

Ο Ράντεκ Σικόρσκι, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, δήλωσε ότι πολλοί αντέδρασαν στις κινήσεις του Ορμπαν, καθώς επιχείρησε να δείξει ότι ενεργεί για λογαριασμό της ΕΕ.

Οποιος έχει την προεδρία, συνέχισε ο Σικόρσκι, είναι «ο εκπρόσωπος της συμφωνημένης θέσης της ΕΕ» και δεν εκπροσωπεί το εθνικό του συμφέρον. «Αν όλοι συμπεριφέρονταν έτσι, η Ενωση δεν θα είχε συναφθεί ποτέ και πιθανότατα δεν θα επιβίωνε», σημείωσε.

Η Ουγγαρία, ανέφερε, είναι «μειοψηφία του ενός», απορρίπτοντας μια συμβιβαστική πρόταση για τη διεξαγωγή της συνάντησης στην Ουκρανία.

Αυτή η άρνηση τροφοδότησε τον φόβο των άλλων κρατών-μελών σχετικά με το τι θα μπορούσε να κάνει η Βουδαπέστη στη συνέχεια.

Ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιτζάρτο, χαρακτήρισε την συνάντηση ως «παιδική». Η Ουγγαρία ήταν πρόθυμη να φιλοξενήσει τη συνάντηση, αλλά και να συμμετάσχει σε περίπτωση που διεξαγόταν στις Βρυξέλλες, ανέφερε.

Οι συνεδριάσεις ρουτίνας της ΕΕ πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες ή στο Λουξεμβούργο, αλλά κάθε μέλος που έχει την εκ περιτροπής προεδρία, διοργανώνει άτυπες υπουργικές συνεδριάσεις στη χώρα του, οι οποίες, σύμφωνα με διπλωμάτες, είναι χρήσιμες για την πραγματοποίηση ευρύτερων συνομιλιών χωρίς σταθερή νομοθετική ατζέντα.

Οι άτυπες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στην Ουγγαρία στα τέλη Αυγούστου.

Τα κράτη υποδοχής έχουν την ευκαιρία να επιδείξουν τις χώρες τους, να ορίσουν την ατζέντα και να τονίσουν θέματα που τους ενδιαφέρουν, σημείωσε ο Guardian.

Η απόφαση του Μπορέλ, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ελήφθη μετά την ανακοίνωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την περασμένη εβδομάδα, ότι κανένας Επίτροπος της ΕΕ δεν θα ταξιδέψει στην Ουγγαρία για άτυπες συναντήσεις, ως απάντηση στον Ορμπαν.

Η οργή εναντίον της ουγγρικής κυβέρνησης έγινε πιο έντονη, όταν ο Όρμπαν έγραψε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, ισχυριζόμενος ότι η ΕΕ ακολουθούσε μια «πολεμική πολιτική» με την υποστήριξή της στην Ουκρανία.

Ο Μπορέλ είπε ότι όλα τα κράτη μέλη «με μία μόνο εξαίρεση» ήταν «πολύ επικριτικά» για τη συμπεριφορά της Ουγγαρίας.

Η Σλοβακία –με επικεφαλής τον περιφερειακό σύμμαχο του φιλορώσου Ορμπαν, Ρόμπερτ Φίτσο– απέφυγε να ασκήσει κριτική στην Ουγγαρία, μετά τη σιωπή της σε μια συνάντηση ανώτερων διπλωματών την περασμένη εβδομάδα.

Απορρίπτοντας τις ουγρικές θέσεις, ο Μπορέλ δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είναι ο Πούτιν που είναι το κόμμα του πολέμου, ο μόνος που είναι υπέρ του πολέμου είναι ο Πούτιν που ζητά τη διχοτόμηση και την παράδοση της Ουκρανίας ως προϋποθέσεις για οποιεσδήποτε συνομιλίες και οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός. Και στέλνει υπενθυμίσεις κάθε μέρα με τη μορφή χιλιάδων πυραύλων, drones και βομβών ολίσθησης και περισσότερων στρατιωτικών επιθέσεων», τόνισε.