| Shutterstock / Creative Protagon
Επικαιρότητα

Ρωσικό χτύπημα στους Ολυμπιακούς του Παρισιού με deepfake βίντεο του Τομ Κρουζ

Το βίντεο έχει τίτλο «Olympics Has Fallen» («Οι Ολυμπιακοί έπεσαν») και φυσικά είναι εντελώς ψεύτικο. Η Microsoft εκτιμά ότι οι προσπάθειες υπονόμευσης των Αγώνων από τη Ρωσία θα επεκταθούν και σε άλλες γλώσσες και θα επιχειρήσουν να κατακλύσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω αυτοματοποιημένων λογαριασμών
Protagon Team

Ο Τομ Κρουζ εμφανίστηκε σε ένα νέο βίντεο να ασκεί σφοδρή κριτική στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Το βίντεο έχει τίτλο «Olympics Has Fallen» («Οι Ολυμπιακοί έπεσαν») και φυσικά είναι εντελώς ψεύτικο.

Πίσω από το deep fake βίντεο, το οποίο κυκλοφόρησε πέρυσι στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, είναι η Ρωσία, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Microsoft.

Οπως γράφει ο Guardian, η Microsoft έκανε λόγο για ένα δίκτυο ομάδων συνδεδεμένων με τη Ρωσία, οι οποίες διεξάγουν «εκστρατείες κακοήθους επιρροής» εναντίον της Γαλλίας, του Εμανουέλ Μακρόν, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και των Αγώνων του Παρισιού. Η Ρωσία έχει αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, αν και ένας μικρός αριθμός ρώσων αθλητών μπορεί να αγωνιστούν ως ουδέτεροι.

Το ψεύτικο βίντεο με τον Κρουζ χρησιμοποιεί ήχο από τη φωνή του αστέρα του κινηματογράφου που παράγεται από ΤΝ για να παρουσιάσει ένα «περίεργο, μαιανδρικό σενάριο», απαξιώνοντας τη ΔΟΕ. Ο τίτλος του παραπέμπει στην ταινία δράσης «Olympus Has Fallen» («Ο Ολυμπος έπεσε») με πρωταγωνιστή τον Τζέραλντ Μπάτλερ, ενώ διατυπώνεται ο ψευδής ισχυρισμός ότι είναι παραγωγή του Netflix και προωθείται με ψεύτικες κριτικές πέντε αστέρων, που υποτίθεται ότι έχει λάβει από τους New York Times και το BBC.

«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι δημιουργοί του deep fake περιεχομένου αφιέρωσαν πολύ χρόνο σε αυτό και επέδειξαν μεγαλύτερη ικανότητα από ό,τι στις περισσότερες εκστρατείες κακόβουλης επιρροής», δήλωσε το Κέντρο Ανάλυσης Απειλών της Microsoft, σε μια αναφορά που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου.

Το βίντεο φτιάχτηκε από μια ομάδα που συνδέεται με το Κρεμλίνο, με την επωνυμία Storm-1679, η οποία στο παρελθόν έχει εξαπατήσει αμερικανούς ηθοποιούς, συμπεριλαμβανομένου του Ελάιτζα Γουντ. Οι ηθοποιοί ηχογράφησαν μηνύματα στο Cameo, έναν ιστότοπο όπου οι άνθρωποι μπορούν να πληρώνουν διασημότητες για εξατομικευμένα μηνύματα, τα οποία στη συνέχεια μετατράπηκαν σε αντιουκρανική προπαγάνδα.

Η εκστρατεία κατά των Ολυμπιακών Αγώνων της ομάδας Storm-1679 περιλαμβάνει μια συλλογή βίντεο που διαδίδουν φόβους για βία κατά τη διάρκεια των Αγώνων, οι οποίοι θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου. Η ομάδα, όπως γράφει ο Guardian, δημοσίευσε ψευδείς ειδήσεις ότι οι κάτοικοι του Παρισιού σπεύδουν να ασφαλίσουν τις περιουσίες τους εν αναμονή τρομοκρατικών επιθέσεων και ότι το ένα τέταρτο των εισιτηρίων έχει επιστραφεί λόγω φόβων για τρομοκρατικά χτυπήματα. Και τα δύο σχετικά βίντεο παρουσιάστηκαν ως δήθεν παραγωγές των γνωστών ραδιοτηλεοπτικών φορέων Euro News και France24.

Λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συνδέονται με την ομάδα Storm-1679, έχουν προβάλει εικόνες από υποτιθέμενα γκράφιτι στο Παρίσι με απειλητικό περιεχόμενο για τους Ισραηλινούς που θα βρεθούν στους Αγώνες. Πολλές από τις εικόνες που διακινούν αναφέρονταν επίσης στις επιθέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 από παλαιστίνιους τρομοκράτες στις οποίες σκοτώθηκαν 11 μέλη της ισραηλινής Ολυμπιακής ομάδας.

«Η Microsoft δεν βρήκε καμία επιβεβαίωση ότι τα γκράφιτι υπάρχουν, υποδηλώνοντας ότι οι εικόνες πιθανότατα δημιουργήθηκαν ψηφιακά», ανέφερε η έκθεση.

Η Ρωσία έχει μακρά παράδοση υπονόμευσης των Αγώνων, ανέφερε η εταιρεία τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του μποϊκοτάζ από την ΕΣΣΔ των Ολυμπιακών του 1984 στο Λος Αντζελες, ενώ διένειμε προπαγανδιστικά φυλλάδια στις Ολυμπιακές Επιτροπές χωρών όπως η Ζιμπάμπουε, η Σρι Λάνκα και η Νότια Κορέα.

Μια άλλη ρωσική ομάδα, γνωστή ως Storm-1099 ή «Doppelganger», έχει δημιουργήσει ψεύτικες γαλλόφωνες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες οι οποίες διακινούν ισχυρισμούς για διαφθορά στη ΔΟΕ και πιθανή βία στο Παρίσι. Ψεύτικες εκδοχές των εκδόσεων Le Parisien και Le Point παρουσιάζουν επίσης τον Μακρόν ως πολιτική προσωπικότητα που αδιαφορεί για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γάλλοι πολίτες.

Η Microsoft εκτιμά ότι αναμένεται οι ρωσικές προσπάθειες να επεκταθούν και σε άλλες γλώσσες και να επιχειρήσουν να κατακλύσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω αυτοματοποιημένων λογαριασμών. Παράλληλα, η χρήση συστημάτων ΤΝ που παράγουν πολύ πειστικό κείμενο, εικόνα και ήχο, είναι επίσης πιθανό να αυξηθεί.

Τον περασμένο μήνα, η Microsoft εξέδωσε μια αναφορά που τεκμηριώνει παρόμοιες κινεζικές απόπειρες παρέμβασης στις εκλογές στη Νότια Κορέα, την Ινδία και τις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας υλικό που δημιουργήθηκε από ΤΝ για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών.