Ο γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους κατά τη διάρκεια πρόσφατου υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο | EPA/HANNIBAL HANSCHKE
Επικαιρότητα

Ρωσικά ΜΜΕ: Διαρροή ηχητικού δείχνει ότι η Γερμανία συζητεί την παράδοση Taurus στην Ουκρανία

Το κρατικό μέσο Russia Today κάνει αναφορά σε παράδοση πυραύλων κρουζ από το Βερολίνο στο Κίεβο και σε συζητήσεις γερμανών στρατιωτικών αξιωματούχων για πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης της γέφυρας του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη Κριμαία
Protagon Team

Αξιωματούχοι του γερμανικού στρατού συζήτησαν για την παράδοση πυραύλων κρουζ Taurus στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια ηχογράφηση που διέρρευσε και δημοσιεύθηκε από το ρωσικό κρατικό μέσο Russia Today.

Το Βερολίνο ήταν μέχρι στιγμής απρόθυμο να προμηθεύσει το Κίεβο με τους ισχυρούς πυραύλους, ένα ζήτημα που διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας.

Στην αμφιλεγόμενη ηχογράφηση, που δημοσιεύτηκε από την αρχισυντάκτρια του Russia Today, Μαργαρίτα Σιμονιάν, αξιωματούχοι της Bundeswehr – των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας – συζητούν πώς η αεροπορία θα μπορούσε να παράσχει τεχνική υποστήριξη για την παράδοση πυραύλων Taurus μετά από μια υποτιθέμενη πολιτική απόφαση του γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς.

Το Politico δεν μπόρεσε να επαληθεύσει το περιεχόμενο ή την αυθεντικότητα της ηχογράφησης.

Ερευνα για υποκλοπές

Το γερμανικό Der Spiegel επικαλέστηκε εκπρόσωπο του γερμανού υπουργού Αμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος είπε ότι η Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας έχει αρχίσει έρευνα για να διαπιστωθεί «αν οι εσωτερικές επικοινωνίες εντός της αεροπορίας» θα μπορούσαν να είχαν υποκλαπεί.

Κατά τη διάρκεια της ηχογραφημένης συνομιλίας, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης της γέφυρας Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη Κριμαία, σύμφωνα με τις αναφορές.

Η ρωσική προπαγάνδα έσπευσε να επικρίνει τη Γερμανία μετά τη διαρροή της ηχογράφησης, με τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ να ισχυρίζεται ψευδώς ότι γερμανοί στρατηγοί είχαν συζητήσει σχέδια για επίθεση σε ρωσικούς στόχους στην Κριμαία. Η ηχογράφηση δείχνει μόνο γερμανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους να συζητούν σενάρια στα οποία η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους κρουζ Taurus εάν η Γερμανία τους προμήθευε.

«Οι ιστορικοί μας αντίπαλοι, οι Γερμανοί, έγιναν για άλλη μια φορά ο μεγαλύτερος εχθρός μας», έγραψε στο Twitter ο Μεντβέντεφ.