Το βούτυρο αποδεικνύεται το πιο πολύτιμο προϊόν στα ρωσικά σουπερμάρκετ και οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να το κλείνουν σε θήκες με λουκέτο για να μην το κλέβουν οι πελάτες.
Η εκτόξευση της τιμής του βουτύρου στη Ρωσία συνδέεται με τον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. Πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι από τον Οκτώβριο του 2024 έχουν αναφερθεί 50 κλοπές βουτύρου την εβδομάδα, σημείωσε η Telegraph.
Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στη Ρωσία, καθώς η οικονομία της είναι επικεντρωμένη στον πόλεμο. Σε έκθεσή της τον Οκτώβριο, η δεξαμενή σκέψης Atlantic Council με έδρα τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι «ο πληθωρισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή» για τη ρωσική οικονομία.
Τα επιτόκια έχουν ανέβει στο 21%, ενώ το ρούβλι έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας του από τον Αύγουστο. Την Τετάρτη οι χρηματιστές προειδοποίησαν για «πανικό» μετά την πτώση του νομίσματος κατά 8,5% μέσα σε λίγες ώρες.
Αναλυτές του κατασκευαστικού κλάδου μιλούν τώρα για κατάρρευση της αγοράς κατοικίας στη χώρα. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν προειδοποιήσει για αύξηση των τιμών, χαμηλή ανάπτυξη και υψηλή ανεργία, ενώ την Πέμπτη η εφημερίδα Kommersant χαρακτήρισε την αγορά συναλλάγματος «εμπόλεμη ζώνη».
Ο Νάιτζελ Γκουλτ Ντέιβις, ανώτερος συνεργάτης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, δήλωσε στην Telegraph ότι αυτή η αλλαγή στον τόνο των ρωσικών μέσων ενημέρωσης είναι σημαντική. «Ο Πούτιν προσπάθησε να απευθυνθεί πρωτίστως στα φτωχότερα τμήματα της κοινωνίας. Ο πληθωρισμός κινδυνεύει να το υπονομεύσει αυτό» δήλωσε.
Αναλυτές δήλωσαν ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι απίθανο να προκαλέσουν μαζικές διαδηλώσεις, ωστόσο θα βλάψουν τη δημοτικότητα του ρώσου προέδρου. Οι ρώσοι πολίτες συνδέουν τον πληθωρισμό με τη σύρραξη στην Ουκρανία. Μπορεί να μη βλέπουν τον πόλεμο, αλλά τον αισθάνονται.
Ο Μαξιμίλιαν Χες, συγγραφέας του βιβλίου «Οικονομικός Πόλεμος: Η Ουκρανία και η Παγκόσμια Σύγκρουση Ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση» (Economic War: Ukraine and the Global Conflict between Russia and the West», δήλωσε ότι αν το Κρεμλίνο χάσει τον έλεγχο της οικονομίας, η υποστήριξη του κόσμου θα μπορούσε να εξανεμιστεί.
Αλλοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι ένα αδύναμο ρούβλι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα τεράστια σχέδια στρατιωτικών δαπανών της ρωσικής κυβέρνησης. Το Κρεμλίνο λαμβάνει περίπου το ήμισυ των εσόδων του από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Καθώς αυτά αγοράζονται συνήθως σε ξένα νομίσματα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ρωσία έχει περισσότερα να ξοδέψει όταν τα κεφάλαια μετατρέπονται σε ρούβλια.
Οι επιπτώσεις μιας πολεμικής οικονομίας
Μέσα σε δύο χρόνια ο Πούτιν έχει αναπροσανατολίσει την οικονομία γύρω από την υποστήριξη της στρατιωτικής προσπάθειας. Τα μπόνους κατάταξης στον στρατό, που ξεπερνούν τις 18.000 ευρώ, αντιπροσωπεύουν μισθό πολλών ετών για τους περισσότερους Ρώσους.
Τα εργοστάσια παραγωγής όπλων προσφέρουν μεγάλους μισθούς για να διατηρούν τις γραμμές παραγωγής σε λειτουργία μέρα και νύχτα. Και τα δύο συστήματα τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.
Εκατοντάδες χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά, στερώντας πολύτιμο εργατικό δυναμικό. Ενα εργοστάσιο κονσερβοποίησης ψαριών στο Καλίνινγκραντ, στη Βαλτική Θάλασσα, άρχισε να φέρνει εργάτες από την Ινδία. Εργοστάσια αυτοκινήτων στην περιφερειακή Ρωσία και κόμβοι διαλογής ηλεκτρονικού εμπορίου έξω από τη Μόσχα έχουν παρακαλέσει το Κρεμλίνο να τους δανείσει καταδίκους για να καλύψουν τις ελλείψεις.
Παράλληλα υπάρχουν και οι κυρώσεις της Δύσης. Ακόμα και ρώσοι οικονομολόγοι λένε τώρα ότι το Κρεμλίνο υποτίμησε τον αντίκτυπο των κτρώσεων στον πληθωρισμό. Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, εξακολουθεί να υπερηφανεύεται ότι δεν το αγγίζουν οι κυρώσεις, διοχετεύοντας τις εισαγωγές μέσω συμμαχικών χωρών.
Στο Καζάν, μια έκθεση αυτοκινήτων παρουσίαζε Range Rover, μια «ιρλανδική» παμπ πουλούσε μπίρα Guinness και ένα πολυκατάστημα διέθετε αρώματα από τη Γαλλία. Αλλά αυτή η διευρυμένη γραμμή εφοδιασμού με εισαγωγές έχει επίσης αυξήσει τον πληθωρισμό.
Το 2023 οι Ρώσοι παραπονούνταν για την απότομη αύξηση του κόστους των αβγών. Φέτος είναι το βούτυρο, και αυτό ανησυχεί το Κρεμλίνο, δήλωσε η Φαρίντα Ρουστάμοβα, μια ρωσίδα αναλύτρια. Η ίδια περιέγραψε τις αυξήσεις των τιμών στο βούτυρο και στις πατάτες ως «υπερβολική. Δεν υπήρξε ούτε μία εβδομάδα φέτος που οι τιμές του βουτύρου να μην έχουν αυξηθεί».
Το Κρεμλίνο αντέδρασε αγοράζοντας προμήθειες εκτάκτου ανάγκης από γειτονικές χώρες και διέταξε τη μηχανή προπαγάνδας του να εκδίδει καθησυχαστικές αναφορές.
Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η προβληματική οικονομία της Ρωσίας θα μπορούσε να αναγκάσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο, ή τουλάχιστον να τον στείλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.