Στο βιβλίο του Ιβάν Φιλίποφ ένα ποντίκι δραπετεύει από το εργαστήριο όπου κατασκευάζεται ένας ορός αθανασίας για τον πρόεδρο Πούτιν | SotaNews/X/Twitter
Επικαιρότητα

Ρωσία: Λογοκρισία σε λογοτεχνικό ροζ ποντίκι-ζόμπι!

Το Κρεμλίνο ζητά την απόσυρση του βιβλίου με πρωταγωνιστή έναν ποντικό, με τον ισχυρισμό ότι περιέχει «ψευδή μηνύματα για τρομοκρατικές ενέργειες» και απειλεί τη δημόσια τάξη
Protagon Team

Από την κλασική ταινία τρόμου «Η Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών» και την καταπληκτική τηλεοπτική σειρά «The Walking Dead» μέχρι το ιστορικό βίντεο κλιπ του Μάικλ Τζάκσον «Thriller», τα ζόμπι έχουν εμπνεύσει καλτ ταινίες, μουσικά βίντεο, ακόμη και κωμωδίες. Τώρα, τα κινούμενα πτώματα που τρέφονται με σάρκες φαίνεται να έχουν τρομοκρατήσει το πιο απίθανο «θύμα» – το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας ζήτησε να αποσυρθεί από τις πωλήσεις βιβλίων ένα δημοφιλές μυθιστόρημα για μια ζόμπι Αποκάλυψη, επειδή περιέχει «ψευδή μηνύματα για τρομοκρατικές ενέργειες» και απειλεί τη δημόσια τάξη.

Το βιβλίο με τίτλο «Ποντικός», του Ιβάν Φιλίποφ, έχει ως κεντρικό χαρακτήρα ένα μολυσμένο ποντίκι που δραπετεύει από ένα ρωσικό ινστιτούτο, το οποίο αναπτύσσει έναν ορό για να κάνει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αθάνατο – οδηγώντας την ανθρωπότητα στην Αποκάλυψη.

Σύμφωνα με τον εκδότη του βιβλίου, Γκεόργκι Ουρουσάντζε, το γραφείο του εισαγγελέα επιδιώκει να απαγορεύσει την πώλησή του στο ρωσικό έδαφος. Μια σελίδα του αιτήματος του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης που διέρρευσε, γράφει ότι το μυθιστόρημα περιέχει «απειλές για βλάβη στη ζωή και την υγεία των πολιτών και των περιουσιακών στοιχείων τους», ενώ θα μπορούσε να επηρεάσει και τη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών, των τραπεζών και των μεταφορών.

«Λυπάμαι, σύντροφοι, αλλά ως άνθρωπος με ενδιαφέροντα επικεντρωμένα στη λογοτεχνία, είμαι πολύ χαρούμενος» έγραψε ο Ουρουσάντζε σε μια σαρκαστική ανάρτησή του στο Facebook. «Σε καμία άλλη χώρα η λογοτεχνία δεν έχει τέτοια δύναμη. Οι τράπεζες κινδυνεύουν!» συμπλήρωσε.

Ο Φιλίποφ, ρώσος δημοσιογράφος που λέγεται ότι ζει στη Γεωργία, είχε αναφέρει πριν από την απαίτηση του εισαγγελέα ότι το βιβλίο είχε εξαφανιστεί προσωρινά από το Ozon –ένα από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά καταστήματα της Ρωσίας– μετά από παράπονα εθνικιστών μπλόγκερ, υποστηρικτών της εκστρατείας στην Ουκρανία με τον κωδικό «Z», σχετικά με την κυκλοφορία του.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας διατηρεί ένα κανάλι στον ιστότοπο ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, στο οποίο καταδικάζει την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και χλευάζει τους υποστηρικτές του πολέμου. Ο Φιλίποφ ήταν ένας από τους πολλούς δημοσιογράφους που χαρακτηρίστηκαν «ξένοι πράκτορες» από το Κρεμλίνο τον περασμένο Απρίλιο.

Ισχυρίζεται ότι η απαίτηση απόσυρσης του βιβλίου δεν στέκει, καθώς η κυκλοφορία του ακολουθεί τους κανόνες της ρωσικής νομοθεσίας, αναφέροντας στο εξώφυλλό της ότι ο συγγραφέας είναι «ξένος πράκτορας». Παράλληλα, ο «Ποντικός» έχει υψηλή βαθμολογία στο Ozon, πωλείται τυλιγμένος σε χάρτινη συσκευασία και δεν παραβιάζει τους επίσημους νόμους για τον εξτρεμισμό.

Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε πέρυσι από τις ρωσικές εκδόσεις Ελεύθερα Γράμματα, σημειώνει μέχρι στιγμής εξαιρετικές πωλήσεις, σύμφωνα με τον συγγραφέα του. Οι υποστηρικτές του Πούτιν λέγεται ότι είναι αναστατωμένοι που πραγματικοί χαρακτήρες, όπως η επικεφαλής της ρωσικής προπαγάνδας Μαργαρίτα Σιμονιάν και ο Πατριάρχης Κύριλλος, πεθαίνουν στο μυθιστόρημα.

Ο Μπόρις Ακούνιν, ένας από τους πιο δημοφιλείς ρώσους μυθιστοριογράφους, που ζει στο Λονδίνο, ανέφερε ότι οι ρωσικές αρχές «έχουν χάσει τελείως το μυαλό τους» επιδιώκοντας να απαγορεύσουν το βιβλίο, «το οποίο με κάποια ανόητα κριτήρια το θεωρούν απειλή για το καθεστώς».

Το BABook, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα αγοράς ρωσικής λογοτεχνίας, ανέφερε ότι έλαβε μια απειλητική επιστολή από την Roskomnadzor –την υπηρεσία επιτήρησης επικοινωνιών– που απαιτούσε να αφαιρεθεί ο «Ποντικός» από τον κατάλογο πώλησής του. «Με τεράστια χαρά δεν θα εκπληρώσουμε αυτή την απαίτηση» ανακοίνωσε. «Ας μας μπλοκάρουν. Αυτό θα είναι ενδιαφέρον» πρόσθεσε.

Το Ekho Books, ένα άλλο ηλεκτρονικό κατάστημα, ανέφερε ότι έλαβε κι αυτό αίτημα να σταματήσει την πώληση του βιβλίου. Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας αγνόησαν τις επιταγές του εισαγγελέα, παρέχοντας έναν σύνδεσμο στον οποίο οι πελάτες του μπορούν να αγοράσουν το μυθιστόρημα.