Ο Αλεξέι Ναβάλνι, o φυλακισμένος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης και μεγαλύτερος αντίπαλος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι νεκρός.
Ο Ναβάλνι πέθανε στη σωφρονιστική αποικία αριθ. 3 στην αυτόνομη περιφέρεια Γιαμάλ-Νένετς, στην Αρκτική Ρωσία, ανέφερε την Παρασκευή το περιφερειακό τμήμα της Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας.
«Στις 16 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, στη σωφρονιστική αποικία αριθ. 3, ο κατάδικος Αλεξέι Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από έναν περίπατο, χάνοντας σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του. Άμεσα έφθασαν ιατρικοί υπάλληλοι από το ίδρυμα και κλήθηκε ιατρική ομάδα εκτάκτου ανάγκης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Πραγματοποιήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, αλλά δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών επιβεβαίωσαν τον θάνατο του κατάδικου. Τα αίτια του θανάτου βρίσκονται υπό εξακρίβωση», προσθέτει η ανακοίνωση.
Ο Bλαντίμιρ Πούτιν είχε πρόσφατα φροντίσει να στείλει τον σφοδρότερο επικριτή του σε φυλακή της Αρκτικής στη βόρεια Ρωσία.
Αίσθηση δε, είχε προκαλέσει ένα από τα τελευταία βίντεο που είχαν κυκλοφορήσει, τον τελευταίο Ιανουάριο, όπου είχε εμφανιστεί λιπόσαρκος και με ξυρισμένο κεφάλι.
Ο υπ΄ αριθμόν 1 αντίπαλος του Πούτιν και ακούραστος διώκτης της διαφθοράς των ρωσικών ελίτ είχε καταδικαστεί να παραμείνει στη φυλακή έως την ηλικία των 74 ετών για κατηγορίες που, όπως έλεγε, είναι κατασκευασμένες και είχαν στόχο να τον κρατήσουν μακριά από τα πολιτικά δρώμενα.
Είχε κερδίσει τον θαυμασμό της διαιρεμένης ρωσικής αντιπολίτευσης για την απόφασή του να επιστρέψει οικειοθελώς στην Ρωσία το 2021 από τη Γερμανία όπου είχε νοσηλευθεί μετά από μια προσπάθεια να τον δηλητηριάσουν, όπως έδειξαν οι εξετάσεις σε εργαστήρια της Δύσης, με νευροτοξικό παράγοντα, στη Σιβηρία.
Πεσκόφ: Γίνονται όλοι οι έλεγχοι
Ο Πούτιν πληροφορήθηκε τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές προχωρούν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα, αλλά δεν έχει πληροφορίες για το θέμα.
Ο υπ’ αριθμόν 1 αντίπαλος του Κρεμλίνου άφησε την τελευταία του πνοή στην φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο όπου εξέτιε 19ετή ποινή κάθειρξης, είχαν ανακοινώσει νωρίτερα οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι αυτό που αποκάλεσε «κατηγορίες της Δύσης» για το θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα, είναι «αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση».
Σε δήλωσή της μέσω της πλατφόρμας Telegram, η Ζαχάροβα ανέφερε πως τα ιατροδικαστικά αποτελέσματα για το θάνατο του Ναβάλνι δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όμως η Δύση έχει ήδη καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα.
«Την Πέμπτη ήταν μία χαρά»
Ο Αλεξέι Ναβάλνι, συμμετείχε την Πέμπτη μέσω βιντεοκλήσης σε δύο ακροαματικές διαδικασίες, σε δικαστήριο της περιοχής του Βλαντίμιρ και δεν εξέφρασε κανένα παράπονο όσον αφορά την υγεία του, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Ria Novosti.
«Χθες, είχαμε δύο ακροαματικές διαδικασίες. Δεν εξέφρασε κανένα παράπονο όσον αφορά την ευημερία του, μιλούσε ζωηρά», ανέφερε στο πρακτορείο το δικαστήριο της πόλης Κοβρόφ.
Ο ελληνογερμανός δικηγόρος του Ναβάλνι, Νικόλαος Γκαζέας, επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger και η οποία επρόκειτο να δημοσιευτεί το Σάββατο.
