Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρωταγωνιστεί σε μια μεγάλη τηλεοπτική φιέστα, σε έναν τηλεοπτικό μαραθώνιο ερωτοαπαντήσεων κατά τη διάρκεια του οποίου ακούει τα παράπονα των πολιτών, υπόσχεται πως θα επιλύσει τα όποια προβλήματά τους και παρουσιάζει και εξηγεί τις απόψεις του επί παντός επιστητού.
Δεδομένου ότι συνήθως κατατίθενται περισσότερα από ένα εκατομμύριο ερωτήματα, οι οργανωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εκείνα που θα ζορίσουν λιγότερο τον πρόεδρό τους. Ωστόσο εφέτος η βραδιά πήρε αναπάντεχη τροπή, γιατί το βράδυ της Πέμπτης ένας τηλεθεατής δεν δίστασε να ρωτήσει τον Πούτιν, μέσω γραπτού μηνύματος, πότε σκοπεύει να εγκαταλείψει την εξουσία.
Λόγω της ανάμειξης της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 αλλά και της στάσης του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στον ρώσο ομόλογό του την τελευταία τριετία, πάρα πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο, ειδικά οι Αμερικανοί, θεωρούν πως ο Πούτιν είναι ένας ικανότατος και στυγνός ηγέτης. Στην πατρίδα του η κατάσταση είναι διαφορετική. Επειτα από σχεδόν είκοσι χρόνια κατά τα οποία κρατάει τα ηνία της Ρωσίας, ο Πούτιν βρίσκεται υπό πίεση. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η αμερικανίδα δημοσιογράφος Φρίντα Γκάιτις σε άρθρο της στο Politico, αναφέροντας πως οι Ρώσοι πλέον δεν συγκινούνται ιδιαίτερα με τους λεονταρισμούς και την υπεροψία με την οποία κινείται στη διεθνή σκηνή ο πρόεδρός τους. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκοπήσεις, πάρα πολλοί ψηφοφόροι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την οικονομική στασιμότητα, με τη διεύρυνση της φτώχειας, με την εκτεταμένη διαφθορά, με την καταστολή και την κατάχρηση εξουσίας.
Την Πέμπτη κατά την τηλεοπτική εμφάνισή του, που διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες, ο Πούτιν παραδέχτηκε πως «επί του παρόντος δεν αποτελεί μυστικό, ούτε έκπληξη, πως οι περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν για το βιοτικό επίπεδο, τους μισθούς και την υγεία. Ακολουθούν η αποκομιδή των απορριμμάτων, η στέγαση και οι δημόσιες υπηρεσίες».
Στη Ρωσία ο κατώτατος μισθός είναι 11.280 ρούβλια (157 ευρώ), ανέφερε ο Πούτιν, και παραδέχτηκε πως πρωταρχικός του στόχος είναι η βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ρώσων πολιτών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. «Σας υπενθυμίζω πως τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίσαμε διάφορους κλυδωνισμούς. Δεν αναφέρομαι στις κυρώσεις αλλά στους κλονισμούς που προκλήθηκαν στις αγορές των αγαθών που εξάγουμε – πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μέταλλα, χημικά προϊόντα. Τα πραγματικά εισοδήματα σημείωσαν πτώση τα τελευταία χρόνια. Τώρα σταδιακά αυξάνονται και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο 44 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται λίγο ή πολύ» σημείωσε ο ρώσος πρόεδρος.
Οντας, ωστόσο, αντιμέτωπος με σωρεία παραπόνων για τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, ο Πούτιν δεσμεύτηκε για περαιτέρω αύξηση των μισθών και των συντάξεων και την εφαρμογή προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα. Αναφερόμενος στις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στη Ρωσία, σημείωσε πως από το 2014 έως σήμερα έχουν κοστίσει στη χώρα του περί τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Ανέφερε, όμως, πως οι μεγάλοι χαμένοι των κυρώσεων είναι οι χώρες της Ευρώπης, υποστηρίζοντας πως έχασαν 240 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο ρώσος ηγέτης υπογράμμισε επίσης πως οι κυρώσεις ανάγκασαν τη Μόσχα να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις και να ανασυντάξει τις βιομηχανίες της, όπως και τον πρωτογενή παραγωγικό τομέα. «Εάν πριν από μια δεκαετία μου έλεγαν πως κάποια στιγμή θα εξάγαμε αγροτικά προϊόντα αξίας 25,7 δισ. δολαρίων, όπως συνέβη πέρυσι, θα ξεκαρδιζόμουν» δήλωσε ο Πούτιν. Και δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως στόχος των κυρώσεων της Δύσης είναι ο περιορισμός της ρωσικής ισχύος.
