Στους ρώσους «τουρίστες» στην Τουρκία αναζητούν οι τούρκοι διακινητές τους κυβερνήτες των σκαφών που μεταφέρουν τους μετανάστες από την Τουρκία στην Ιταλία.
Λόγω του πολέμου, οι Ουκρανοί που έκαναν αυτή τη δουλειά, έμειναν στην Ουκρανία και έτσι οι διακινητές ψάχνουν πιθανούς αντικαταστάτες, σε μία περίοδο που αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές σε αυτή τη διαδρομή.
Περίπου 11.000 άτομα έφτασαν στη Σικελία, την Πούλια και την Καλαβρία το 2021 από τα τουρκικά παράλια της Σμύρνης, του Τσανάκκαλε (Δαρδανέλλια) και του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσού).
Οπως ανέφερε ο Guardian, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ Arci Porco Rosso και της μη κερδοσκοπικής Borderline Europe, το 2022 διπλασιάστηκαν οι ρώσοι πολίτες που κατηγορούνται ως κυβερνήτες σκαφών για παράνομη μεταφορά αιτούντων ασύλου από την Τουρκία στην Ιταλία.
Οι τούρκοι διακινητές στρατολογούν έναν αυξανόμενο αριθμό ρώσων πολιτών, οι οποίοι, όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στον Guardian o γενικός εισαγγελέας του Κρότωνα στην Καλαβρία, Τζουζέπε Καπόκια, είναι σε ορισμένες περιπτώσεις κάτοχοι τουριστικής βίζας στην Τουρκία.
«Από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, τουλάχιστον 14 ρώσοι υπήκοοι έχουν συλληφθεί από την ιταλική αστυνομία με την κατηγορία της παράνομης μεταφοράς αιτούντων άσυλο».
Η διαδρομή Τουρκίας – Ιταλίας, στην οποία χρησιμοποιούνται μικρά γρήγορα σκάφη τα οποία κλέβονται ή ενοικιάζονται, δημιουργήθηκε από ένα εγκληματικό δίκτυο τούρκων διακινητών ως εναλλακτική στη μακρά χερσαία βαλκανική διαδρομή προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, σημείωσε η βρετανική εφημερίδα.
Αρχικά, οι διακινητές στρατολογούσαν σχεδόν αποκλειστικά ουκρανούς κυβερνήτες, πολλοί από τους οποίους είχαν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από τη στρατιωτική τους θητεία κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές στο Ντονμπάς.
Αλλά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο αριθμός των Ουκρανών που στρατολογούνται από τούρκους διακινητές, καταγράφει μείωση.
Οι τουρκικές συμμορίες έχουν αρχίσει να εκπαιδεύουν αιτούντες άσυλο για να οδηγούν οι ίδιοι τα σκάφη, στρατολογώντας τούρκους ναυτικούς και προσλαμβάνοντας έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ρώσων πολιτών και άλλων από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Η πιο πρόσφατη σύλληψη έγινε τον Νοέμβριο, όταν τρεις Ρώσοι μετέφεραν περίπου 100 μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ στις ακτές της Σικελίας. Η Σαμπρίνα Γκαμπίνο, επικεφαλής της εισαγγελίας της Σικελίας στις Συρακούσες, είπε ότι πίσω από τα συγκεκριμένα ταξίδια βρισκόταν «ένα καλά οργανωμένο τουρκικό εγκληματικό δίκτυο που χρησιμοποιεί πολυτελή σκάφη, τα οποία φέρεται να έχουν κλαπεί ή νοικιαστεί».
Εάν καταδικαστούν, οι κυβερνήτες κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.
Πάντως, οι περισσότεροι συλληφθέντες στην Ιταλία για αυτή τη διαδρομή, προέρχονται από την Αίγυπτο και την Τουρκία.