Ο δικηγόρος είπε ότι είδε πλάνα από μια ακροαματική διαδικασία της Πέμπτης και ότι ο Ναβάλνι φαινόταν «όπως συνήθως σε καλή κατάσταση, έκανε ισχυρή εντύπωση».
Σε βίντεο που ανέβηκε στο Twitter, ο Ναβάλνι φαίνεται να κάνει χιούμορ με τον δικαστή, παλιός του γνώριμος πλέον μετά από πολλές ακροαματικές διαδικασίες ενώπιόν του, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν και ο δικαστής μάλιστα γελάει με το αστείο του ρώσου φυλακισμένου.
Εξάλλου, ένας από τους συμβούλους του αντιφρονούντα, ο Λεονίντ Σαλαβιόφ, είπε ότι ένας εκ των συνηγόρων του μπόρεσε να τον δει την Τετάρτη και «όλα ήταν φυσιολογικά».
Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, έγραψε στο Twitter (Χ) ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον θάνατό του και ότι ο δικηγόρος του ταξίδευε προς την φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο.
Την ίδια δήλωση με την Γιάρμις έκανε και ο βοηθός του Ναβάλνι: «Οι ρωσικές αρχές δημοσιοποιούν μια ομολογία ότι σκότωσαν τον Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή. Δεν έχουμε κανένα τρόπο να το επιβεβαιώσουμε ή να αποδείξουμε ότι αυτό δεν αληθεύει», έγραψε στο Twitter ο Λεονίντ Βολκόφ.
«Δεν έχουμε καμία βάση να πιστεύουμε την κρατική προπαγάνδα», έγραψε ο Βολκόφ προσθέτοντας ότι «αν αληθεύει η είδηση, τότε ο Πούτιν είναι αυτός που σκότωσε τον Ναβάλνι».
«Τον είδαμε την Δευτέρα – ήταν υγιής και χαρούμενος»
Η μητέρα του φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα, πως ο γιος της ήταν «ζωντανός, υγιής και χαρούμενος», όταν τον είδε για τελευταία φορά, τη Δευτέρα, στη φυλακή.
Σύμφωνα με τη Νόβαγια Γκαζέτα, η Λιουντμίλα Ναβάλναγια έγραψε στο Facebook: «Δεν θέλω να ακούσω για συλλυπητήρια. Τον είδαμε στη φυλακή στις 12 (Φεβρουαρίου) σε μια συνάντηση. Ηταν ζωντανός, υγιής και χαρούμενος».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να «θεωρηθεί προσωπικά υπεύθυνος» και να «τιμωρηθεί» για τις κτηνωδίες που διαπράχθηκαν σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι, ήταν η αντίδραση της συζύγου του Γιούλια Ναβάλναγια από τη Γερμανία.
«Εάν αυτή είναι η αλήθεια, θα ήθελα ο Πούτιν, όλο το προσωπικό του, όλο το περιβάλλον του, όλη η κυβέρνησή του, οι φίλοι του, να γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν για αυτό που έκαναν στη χώρα μας, στην οικογένειά μου και στον σύζυγό μου. Θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και αυτή η ημέρα θα έλθει σύντομα», δήλωσε, πολύ συγκινημένη, η Γιούλια Ναβάλναγια από το βήμα της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια.
«Διερωτήθηκα εάν έπρεπε να μείνω εδώ μπροστά σας ή εάν έπρεπε να επιστρέψω κοντά στα παιδιά μου και αναρωτήθηκα τι θα έκανε ο Αλεξέι εάν βρισκόταν στη θέση μου και είμαι βέβαιη ότι θα παρέμενε εδώ, σε αυτό το βήμα», είπε η Ναβάλναγια στην αρχή της σύντομης δήλωσής της, η οποία έγινε δεκτή από παρατεταμένα χειροκροτήματα των συμμετεχόντων σε αυτήν τη Σύνοδο, η οποία συγκεντρώνει κάθε χρόνο την ελίτ της παγκόσμιας διπλωματίας.
