Η σκοτεινή υπόθεση της έκρηξης στο ντεπό του λιμένος της Βηρυτού, στις 4 Αυγούστου 2020, παραμένει ακόμη τραγωδία με 215 θύματα και χωρίς κανέναν φταίχτη. Οι πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις είναι πολλές και βαθιές, όμως η αλήθεια για τα αίτια, δηλαδή για το ποιος και για το γιατί, είναι προς το παρόν άπιαστο όνειρο – χειροπιαστή είναι μόνο η γραφειοκρατία με τις ντάνες των εγγράφων της.
Τα νεότερα από τον άλυτο γρίφο αφορούν κινήσεις διπλωματικής αβρότητας της Ρωσίας, η οποία έχει κατά νου το εμπορικό κέρδος που μπορεί να αντλήσει από την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης πόλης, χωρίς να αδιαφορεί και για τα γεωστρατηγικά ωφελήματα – τουλάχιστον αυτή είναι η ερμηνεία που έδωσε το γαλλικό Μέσο Radio France Internationale, το οποίο τυγχάνει κρατικό, δηλαδή κυβερνητικός τηλεβόας που απηχεί όμως και τα πάγια συμφέροντα των Γάλλων στον Λίβανο (και κατ’ επέκτασιν στη Μέση Ανατολή).
Οι λιβανικές δικαστικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση της έκρηξης απευθύνθηκαν στη διεθνή κοινότητα και ζήτησαν τυχόν δορυφορικές εικόνες της Βηρυτού την ώρα της έκρηξης. Ζήτησαν, δηλαδή, φωτογραφίες που μπορεί να είχαν λάβει από το σημείο οι δορυφόροι των μεγάλων δυνάμεων που περιστρέφονται πέριξ της Γης.
Οι ΗΠΑ δεν βοήθησαν και πολύ, η Γαλλία απάντησε ότι την 4η Αυγούστου κανένα διαστημικό «μάτι» της δεν έβλεπε τη λιβανέζικη πρωτεύουσα, η Ρωσία όμως έδωσε υλικό στην κυβέρνηση του Λιβάνου, και το έκανε με κάθε επισημότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών της, ο Σεργκέι Λαβρόφ, παρέδωσε αυτοπροσώπως τα καρέ στον ομόλογό του του Λιβάνου, στον Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα. Ετσι οι Λιβανέζοι απέκτησαν δορυφορικές εικόνες του τόπου του συμβάντος 15 μήνες μετά την έκρηξη.
Αλλά, και πάλι, λίγο φως θα πέσει στο θέμα, αν πέσει κιόλας. Διότι οι δορυφορικές φωτογραφίες δεν είναι της 4ης Αυγούστου, όπως ζητούσαν οι Λιβανέζοι, αλλά παλαιότερες (της άνοιξης του 2020) και κατοπινές. Μόνοι τους οι Ρώσοι παραδέχθηκαν ότι το υλικό τους δεν θα είναι και πολύ χρήσιμο στις έρευνες, ωστόσο ο Λαβρόφ έδωσε τη συμβουλή του στους Λιβανέζους: «Οι ειδικοί της Roscosmos μού είπαν ότι οι δικοί σας ειδικοί πρέπει να αντιληφθούν από τη φύση της καταστροφής περί τίνος πρόκειται και με ποιον σχετίζεται η έκρηξη και η τραγωδία».
Το RFI έδωσε και την επιπλέον πληροφορία ότι στη Μόσχα οι Λαβρόφ και Χαμπίμπ συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναλάβουν ρωσικές κατασκευαστικές εταιρείες τις εργασίες ανασυγκρότησης του λιμένος και των συνοικιών της Βηρυτού που ισοπεδώθηκαν – πρότζεκτ πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η έλλειψη αεροφωτογραφιών είχε στη Βηρυτό εξαρχής πυροδοτήσει τη φημολογία ότι πίσω από την έκρηξη κρύβεται κάτι που δεν έπρεπε να φωτογραφηθεί, δηλαδή κάποια πυραυλική επίθεση. Μάλιστα κάποιοι δήλωσαν ότι λίγο πριν από την έκρηξη είχαν ακούσει τον χαρακτηριστικό βρυχηθμό της μηχανής του μαχητικού αεροσκάφους που πετά σε χαμηλό ύψος…
Τώρα, η χρονίζουσα ερευνητική διαδικασία και η καθυστέρηση στη διαλεύκανση του θέματος υποθάλπουν την καχυποψία περί συγκάλυψης. Το κλίμα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο στον Λίβανο. Ολοι πάντως αναμένουν το επίσημο κατηγορητήριο, το οποίο θα προκύψει από τον (σχεδόν βέβαιο) προσανατολισμό των αρχών στην εκδοχή του προκληθέντος εξαιτίας πολιτικής και διοικητικής αμέλειας δυστυχήματος.