Εθαψε δυο γιους στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, τον Γεβγκένι και τον Μιχαήλ, φροντίζει τον άρρωστο και ανήμπορο σύζυγό της, όμως τώρα ζητάει από τη Ρωσία να σώσει το τρίτο από τα παιδιά της που στρατεύτηκαν, τον 28χρονο Ντμίτρι. Αν και η ανταπόκριση της Repubblica εστάλη από την Οδησσό, το κομμάτι αφορά την οικογένεια της Ολγας, 63χρονης αγρότισσας από το χωριό Στορόζιεβσκε του Ντονέτσκ.
Ο πόλεμος δεν στάθηκε αβρός με την οικογένεια της Ολγας. Ακόμη και ο άντρας της, ο Βιάτσεσλαβ, αρρώστησε από τον καημό του για τον χαμό των δύο παλικαριών του. Υστερα από την κηδεία του δεύτερου τέκνου του, σε κατάσταση παροξυσμού και ουρλιάζοντας, έπαθε έμφραγμα και πλέον οικουρεί. Ετσι έπεσε στους ώμους της Ολγας το βάρος της σωτηρίας του τρίτου γιου της χαροκαμένης φαμίλιας Τζιουμπένκο.
Το ρεπορτάζ, βασισμένο σε δηλώσεις της Ολγας στο ρωσικό σάιτ MKRu, εστίασε στις προσπάθειες της μάνας να επαναφέρει στο πατρικό σπίτι τον Ντμίτρι ζωντανό, συγχρόνως όμως καυτηρίασε τη «μερική επιστράτευση» του Πούτιν. «Ο τρίτος γιος στρατολογήθηκε, όπως και τα αδέρφια του, στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2022. Ο Πούτιν τους έστειλε να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Φυσικά, η Ολγα δεν έχει δει ποτέ την ταινία ‘‘Saving Private Ryan’’».
Στο ρωσικό σάιτ η Ολγα είπε ότι χτύπησε πολλές πόρτες αρμοδίων, όμως χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης ότι ο Γεβγκένι, χτίστης στην ειρήνη, προτίμησε να πολεμήσει σαν μισθοφόρος της ομάδας Wagner. Οι άνδρες του Πριγκόζιν της έστειλαν το πτώμα του στις 23 Μαρτίου. «Τον έθαψαν με απόδοση στρατιωτικών τιμών και στο μνήμα του έστησαν τα μαυροκόκκινα λάβαρά τους. Στα αδέλφια του δεν χορηγήθηκε άδεια για να παραστούν στην κηδεία. Η Ολγα δεν είχε χρόνο να συνέλθει από το χτύπημα. Στις 2 Ιουνίου σκοτώθηκε και ο Μιχαήλ».
Ο δεύτερος γιος από τους τρεις επιστρατευθέντες ήταν φορτηγατζής. «Ηταν πολύ δεμένος με τον Ντμίτρι. Η Ολγα λέει ότι οι δυο τους υπηρέτησαν στην ίδια μονάδα Πεζικού, ότι προσπαθούσαν να τρώνε μαζί και να κοιμούνται ο ένας δίπλα στον άλλο. Ο Μιχαήλ σκοτώθηκε από θραύσματα ύστερα από κάποια έκρηξη. Ο Ντμίτρι έκλεισε τα μάτια του να μην τον δει. Ο άντρας μου και εγώ είμαστε ηλικιωμένοι και άρρωστοι. Κανείς δεν θα φέρει πίσω τα σκοτωμένα παιδιά μας. Τουλάχιστον, ας μας δώσουν πίσω τον μικρότερο. Ας τον φέρουν πιο κοντά στο σπίτι μας».
Η Repubblica σημείωσε ότι η Ολγα, με τη βοήθεια τρίτων, απηύθυνε έκκληση για τον Ντμίτρι και μέσω της πλατφόρμας VKontakte, η οποία είναι το ρωσικό ανάλογο του Facebook. Κινήθηκε με αιτήματα προς τις κρατικές υπηρεσίες της Ρωσίας. «Εν τω μεταξύ ο Ντμίτρι χειροτερεύει, αφού πάσχει από κατάθλιψη επειδή ανησυχεί για την οικογένειά του, για τη γυναίκα του και για το παιδί του. Ενας γιατρός μού είπε ότι νιώθει ενοχές επειδή επέζησε αυτός και σκοτώθηκαν τα αδέλφια του».
Κατά την εκτίμηση των Ιταλών, ο θόρυβος στα σόσιαλ μίντια της Ρωσίας «θα μπορούσε να γίνει μία εξαιρετικά άβολη υπόθεση για τις ρωσικές αρχές». Ετσι «στις 30 Ιουλίου ο Ντμίτρι έλαβε αναρρωτική άδεια, για να μην αυτοκτονήσει, καταπώς λέει η μάνα του, έχει όμως Φύλλο Πορείας με διαταγή να επιστρέψει στη μονάδα του στις 25 Αυγούστου». Ολ’ αυτά «εν αναμονή της αποζημίωσης προς την οικογένεια αλλά και προς τις άλλες οικογένειες που έθαψαν τα παλικάρια τους».
Η κατάληξη του ρεπορτάζ της Repubblica υπογραμμίζει ότι υπάρχουν και χειρότερα αμέσως μετά την απώλεια στο πεδίο της τιμής: «Η Βαλεντίνα Ονταρ αποζημιώθηκε με ένα πακέτο μακαρόνια για τον θάνατο του γιου της στο μέτωπο…»