Η Γιούλια Ναβάλναγια προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να ζητήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να λογοδοτήσει. «Θα ήθελα να απευθύνω μία έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, σε όλους τους λαούς του κόσμου, προκειμένου να συγκεντρωθούν και να πολεμήσουν αυτό το κακό, ενάντια σε αυτό το φρικτό καθεστώς που μαστίζει σήμερα τη Ρωσία και προκειμένου αυτό το καθεστώς και ο Βλαντίμιρ Πούτιν να θεωρηθούν προσωπικά υπεύθυνοι για όλες τις κτηνωδίες που διέπραξαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε.
Στο Μόναχο, η Γιούλια Ναβάλναγια συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος της εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και υποστήριξε πως η Ρωσία είναι «υπεύθυνη» για τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα.
Σωρεία αντιδράσεων: «Αποκλειστικός υπεύθυνος το ρωσικό καθεστώς»
Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσε άμεσα η είδηση για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, από ευρωπαίους πολιτικούς και ρώσους αντιφρονούντες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στο Twitter: «Ο Αλεξέι Ναβάλνι αγωνίστηκε σθεναρά για τη δημοκρατία και στάθηκε απέναντι σε ένα βίαιο, αυταρχικό καθεστώς. Ενα καθεστώς που φρόντισε, ο Ναβάλνι να πληρώσει τη γενναιότητά του πρώτα με την ελευθερία του και τώρα με τη ζωή του. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του. Το θάρρος του δεν θα ξεχαστεί».
«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πολέμησε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την απόλυτη θυσία», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, στην οποία τονίζει ότι «η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς “αποκλειστικό υπεύθυνο” γι’ αυτό τον τραγικό θάνατο».
«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Και σε αυτούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο στις πιο σκοτεινές συνθήκες» πρόσθεσε.
Ο Σαρλ Μισέλ κατέληξε ότι, «οι μαχητές πεθαίνουν. Αλλά ο αγώνας για την ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ».
Ο ρώσος δημοσιογράφος, βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης, Ντμίτρι Μουράτοφ, δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters ότι ο θάνατος του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι είναι «δολοφονία» και είπε πως πιστεύει ότι οι συνθήκες κράτησής του είναι αυτές που οδήγησαν στον θάνατό του.
Ο Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του για «την αντίστασή του σ’ ένα σύστημα καταπίεσης», ανέφερε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ σε σχόλιά του για το θάνατο του ρώσου αντιπολιτευομένου.
«Ο θάνατός του σε φυλακή μας θυμίζει την πραγματικότητα του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Εσπεν Μπαρτ Εϊντε έγραψε στο X πως «η ρωσική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη» για το θάνατο του Ναβάλνι, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών σε σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική.
Ο πρόεδρος της Λετονίας Εντγκαρς Ρίνκεβιτς έγραψε με τη σειρά του πως ο Ναβάλνι «δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο».
«Ο,τι και να σκέφτεται κανείς για τον Αλεξέι Ναβάλνι ως πολιτικό, απλώς δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο. Αυτό είναι ένα γεγονός και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει κανείς να γνωρίζει για την αληθινή φύση του σημερινού καθεστώτος της Ρωσίας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους φίλους», έγραψε ο λετονός πρόεδρος.
«Βαθιά θλιμμένος και ταραγμένος» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Πρέπει να διακριβώσουμε όλα τα γεγονότα και η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε όλα τα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του», πρόσθεσε.
Ο Ολαφ Σολτς, εξέφρασε την «βαθιά θλίψη» του και δήλωσε ότι το γεγονός αποτελεί μια «φρικτή» ένδειξη του πώς η Ρωσία έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.
«Η Ρωσία δεν είναι εδώ και καιρό δημοκρατία (…) Ο Ναβάλνι πιθανόν πλήρωσε το θάρρος του με την ζωή του», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Βερολίνο.
Ο Σολτς υπενθύμισε ότι ο Ναβάλνι είχε νοσηλευθεί στο Βερολίνο έπειτα από δηλητηρίαση και είχε το θάρρος να επιστρέψει κατόπιν στην Ρωσία. «Τώρα πλήρωσε πιθανότατα αυτό του το θάρρος με τη ζωή του», πρόσθεσε ο καγκελάριος και σημείωσε: «Τώρα γνωρίζουμε ακριβώς τι είδους καθεστώς βρίσκεται στην εξουσία στην Μόσχα. Η Ρωσία δεν είναι πλέον εδώ και καιρό δημοκρατία».
