Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ουκρανία, προσομοιώνοντας τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, ως απάντηση σε αυτό που η Μόσχα θεωρεί «απειλές» από δυτικούς αξιωματούχους για αυξημένη εμπλοκή στη σύγκρουση.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις ασκήσεις νωρίτερα αυτό το μήνα σε μια κίνηση η οποία, όπως δήλωσαν ρώσοι αξιωματούχοι, ήταν μια «προειδοποίηση» προς τη Δύση να μην κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις.
Το Κρεμλίνο έχει εξοργιστεί ιδιαίτερα από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε επανειλημμένα ότι μπορεί να στείλει ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία, καθώς και από τις παρατηρήσεις του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύτηκε από το Λονδίνο για να στοχεύσει τοποθεσίες στη Ρωσία.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δημοσίευσε την Τρίτη πλάνα που έδειχναν φορτηγά να μεταφέρουν πυραύλους σε ένα πεδίο όπου είχαν προετοιμαστεί συστήματα εκτόξευσης και στρατεύματα σε ένα αεροδρόμιο να ετοιμάζουν ένα βομβαρδιστικό για να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή.
Τα γυμνάσια λαμβάνουν χώρα στη νότια στρατιωτική περιφέρεια της Ρωσίας, με έδρα το Ροστόφ επί του Ντον, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και περιλαμβάνει ουκρανικά εδάφη, που κατέχει η Ρωσία.
Το υπουργείο ανέφερε ότι πρόκειται για το πρώτο στάδιο των ασκήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν την εξάσκηση στη φόρτωση των οχημάτων εκτόξευσης, την οδήγηση σε χώρους εκτόξευσης και τη φόρτωση αεροσκαφών με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal.
Η Ρωσία διαθέτει πολυάριθμα οπλικά συστήματα ικανά να μεταφέρουν τακτικές πυρηνικές κεφαλές, δηλαδή εκείνες που έχουν σχεδιαστεί για χρήση στο πεδίο της μάχης, σε αντίθεση με τις στρατηγικές κεφαλές που θα μπορούσαν να εξαφανίσουν ολόκληρες πόλεις.
Σε αντίθεση με τα στρατηγικά όπλα, τα οποία υπόκεινται σε συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, τα τακτικά όπλα δεν έχουν ποτέ περιοριστεί από τέτοιες συμφωνίες και η Ρωσία δεν έχει δημοσιοποιήσει τον αριθμό τους ή άλλες λεπτομέρειες σχετικά με αυτά.
Ο Πούτιν επικαλέστηκε συχνά το πυρηνικό οπλοστάσιο της Μόσχας κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής του στην Ουκρανία, υποσχόμενος επανειλημμένα να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα για την υπεράσπιση της Ρωσίας.
Αργότερα φάνηκε να μετριάζει τη ρητορική του, σημειώνει ο Guardian, καθώς κινέζοι αξιωματούχοι φέρεται να τον έπεισαν να εγκαταλείψει τις πυρηνικές απειλές του.
Πρόσφατα όμως, προειδοποίησε τις χώρες του ΝΑΤΟ ότι κινδυνεύουν να προκαλέσουν πυρηνικό πόλεμο αν αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία.
Σε πρόσφατη ομιλία του για τον εορτασμό της νίκης της Σοβιετικής Ενωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είπε ότι τα πυρηνικά όπλα της χώρας ήταν «πάντα σε ετοιμότητα μάχης».
Παράλληλα, την Τρίτη, ένας ρώσος στρατηγός που απολύθηκε πέρυσι αφού παραπονέθηκε για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα στρατεύματά του στην Ουκρανία συνελήφθη με την κατηγορία της δωροδοκίας.
Ο υποστράτηγος Ιβάν Ποπόφ διοικούσε την 58η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων, η οποία μάχεται στο μέτωπο κοντά στη Ζαπορίζια, δήλωσε το περασμένο καλοκαίρι ότι αποπέμφθηκε γιατί ανέφερε προβλήματα στο πεδίο της μάχης, καθώς και θανάτους και τραυματισμούς που υπέστη ο ρωσικός στρατός από τις ουκρανικές επιθέσεις.
Χωρίς να τους κατονομάσει, ο Ποπόφ εμφανίστηκε να επιτίθεται στον τότε επικεφαλής του στρατού, Βαλέρι Γερασίμοφ, και στον τότε υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, κατηγορώντας τους ότι «μαχαίρωσαν τη χώρα πισώπλατα».
Η σύλληψη του Ποπόφ έγινε εν μέσω του μεγαλύτερου ανασχηματισμού στο υπουργείο Άμυνας και στον στρατό από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πριν από δύο και πλέον χρόνια, αυξάνοντας τις προσδοκίες για πιθανές περαιτέρω εκκαθαρίσεις.