Σχολιάζοντας τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αναφέρθηκε ειδικά στις αμερικανικές κυρώσεις κατά του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei, υποστηρίζοντας πως στόχος του Λευκού Οίκου είναι να αποτρέψει την ανάδειξη της Χώρας του Δράκου σε παγκόσμια υπερδύναμη. «Το ίδιο γίνεται και με τη Ρωσία και θα συνεχιστεί. Οπότε εάν θέλουμε να κερδίσουμε μια θέση στον ήλιο, απλά πρέπει να γίνουμε πιο ισχυροί, ειδικά στη σφαίρα της οικονομίας».
Ομως η ρωσική οικονομία, παρ’ ότι ξεπέρασε την ύφεση, μόλις που αναπτύσσεται. Η οικονομική άνθηση των προηγούμενων ετών που συνέβαλε στην εντυπωσιακή άνοδο της δημοτικότητας του Πούτιν αποτελεί πλέον ανάμνηση για πάρα πολλούς Ρώσους οι οποίοι εμφανίζονται οργισμένοι με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει περαιτέρω τις κρατικές δαπάνες ενόσω εκείνοι διαβιώνουν κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Η πρόσφατη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ελάχιστα χαμηλότερα από το προσδόκιμο ζωής του μέσου Ρώσου ενέτεινε τη γενική δυσφορία με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι πολίτες να διαμαρτύρονται κατά της ηγεσίας τους. Οι ακτιβιστές κατά της διαφθοράς, παρά τις επαναλαμβανόμενες συλλήψεις, αισθάνονται πως το μήνυμά τους βρίσκει επιτέλους απήχηση μεταξύ και των απλών πολιτών, γιατί «είναι πιο εύκολο να ανέχεσαι να γίνονται δισεκατομμυριούχοι οι φίλοι του Πούτιν όταν η ζωή σου βελτιώνεται. Οχι τώρα. Ενώ κάποτε οι τολμηρές κινήσεις του Πούτιν κατά μήκος των ρωσικών συνόρων τόνωναν τον πατριωτισμό των Ρώσων, τώρα το κόστος των περιπετειών στο εξωτερικό πλήττει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά η Φρίντα Γκάιτις.
Λόγω της οικονομικής στασιμότητας η δημοτικότητα του Πούτιν μόλις που ξεπερνά το 31% ενώ το 2015, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ξεπερνούσε το 70%. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι μετά τη δημοσιοποίηση της εν λόγω δημοσκόπησης η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε εξηγήσεις από την εταιρεία που την πραγματοποίησε με αποτέλεσμα να αλλάξει τη μεθοδολογία της και να αποκαλύψει στη συνέχεια πως η δημοτικότητα του ρώσου προέδρου ανέρχεται στο 72%.
Ολα αυτά δεν αλλάζουν το γεγονός πως ο Πούτιν παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού και η εξουσία του δεν απειλείται από κανέναν. Αλλά οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων και οι προκλήσεις που αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει, τόσο στη διεθνή σκηνή όσο και στο εσωτερικό της χώρας του, αποξένωσαν πολλούς Ρώσους που εκφράζουν πλέον ανοιχτά τη δυσφορία τους. Αναμφίβολα «είναι μια δύσκολη περίοδος για τον ρώσο πρόεδρο. Εκ των υστέρων μπορεί να διαπιστώσουμε πως σήμανε το τέλος της απόλυτης ισχύος του», υποστηρίζει η Γκάιτις. Και απόδειξη αποτελεί σίγουρα ότι κάποιοι δεν διστάζουν πια να τον ρωτήσουν πότε θα εγκαταλείψει την εξουσία.