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «προφανώς τον σκότωσε ο Πούτιν, όπως χιλιάδες άλλους που βασανίστηκαν και πέθαναν εξαιτίας του. Τον Πούτιν δεν τον νοιάζει ποιος πεθαίνει, αρκεί να κρατήσει την καρέκλα του. Πρέπει να λογοδοτήσει».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, Μίχαελ Ροτ, σχολίασε ότι «ο Πούτιν ενεργεί σαν νονός της μαφίας, σύμφωνα με την παράδοση του Στάλιν: κάθε τόσο μια δολοφονία επί πληρωμή προκειμένου να εκφοβίσει τα επικριτικά μυαλά που αμφισβητούν την παντοδυναμία του». Η Ρωσία είναι «μια τυπική δικτατορία», έγραψε ο Ροτ σε ανάρτησή του.
«Πρόκειται για μια φρικτή είδηση. Ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ρωσικής δημοκρατίας, ο Αλεξέι Ναβάλνι επέδειξε απίστευτο κουράγιο σε όλη του τη ζωή. Οι σκέψεις μου είναι με τη σύζυγό του και τον λαό της Ρωσίας για τον οποίο αυτό είναι μια τεράστια τραγωδία», δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ.
Αν αληθεύει ο θάνατος του Ναβάλνι, τότε γι’ αυτόν ευθύνεται ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο εξόριστος ρώσος ολιγάρχης.
Σε ανάρτησή του, ο λιθουανός πρόεδρος, Γκιτάνας Ναουσέντα έγραψε ότι οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και «να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».
Για μια «ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του», έκανε λόγο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στο θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.
«Βαθιά αναστατωμένη και λυπημένη από την είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι. Ο Πούτιν δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από τη διαφωνία από τους δικούς του ανθρώπους. Μια ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του. Ας ενωθούμε στον αγώνα μας για να προστατεύσουμε την ελευθερία και την ασφάλεια όσων τολμούν να αντισταθούν στην απολυταρχία», επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν με ανάρτησή της.
Ο Αλεξέι Ναβάλνι είναι νεκρός διότι ήταν σύμβολο για μία ελεύθερη και δημοκρατική Ρωσία, έγραψε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ.
«Οπως κανείς άλλος, ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν σύμβολο για μία ελεύθερη και δημοκρατική Ρωσία. Ακριβώς για τον λόγο αυτόν έπρεπε να πεθάνει», πρόσθεσε στην ανάρτησή της.
«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πολέμησε για μία δημοκρατική Ρωσία. Για τον λόγο αυτό, ο Πούτιν τον βασάνισε μέχρι θανάτου», είπε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.
Ο ρώσος πολιτικός Μπόρις Ναντέζντιν, που τάσσεται κατά του πολέμου και η συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές απαγορεύθηκε με πρόσχημα άκυρες υπογραφές, έγραψε πως προσευχόταν η είδηση για τον θάνατο του Ναβάλνι να αποδειχθεί αναληθής.
«Ο Ναβάλνι είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους και από τους πιο γενναίους ανθρώπους στην Ρωσία», είπε.
Ο Πούτιν δολοφόνησε αργά και δημοσίως τον Αλεξέι Ναβάλνι, έγραψε ο Γκάρι Κασπάροφ, ο ρώσος αντικαθεστωτικός και παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι.
«Ο Πούτιν απέτυχε να σκοτώσει τον Ναβάλνι γρήγορα και μυστικά δηλητηριάζοντάς τον και τώρα τον δολοφόνησε αργά και δημοσίως στην φυλακή… Ο Ναβάλνι σκοτώθηκε διότι αποκάλυψε τον Πούτιν και την μαφία του γι΄ αυτό που είναι, απατεώνες και κλέφτες».
