Βλέποντας τα ποσοστά δημοτικότητάς του να μειώνονται, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει να επιβάλλει τη σιωπή στους πολιτικούς του αντιπάλους στο εσωτερικό της χώρας του με ολοένα και πιο δικτατορικές μεθόδους.
Αυτό σημειώνει στην Washington Post ο Βλαντίμιρ Κάρα-Μούρτζα, ένας από τους 200 νομοθέτες από 56 περιοχές της Ρωσίας, που παρέστησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ξενοδοχείο της Μόσχας σε συνέδριο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και όπως λέει, συνελήφθησαν όλοι!
«Την ώρα που μιλούσε ο πρώην δήμαρχος του Γιεκατερίνμπουργκ (Αικατερινούπολη), η αστυνομία εισέβαλε στην αίθουσα, ανακοίνωσε ότι η συνάντηση ήταν παράνομη και ότι θα μας συλλάβουν όλους. Το αρχικό γέλιο του ακροατηρίου διαδέχθηκαν συνθήματα όπως «ντροπή» και «φασίστες», ενώ οι αστυνομικοί μας έπαιρναν έναν έναν και μας έβαζαν σε βαν που περίμεναν απ’ έξω», περιγράφει ο αρθρογράφος.
«Ακόμα και εμείς οι βετεράνοι της ρωσικής πολιτικής σκηνής, δεν μπορούσαμε να θυμηθούμε άλλη περίπτωση όπου είχαν συλλάβει μία ολόκληρη συνεδριακή αίθουσα». Οι αρχές συνέλαβαν 200 δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους του ρωσικού λαού. «Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν όταν ο Λένιν και οι Μπολσεβίκοι του διέλυσαν τη δημοκρατικά εκλεγμένη ρωσική συντακτική συνέλευση, τον Ιανουάριο του 1918», σημειώνει.
Ο Κάρα-Μούρτζα περιγράφει πώς μεταφέρθηκαν σε αστυνομικά τμήματα της Μόσχας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «τη συμμετοχή σε δραστηριότητες μίας ξένης ανεπιθύμητης οργάνωσης». Η οργάνωση αυτή ήταν η «Ανοιχτή Ρωσία», μία αντιπολιτευτική ομάδα που ίδρυσε ο εξόριστος επικριτής του Πούτιν Μιχαήλ Χοντορόφσκι, ο οποίος, όπως γράφει ο αρθρογράφος, ούτε διοργάνωσε το συνέδριο ούτε μίλησε στους συνέδρους. «Κανείς από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο δεν είχε καμία σχέση με την Ανοιχτή Ρωσία. Πολλοί από αυτούς έμαθαν την ύπαρξη της ομάδας από τα έγγραφα με τις κατηγορίες εναντίον τους», γράφει.
Τις παλιές ημέρες, οι αρχές θα «φύτευαν» ενοχοποιητικά στοιχεία, όπως ναρκωτικά, αλλά σήμερα, συνεχίζει ο Κάρα-Μούρτζα, δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. «Και γιατί να το κάνουν άλλωστε, αφού μπορούν απλά να κατηγορήσουν τον οποιοδήποτε που δεν συμπαθούν ότι σχετίζεται με μία παράνομη οργάνωση; Το Κρεμλίνο έχει χάσει κάθε αίσθηση ειρωνείας. Δύο ημέρες αργότερα, η ρωσική κυβέρνηση υποδέχθηκε αντιπροσωπεία της Χεζμπολάχ, μίας τρομοκρατικής οργάνωσης για τον υπόλοιπο δημοκρατικό κόσμο». Η πραγματικότητα ξεπερνά και τη φαντασία του Φραντζ Κάφκα, γράφει ο ίδιος.
Τις επόμενες ημέρες, ξεκινούν οι δίκες των συλληφθέντων. Η πρώτη καταδίκη επιφέρει απλά την επιβολή προστίμου. Η δεύτερη, μέσα σε ένα χρόνο, όμως, ανοίγει την πόρτα για ποινικό δικαστήριο με ποινή τη φυλάκιση έξι ετών και αποκλεισμό από τις εκλογές σε όλα τα επίπεδα. «Είναι μία επιδέξια μέθοδος που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να εξαλείψει ένα ολόκληρο στρατόπεδο πολιτικών αντιπάλων από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου με ένα χτύπημα. Αυτός ο καταπιεστικός μηχανισμός χρησιμοποιείται εναντίον όλων των ρώσων πολιτών με σκοπό να σκορπίσει τον φόβο στην κοινωνία. Το καθεστώς του Πούτιν δεν έχει άλλα εργαλεία στη διάθεσή του», τονίζει ο Γκριγκόρι Γιαβλίνκσι, βετεράνος ηγέτης της αντιπολίτευσης.
Ο αρθρογράφος της Washington Post σημειώνει ότι, «όπως είπε ο Μαρκ Τουέιν, η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά κάνει ομοιοκαταληξίες και μία ημέρα, ο Πούτιν θα μάθει πόσο δίκιο είχε» ο αμερικανός συγγραφέας.