Τρεις στον γύρο: Ντιούμιν (αριστερά), Πούτιν και Σοϊγκού με στολές παικτών χόκεϊ, το 2017 | Russian Presidential Press and Information Office / Handout/Anadolu Agency/Getty Images
Επικαιρότητα

Ρωσία: Στον θώκο του Σοϊγκού ο φιλόδοξος… αρκουδοδιώκτης;

Φαβορί για νέος υπουργός Αμυνας είναι ο Αλεξέι Ντιούμιν, παλιός σωματοφύλακας του Πούτιν. Ο «τσάρος» τού χρωστάει χάρες, αφού κάποτε τον γλίτωσε από τα δόντια δασικού θηρίου, όμως η τοποθέτησή του θα καθυστερήσει λόγω… Πριγκόζιν
Protagon Team

Ποιος θα κερδίσει από την αναμπουμπούλα των ημερών στο Κρεμλίνο; Κατά την Corriere della Sera, ο Αλεξέι Ντιούμιν, πρώην σωματοφύλακας του Πούτιν. Ο εν λόγω δεν πετάχτηκε στα αζήτητα μετά την πρώτη χρήση. Το 2016 ο «τσάρος» τον διόρισε, μάλλον απροσδόκητα, κυβερνήτη της περιοχής Τούλα. Το ιταλικό μέσο σημείωσε ότι «δεν εμπλέκεται στην ουκρανική καταστροφή», ωστόσο «ήταν υπεύθυνος για την προσάρτηση της Κριμαίας».

Τι μας ενδιαφέρει η ιστορία του ανδρός; «Λέγεται ότι αυτός θα είναι ο νέος υπουργός Αμυνας, με προοπτική να γίνει και άρχων του Κρεμλίνου – αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία». Πώς δικαιολογείται τέτοια εκτίμηση; «Ξέρει πολλά μυστικά, και ο ‘‘τσάρος’’ τού χρωστάει και χάρες».

Στη Μόσχα, συνέχισαν οι Ιταλοί, «το όνομα του Ντιούμιν ακούγεται περισσότερο από όλα όσον αφορά τη διαδοχή του Σεργκέι Σοϊγκού, του υπουργού Αμυνας του οποίου το κεφάλι ζήτησε ανεπιτυχώς ο Πριγκόζιν». Ο Σοϊγκού «βγήκε πολύ αποδυναμωμένος από τις σφοδρές και βάσιμες επικρίσεις του αρχηγού των μισθοφόρων». Οπως είπε, άλλωστε, και ο αναλυτής Σεργκέι Μερκόφ, άλλοτε κοντά στο Κρεμλίνο, «ο Ντιούμιν είναι φαβορί μεν, όμως δεν θα πάρει αμέσως την καρέκλα επειδή δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι ο Σοϊγκού απομακρύνεται κατ’ απαίτησιν του Πριγκόζιν».

Ακολούθησε το σύντομο βιογραφικό του Ντιούμιν: «Γεννήθηκε το 1972 στο Κουρσκ από δημοσίους υπαλλήλους και είναι κάτοχος πτυχίου μηχανικού του στρατού. Είναι το αρχέτυπο των ‘‘σιλοβίκι’’, των ισχυρών στελεχών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εξουσίας του Πούτιν. Υπήρξε σωματοφύλακάς του από το 1999, όταν ο πρώην πράκτορας της KGB διορίστηκε πρωθυπουργός από τον Μπόρις Γέλτσιν. Παρέμεινε στο πλευρό του στις δύο πρώτες προεδρικές θητείες του, αλλά και την εποχή που ο Πούτιν παρέδωσε την προεδρία στον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μεταξύ 2008 και 2012.

»Στο Κρεμλίνο Ντιούμιν και Πούτιν επέστρεψαν παρέα. Ο Ντιούμιν ανήλθε στη Νο2 θέση της Προεδρικής Υπηρεσίας Ασφαλείας προτού προαχθεί στον βαθμό του στρατηγού και διοριστεί αναπληρωτής επικεφαλής της GRU, της στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας, το 2014. Το 2016 ο Πούτιν τον έχρισε κυβερνήτη της Τούλα». Παρακάτω, η Corriere ανέφερε μερικά «παραπολιτικά» από τη δράση του ανδρός, τα οποία δείχνουν ότι «ο Πούτιν του χρωστάει χάρες», άρα πρέπει να του τις ανταποδώσει και να βγει από την υποχρέωση.

Ραντεβού με αρκούδα

Στον μάταιο κόσμο μας κάποιοι τυχεράκηδες έχουν ραντεβού με τον πρώτο αριθμό του λαχείου, κάποιοι άλλοι με την καλή κούρσα στον ιππόδρομο κ.λπ., και από τη μια στιγμή στην άλλη «τα οικονομάνε». Ο Ντιούμιν είχε ραντεβού στο δάσος με… αρκούδα. «Κάποτε μια αρκούδα εμφανίστηκε στην πόρτα κάποιας από τις προεδρικές κατοικίες, σε μια απροσδιόριστη περιοχή. Ο Πούτιν αναπαυόταν, αλλά ο Ντιούμιν ήταν άγρυπνος φρουρός. Είδε το ζώο. ‘‘Κοιταχτήκαμε στα μάτια’’, είπε μετά ο πρώην σωματοφύλακας, ‘‘και η αρκούδα κοντοστάθηκε, ενώ εγώ πυροβόλησα κοντά στα πόδια της για να μην την τραυματίσω’’. Ετσι, η αρκούδα έφυγε τρέχοντας, ενώ ο Πούτιν, ξαφνιασμένος από τον πυροβολισμό, ευχαρίστησε τον φύλακα άγγελό του. Μάλιστα, τον επαίνεσε που δεν σκότωσε το θηρίο».

Στα πολιτικά «συν» του Ντιούμιν πιστώνονται «η απόδραση από το Κίεβο του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όταν εκδιώχθηκε από τους εξεγερμένους της πλατείας Μαϊντάν, τον Φεβρουάριο του 2014» και «η διεύθυνση της επιχείρησης προσάρτησης της Κριμαίας τον Μάρτιο του ιδίου έτους». Ετσι, «λίγους μήνες αργότερα του απονεμήθηκε η ύψιστη στρατιωτική διάκριση ‘‘Ηρωας της Ρωσικής Ομοσπονδίας’’ για εκτέλεση ειδικών καθηκόντων». Κατόπιν, «τον Δεκέμβριο του 2014, ο Πούτιν τον διόρισε αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, υπό τον Σοϊγκού». Εκτοτε «η καριέρα του έμοιαζε ασταμάτητη, σε σημείο που το όνομά του να παίζει συνεχώς για τη διαδοχή του Πούτιν».

Κατά την Corriere, η τοποθέτηση του Ντιούμιν στην Τούλα εντάσσεται στο πλάνο αποσυμφόρησης του Κρεμλίνου από φιλοδοξίες και ίντριγκες κατασκόπων. «Είκοσι χρόνια νεότερος από τον ‘‘τσάρο’’, χωρίς φανερές ευθύνες όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι πλέον έτοιμος να αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας. Και στο μέλλον, ίσως και κάτι άλλο…»