Η Ρωσία «θα πρέπει να απαγορεύσει τις αμβλώσεις ή να πληρώνει τις οικογένειες» για να τεκνοποιήσουν ώστε να ανακουφίσει την οξεία δημογραφική κρίση που έχει επιδεινωθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με εξέχον μέλος της Κρατικής Δούμα.
Η Νίνα Οστάνινα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την οικογένεια, τις γυναίκες και τα παιδιά, πρότεινε οι γυναίκες με ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες να πληρώνονται για να γεννήσουν και να αφήνουν τα βρέφη σε κρατικά ορφανοτροφεία.
Υποστήριξε επίσης την έκκληση για απαγόρευση των αμβλώσεων που απηύθυνε την Κυριακή ο Πατριάρχης Κύριλλος, επικεφαλής της ισχυρής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, αλλά περιέγραψε την πρόταση ως εναλλακτική λύση.
«Υπάρχουν δύο επιλογές για να βελτιώσουμε τα δημογραφικά μας μεγέθη: είτε πρέπει να απαγορεύσουμε τις αμβλώσεις, είτε να δώσουμε χρήματα απευθείας στην οικογένεια σε μετρητά», δήλωσε η βουλευτής στο Lenta.ru.
«Πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να ενθαρρυνθεί ένα κορίτσι να αποκτήσει παιδί και να της δοθεί η σιγουριά ότι δεν θα μείνει μόνη της με τα προβλήματα όταν γεννηθεί αυτό το παιδί. Μπορούμε να πάρουμε το παιδί σε ένα ορφανοτροφείο, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση των δημογραφικών δεδομένων», πρόσθεσε η Οστάνινα.
Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να περιορίζει την πρόσβαση στην επείγουσα αντισύλληψη και στα χάπια άμβλωσης, αφού η ζήτηση εκτοξεύθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι πωλήσεις των φαρμάκων αυξήθηκαν έως και 60% πέρυσι, σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant.
Οι οικογένειες συνήθως αναβάλλουν την απόκτηση παιδιών σε περιόδους αβεβαιότητας και οικονομικών δυσκολιών. Στατιστικά, η Ρωσία παρουσιάζει επίσης έλλειψη στις ηλικίες 20-40 λόγω της αναταραχής κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ενωσης.
Όπως και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η Ρωσία αντιμετώπιζε ήδη τη γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων, που έφτασε στο 1,5 παιδί ανά γυναίκα.
Όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2018 αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης στα 65 έτη για τους άνδρες και στα 63 έτη για τις γυναίκες, προκάλεσε σπάνιες πανεθνικές διαμαρτυρίες.
Έκτοτε, ο πόλεμος του Κρεμλίνου στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν έως και 300.000 Ρώσοι, κυρίως νέοι άνδρες. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι πιστεύεται ότι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να αποφύγουν τη στράτευση και τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου, οι κομμουνιστές ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης αγκάλιασαν τα δικαιώματα των γυναικών, τα οποία ήταν χρήσιμα για ένα κράτος που χρειαζόταν περισσότερους εργάτες, δασκάλους, γιατρούς και επιστήμονες.
Ωστόσο, η σύγχρονη Ρωσία έχει στραφεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, με τον Πούτιν να πλασάρει ένα πιο φεουδαρχικό όραμα της κοινωνίας με αντιδραστικές οικογενειακές αξίες.
Οπως σημειώνουν οι Times, οι παρατηρήσεις της Οστάνινα είναι οι τελευταίες σε μια σειρά επιθέσεων στα δικαιώματα των γυναικών, καθώς ορισμένες από τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες της χώρας έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν την απαγόρευση των αμβλώσεων, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που όλο και περισσότερο μοιάζει με συντονισμένη εκστρατεία προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης.
Τη Δευτέρα, η γερουσιαστής Μαργαρίτα Πάβλοβα δήλωσε ότι οι Ρωσίδες θα πρέπει να σταματήσουν να εστιάζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να θέτουν την οικογένεια και τον γάμο πριν από την καριέρα.
Τα λόγια της απηχούσαν εκείνα του Μιχαήλ Μουράσκο, του υπουργού Υγείας, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλά προβλήματα» με την ιδέα ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν εκπαίδευση και καριέρα αντί για παιδιά. «Μια γυναίκα πρέπει να καταλάβει ότι όσο πιο γρήγορα γεννήσει, τόσο το καλύτερο», είπε.