Ο Αλεξέι Ναβάλι «έγινε θύμα της κατασταλτικής κρατικής εξουσίας της Ρωσίας», δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ στην BILD και πρόσθεσε ότι, «είναι τρομερό το γεγονός ότι με τον Ναβάλνι φιμώθηκε με τρομακτικές μεθόδους μια θαρραλέα, ατρόμητη φωνή που υψώθηκε υπέρ της πατρίδας. Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τη σύζυγο, τα παιδιά, τους φίλους και τους συναδέλφους του».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι αν οι αληθεύουν οι αναφορές για τον θάνατο του Ναβάλνι στη φυλακή, αυτό υπογραμμίζει την «αδυναμία και σήψη» του συστήματος που έχτισε ο Πούτιν.
«Πρώτα και κύρια, αν αυτές οι αναφορές είναι ακριβείς, η σκέψη μας βρίσκεται στη σύζυγό του και την οικογένειά του», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν από το Μόναχο.
«Πέρα από αυτό, ο θάνατός του σε μια ρωσική φυλακή και η ψύχωση και ο φόβος για έναν άνθρωπο δείχνουν την αδυναμία και τη σήψη στην καρδιά του συστήματος που έχει χτίσει ο Πούτιν. Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για αυτό», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι η Ουάσινκτον αναζητά επιβεβαίωση του θανάτου του Ναβάλνι.
«Αν επιβεβαιωθεί, είναι μια τρομερή τραγωδία», είπε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR.
Ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για τον θάνατο του Ναβάλνι, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, αποτίοντας φόρο τιμής στο «θάρρος» του ρώσου αντιφρονούντα.
«Ο Ναβάλνι πολέμησε γενναία κατά της διαφθοράς. Η Ρωσία του Πούτιν κατασκεύασε κατηγορίες εναντίον του, τον δηλητηρίασε, τον έστειλε σε μια σωφρονιστική ποινική αποικία και τώρα πέθανε με τραγικό τρόπο», ανέφερε ο Κάμερον.
«Ο Πούτιν θα πρέπει να λογοδοτήσει για ό,τι συνέβη -κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τον φρικτό χαρακτήρα του καθεστώτος του», συμπλήρωσε.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης τόνισε ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» για το γεγονός ότι η Μόσχα φέρει «την πλήρη ευθύνη» για τον θάνατο του Ναβάλνι.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ρωσικό κράτος, το οποίο προσπάθησε να τον δηλητηριάσει, τον φυλάκισε παράνομα και τον υπέβαλε συστηματικά σε απάνθρωπη και φοβερή μεταχείριση, φέρει την πλήρη ευθύνη για τον θάνατό του» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
«Αυτό προστίθεται σε όλα τα εγκλήματα που έχει ήδη διαπράξει το ρωσικό καθεστώς», πρόσθεσε.
Η Ρωσία αποβλήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης πριν από δύο χρόνια, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Ο θάνατος του Ναβάλνι είναι μια τεράστια απώλεια για τον ρωσικό λαό. Ως θαρραλέος και αποφασισμένος υπερασπιστής των δικαιωμάτων του, έδειξε πώς η δύναμη της αλήθειας μπορεί να αψηφήσει ακόμη και τις ισχυρότερες και πιο καταπιεστικές δικτατορίες», συνέχισε ο κ. Ρουσόπουλος.
«Η τραγική μοίρα του Ναβάλνι δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις οποίες υπέστη, κυρίως την απόπειρα δολοφονίας του πριν από τρία χρόνια, μια σειρά ποινικών υποθέσεων με πολιτικά κίνητρα καθώς και την άδικη φυλάκισή του και την κράτησή του σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες», σχολίασε η γενική γραμματέας του Συμβουλίου, Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς.
«Επιστρέφοντας στη Ρωσία πριν από τρία χρόνια ο Αλεξέι Ναβάλνι αψήφησε με θάρρος ένα ανελεύθερο και άδικο σύστημα, βασισμένο στην καταπίεση και τη φίμωση των αντιπολιτευόμενων», πρόσθεσε. Η «θυσία» του είναι «μια βίαιη υπενθύμιση της πλήρους περιφρόνησης της Ρωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους ίδιους τους πολίτες της».