Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης | REUTERS/Osman Orsal
Επικαιρότητα

Πούτιν και Ερντογάν ήρθαν κοντά μέσω… Turkish Stream

Με την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου και την επίσπευση των διαδικασιών για τον πυρηνικό σταθμό, η Μόσχα και η Αγκυρα καλύπτουν ξανά το έδαφος που έχασαν κατά την πρόσφατη όξυνση. Τι συζήτησε ο ρώσος πρόεδρος στην επίσκεψή του στην Τουρκία
Protagon Team

Είναι η τρίτη συνάντηση ανάμεσα στον Ταγίπ Ερνοτγάν και τον Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα σε ένα δίμηνο και το μήνυμα που στέλνει είναι καθαρό: Ρωσία και Τουρκία κινούνται με γοργά βήματα για να καλύψουν το χάσμα που άνοιξε μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα με τη Συρία πέρυσι τον Νοέμβριο.

Η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη έγινε στο περιθώριο της 23ης συνόδου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) και επισφραγίστηκε με την υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Μαύρης Θάλασσας.

Τη συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών υπό το βλέμμα των Πούτιν και Ερντογάν.

Ο ρώσος πρόεδρος έδωσε άλλες δύο ειδήσεις: τη συμφωνία για μείωση της τιμής πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία και την άρση της απαγόρευσης εισαγωγών τουρκικών εσπεριδοειδών, που είχε επιβάλει η Ρωσία.

Σε ένα άλλο ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι υπήρξε πρόοδος αναφορικά με την κατασκευή από τη Ρωσία, του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο Ακούγιου τους Μερσίνας. Είχε χαθεί χρόνος αλλά τώρα θα επισπευστούν οι διαδικασίες για ένα παλιό όνειρο της Τουρκίας, που όσο αναπτύσσεται τόσο αναζητά φτηνή και επαρκή ενέργεια.

Πέρα από τα ενεργειακά, η συνάντηση είχε στην ατζέντα και θέματα κλασικής, «σκληρής» πολιτικής, όπως το συριακό. Παρά τις διαφορές μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας για την τύχη του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, οι δύο ηγέτες τόνισαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή τους, ότι συμφωνούν στο να ανοίξουν δρόμοι ανθρωπιστικής βοήθειας προς το πολιορκούμενο Χαλέπι. Ακόμη συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις επαφές τους σε στρατιωτικό επίπεδο για τις επιχειρήσεις που διεξάγουν στη Συρία.

Οσο για τα πιο πρόσφατα που τους ενώνουν: Ο ρώσος ηγέτης δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία. Η Ρωσία εξάλλου καταδίκασε το πραξικόπημα από την πρώτη στιγμή γεγονός που εκτιμήθηκε δεόντως από την Αγκυρα.

Την Πέμπτη αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς για να πάρει μέρος σε διεθνές συνέδριο. Προγραμματίζεται δε συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του (και γαμπρό του Ερντογάν) Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση υπουργών των δύο χωρών από το 2010, οπότε οι διπλωματικές τους σχέσεις διακόπηκαν στον απόηχο της φονικής ισραηλινής επιδρομής στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.