Το ρωσικής σημαίας δεξαμενόπλοιο SIG διασχίζει τα στενά του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη (φωτ. αρχείου) | REUTERS/Yoruk Isik
Επικαιρότητα

Ουκρανικό drone έπληξε ρωσικό τάνκερ με 450 κιλά εκρηκτικών

To δεξαμενόπλοιο SIG υπέστη σημαντικές ζημιές από την επίθεση, η οποία έλαβε χώρα στο στενό του Κερτς, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η κυκλοφορία στη στρατηγικής σημασίας γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία
Protagon Team

Ζημιές υπέστη το ρωσικό δεξαμενόπλοιο SIG υπέστη κοντά στην Κριμαία, στο στενό του Κερτς, ως αποτέλεσμα επίθεσης των Ουκρανών τα ξημερώματα του Σαββάτου, την επομένη ενός ακόμη πλήγματος των δυνάμεων του Κιέβου εναντίον ρωσικού πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με πληροφορίες από ρωσικά και ουκρανικά ΜΜΕ και ανακοινώσεις των δύο εμπόλεμων χωρών.

Αρχικά το συμβάν έγινε επισήμως γνωστό από η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Θαλάσσιων και Ποτάμιων Μεταφορών, σύμφωνα με την οποία «στο δεξαμενόπλοιο SIG (…) δημιουργήθηκε μια τρύπα στο μηχανοστάσιο κοντά στην ίσαλο γραμμή στη δεξιά πλευρά του, ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές ενδείξεις, επίθεσης από θαλάσσιο drone».

Πηγή στις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται η Ουκρανία.

«Στη διάρκεια της νύχτας, η SBU (σ.σ.: οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας) ανατίναξαν το SIG, ένα σημαντικό πετρελαιοφόρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας που μετέφερε καύσιμα για τους ρώσους στρατιώτες» είπε η πηγή, προσθέτοντας πως πραγματοποιήθηκε «με επιτυχία άλλη μια ειδική επιχείρηση σε συντονισμό με το Πολεμικό Ναυτικό».

Αντίστοιχη δήλωση έγινε από την ουκρανική πλευρά και στο Reuters. «Το ρωσικό πετρελαϊκό τάνκερ που δέχθηκε επίθεση σήμερα στη Μαύρη Θάλασσα, επλήγη από ένα ουκρανικό ναυτικό drone που μετέφερε 450 κιλά εκρηκτικών» σημείωσε έτερος παράγοντας των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών που μίλησε στι διεθνές πρακτορεςίο ειδήσεων.

Η επίθεση κατά του ρωσικού τάνκερ αποτέλεσε «κοινή επιχείρηση μεταξύ των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας και του ναυτικού της χώρας που πραγματοποιήθηκε στα ουκρανικά χωρικά ύδατα», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα το Σάββατο ρωσικά ΜΜΕ, τα οποία επίσης αναφέρθηκαν στην επίθεση, μετέδωσαν πως διεκόπη προσωρινά η κυκλοφορία στη –στρατηγικής σημασίας– γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία και η οποία επίσης έχει γίνει στόχος επιθέσεων.

Ουκρανικά ΜΜΕ ανέφεραν σε αναρτήσεις τους στο Telegram πως ακούστηκαν τρεις εκρήξεις κοντά στη γέφυρα. Ρωσικά αεροσκάφη απογειώθηκαν εσπευσμένα, ενώ τα φώτα στη γέφυρα έσβησαν και έκλεισε για την κίνηση των αυτοκινήτων, προσέθεσαν.

Στην ίδια πλατφόρμα κυκλοφόρησε η πληροφορία πως οι ρωσικές Αρχές έδωσαν οδηγία σε όλα τα πλοία στο στενό του Κερτς να επαγρυπνούν για το ενδεχόμενο επιθέσεων με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας.

Το πλοίο υπέστη ζημιές και έφθασαν επιτόπου δύο ρυμουλκά, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Το πρακτορείο διευκρίνισε πως δεν υπάρχει διαρροή πετρελαίου από το πλοίο, το οποίο είχε πλήρωμα 11 ατόμων.

Σύμφωνα με τους Moscow Times, πρόκειται για δεξαμενόπλοιο στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ επειδή προμήθευσε καύσιμα στις ρωσικές δυνάμεις που είχαν πάει να βοηθήσουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ στη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.

Μόσχα: «Ενεργή απειλή» στη Μαύρη Θάλασσα, τραυματίστηκαν μέλη του πληρώματος

Στέλεχος των εγκατεστημένων από τη Μόσχα Αρχών της Κριμαίας έκανε λόγο μέσω Telegram για «ενεργή απειλή». Δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες ακόμη, επίσημα τουλάχιστον.

Μέλη του πληρώματος τραυματίσθηκαν από θραύσματα γυαλιού κατά την επίθεση, ανέφερε στην ίδια πλατφόρμα ένας αξιωματούχος που έχει διοριστεί από τη Ρωσία στην ουκρανική περιφέρεια της Ζαπορίζια, ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ.

Αυτή η τελευταία επίθεση πραγματοποιείται την επομένη ενός πλήγματος ουκρανικού drone σε ρωσικό πολεμικό πλοίο σε βάση στη Μαύρη Θάλασσα, στο Νοβοροσίσκ, θύμισε στο σχετικό τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε περιοχή «πολεμικού κινδύνου» έξι λιμάνια

Αργότερα το Σάββατο η ουκρανική υπηρεσία για τη ναυτιλία και τις υδρογραφικές υπηρεσίες προειδοποίησε πως έξι ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα βρίσκονται σε «περιοχή πολεμικού κινδύνου».

Η υπηρεσία ανέφερε σε μία ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της ότι η προειδοποίηση ισχύει για τα λιμάνια της Ανάπα, του Νοβοροσίσκ, του Γκελεντζίκ, του Τουάπσε, του Σότσι και του Ταμάν.