Μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία, η προπαγανδιστική μηχανή του Κρεμλίνου έπιασε δουλειά, παράγοντας βίντεο στα οποία υποτίθεται οι πολίτες εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον ρώσο πρόεδρο. Το κακό είναι ότι θυμίζουν περισσότερο… Δαλιανίδη παρά αυθεντικές εκδηλώσεις αγάπης του λαού προς τον ηγέτη του.
Στα βίντεο φαίνονται εργάτες σε εργοστάσια, εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, αθλητές, φοιτητές, που ενώνουν τις φωνές τους και κατεβαίνουν σε διαδήλωση χορεύοντας και τραγουδώντας.
Ενα από αυτά έχει γυριστεί στο Βόλγογκραντ και οι εργαζόμενοι φεύγουν από τις δουλειές τους και πηγαίνουν στο μνημείο μίας από τις πιο αιματηρές μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κάνοντας χορευτικά και ανάβοντας τους φακούς των κινητών τους όλοι μαζί. Στην οθόνη, οι θεατές διαβάζουν τη φράση: «Είμαστε μαζί σου, Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς!».
Μάλιστα, δύο από τους συμμετέχοντες, δάσκαλοι, νόμιζαν ότι πήγαιναν να πάρουν μέρος σε βίντεο για τη μάχη του Στάλινγκραντ και με έκπληξή τους είδαν το τελικό αποτέλεσμα. «Προφανώς θα ντράπηκαν να μας πουν ότι μας μάζεψαν για τον Πούτιν», είπαν, σύμφωνα με την Telegraph.
Τα βίντεο είναι τόσο προχειροφτιαγμένα, λέει στην εφημερίδα η Τατιάνα Στανόγιοβα, πολιτική αναλύτρια, που μόνο τον Πούτιν και το περιβάλλον του ήθελαν να πείσουν. «Οι αξιωματούχοι θα του δείξουν τα βίντεο για να αποδείξουν ότι οι υποστηρικτές του βγήκαν στους δρόμους ως απάντηση στην αντιπολίτευση».
Κάτι αντίστοιχο έγινε και στη Μόσχα, όπου συγκέντρωσαν φοιτητές λέγοντάς τους ότι γυρίζουν βίντεο για το εμβόλιο του κορονοϊού μέχρι που ανακάλυψαν ότι ήταν προπαγάνδα υπέρ του Πούτιν και ότι έπρεπε να ανεμίζουν ρωσικές σημαίες και να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του ρώσου προέδρου.
«Μου έπεσε το σαγόνι όταν κατάλαβα την απάτη», είπε στην Telegraph ένας φοιτητής.
«Ελάχιστοι νέοι υποστηρίζουν τον Πούτιν και αυτό δεν θα βοηθήσει. Αν κάνεις μία βόλτα στο πανεπιστήμιο θα δεις ότι βλέπουν το βίντεο και γελούν», είπε ένας άλλος.
Τα βίντεο γυρίστηκαν στις πόλεις όπου τις προηγούμενες εβδομάδες έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον του Πούτιν και υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι.
Στο Μπαρναούλ της Σιβηρίας, για παράδειγμα, όπου έγινε μεγάλη διαδήλωση υπέρ του Ναβάλνι, ένα εργοστάσιο χημικών πρόβαλε ένα βίντεο με εργάτες που ανεμίζουν ρωσικές σημαίες και τραγουδάνε «Ρωσία, Ρωσία, υπάρχει τόση δύναμη σε αυτή τη λέξη!».
Από το 2012 είχε να δει η χώρα τόση αγάπη για τον Πούτιν, όταν υπήρχαν καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές από την αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 43% των Ρώσων θεωρεί ότι οι πρόσφατες διαδηλώσεις δεν ήταν τόσο διαμαρτυρία για τη φυλάκιση του Ναβάλνι, όσο έκφραση της γενικότερης δυσαρέσκειας που υπάρχει στη χώρα. Οι περισσότεροι μάλιστα, πιστεύουν ότι οι διαδηλώσεις θα επεκταθούν.