Χιλιάδες παιδιά από τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός έχουν πιθανώς σταλεί σε «στρατιωτικά-πατριωτικά» στρατόπεδα που δημιουργήθηκαν από το Κρεμλίνο και εκεί μαθαίνουν πώς να πυροβολούν με αυτόματα όπλα και να χειρίζονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η ρωσική τηλεόραση, γράφουν οι Times, έδειξε εφήβους με στρατιωτικού τύπου στολές να διδάσκονται πώς να συναρμολογούν Καλάσνικοφ σε ένα στρατόπεδο στην περιοχή του Βόλγκογκραντ στη νότια Ρωσία. Τους έδειξαν επίσης σε πεδίο βολής, να πυροβολούν στόχους. Τα στρατόπεδα εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ωρα για νέους Ηρωες»…
Το ρεπορτάζ, που προβλήθηκε από το κανάλι OTR, ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο στρατόπεδο βρίσκονταν περίπου 330 παιδιά από τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Οι δυνάμεις εισβολής της Ρωσίας κατέχουν μεγάλες εκτάσεις και στις τέσσερις περιοχές.
Τα μαθήματα, τα οποία παραδίδονταν από μασκοφόρους εκπαιδευτές, γίνονταν δίπλα σε μια ρωσική σημαία και ένα μεγάλο πορτρέτο του προέδρου Πούτιν. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης, διάρκειας τριών εβδομάδων, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 14-17 ετών, ενώ συμμετέχουν και ρώσοι έφηβοι. Η OTR δήλωσε ότι το πρόγραμμα επέβαλε «αυστηρή πειθαρχία» μεταξύ των παιδιών.
Οι κατασκηνώσεις οργανώνονται από τη Voin, μια οργάνωση στη Μόσχα που ιδρύθηκε με εντολή του Πούτιν. Η Voin λέει ότι στόχος της είναι να δημιουργήσει «μια νέα γενιά ανθρωπων που αγαπούν την πατρίδα τους» και να προετοιμάσει τα παιδιά για τη ρωσική στρατιωτική θητεία. Ενας εκπρόσωπος της οργάνωσης έκλεισε το τηλέφωνο όταν οι Times προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί του.
Υπάρχουν διάχυτες ανησυχίες στο Κίεβο ότι τα Ουκρανόπουλα που εκπαιδεύονται στα στρατόπεδα θα υποστούν πλύση εγκεφάλου για να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό και να πολεμήσουν εναντίον της χώρας τους. Ενώ χιλιάδες Ουκρανόπουλα έχουν ήδη τοποθετηθεί σε στρατόπεδα «αναμόρφωσης» σε όλη τη Ρωσία, το Κρεμλίνο εντείνει τώρα τις προσπάθειες να χρησιμοποιήσει εφήβους ως στρατιώτες, είπε στους Times η Κατερίνα Ρασέφσκα, νομικός εμπειρογνώμονας στο Περιφερειακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Κίεβο.
«Τους τελευταίους μήνες καταγράφουμε αύξηση του επιπέδου και του ρυθμού στρατιωτικοποίησης των παιδιών από την Ουκρανία», συνέχισε. «Ο κίνδυνος της στρατιωτικοποιημένης επανεκπαίδευσης έγκειται στην άρνηση της ίδιας της ύπαρξης της εθνικής ταυτότητας των παιδιών, προκαλώντας τους μακροχρόνια ψυχολογικά τραύματα».
Η Ρασέφσκα είπε ότι τα στρατόπεδα διεξάγουν «πολιτική κατήχηση» των παιδιών και κατηγόρησε τους υπεύθυνους ότι παραβιάζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, προσπαθώντας να διαγράψουν τους δεσμούς των παιδιών αυτών με την πατρίδα τους.
Μια έφηβη, η Βαλέρια Ν., από τη Χερσώνα, είπε στη ρωσική τηλεόραση ότι μάθαινε πώς να πετάει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Είπε ότι οι εκπαιδευτές ήταν στρατιώτες με πολεμική εμπειρία στην Ουκρανία. «Μπορούν πραγματικά να σου διδάξουν κάτι εδώ», είπε. Δεν ήταν σαφές αν μιλούσε υπό πίεση.
Ενα 16χρονο κορίτσι με το ίδιο όνομα αναφέρεται, στον ιστότοπο Children of War της ουκρανικής κυβέρνησης, ως αγνοούμενο από την περιοχή της Χερσώνας. Ηταν 14 ετών όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην περιοχή της, τον Φεβρουάριο του 2022. Το Κίεβο καταγγέλλει ότι περισσότερα από 19.000 παιδιά από την Ουκρανία έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία ή έχουν μετοικίσει με τη βία σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Αλλα 1.965 έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενα.
Δώδεκα έφηβοι από την περιοχή του Λουγκάνσκ στάλθηκαν επίσης σε στρατιωτικό στρατόπεδο στο Τιούμεν, στη δυτική Σιβηρία, ενώ «αρκετές δεκάδες» παιδιά από την περιοχή της Χερσώνας λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση στην Καλμίκια, στη νότια Ρωσία.
Εκατοντάδες παιδιά από την Ουκρανία έχουν μεταφερθεί στην Τσετσενία για στρατιωτική εκπαίδευση, στο πλαίσιο ξεχωριστού προγράμματος τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτές είναι μόνο οι περιπτώσεις που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που εμπλέκονται μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.
«Το Κρεμλίνο διαμορφώνει με τη βία μια γενιά Ουκρανόπουλων που διδάσκεται το μίσος και τη βία εναντίον κάθε τι ουκρανικού», δήλωσε ο Ντμίτρο Λουμπινετς, ο κορυφαίος αξιωματούχος του ουκρανικού συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε πέρυσι εντάλματα σύλληψης για τον Πούτιν και τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, την Επίτροπο του Κρεμλίνου για τα δικαιώματα των παιδιών, με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου που σχετίζονται με την απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία.
Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς, αλλά παραδέχεται ότι έφερε περισσότερα από 700.000 παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσία, από το 2022. Η Λβόβα-Μπέλοβα δήλωσε ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» έφτασε με τους γονείς ή τους φροντιστές τους, αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.
Η Voin δήλωσε ότι τα στρατόπεδα (τα οποία ονομάζει «κατασκηνώσεις») έδωσαν στα παιδιά την ευκαιρία «να αποκτήσουν νέες γνώσεις και δεξιότητες, να γίνουν μέρος μιας μεγάλης ομάδας, να βρουν νέους φίλους και να γνωρίσουν την Ιστορία και τον πολιτισμό της μητέρας πατρίδας».