Στις φλόγες σπίτια στη ρωσική πόλη Σούντζα μετά την εισβολή των Ουκρανών | MIC Izvestia / IZ.RU via REUTERS
Επικαιρότητα

Ρωσία: Και άλλες περιφέρειες στο στόχαστρο των Ουκρανών – μαζική επίθεση με drones

Στρατιωτικό αεροδρόμιο και ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στις φλόγες στο Λίπετσκ, 330 χιλιόμετρα από τα σύνορα, ενώ καταστροφές έγιναν και στο Μπέλγκοροντ και στην Κριμαία. Μαίνονται για τέταρτη ημέρα οι μάχες στο Κουρσκ. Οι Ρώσοι εντείνουν τους βομβαρδισμούς στα ουκρανικά χωριά. Σφαγή σε ουκρανικό σούπερ μάρκετ
Protagon Team

«Μαζική» επιδρομή με drones εξαπολύθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στη ρωσική περιφέρεια Λίπετσκ, η οποία δεν γειτονεύει με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές στρατιωτικό αεροδρόμιο και ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της, Ιγκόρ Αρταμόνοφ.

«Προσοχή! Η Λίπετσκ έγινε στόχος μαζικής επίθεσης drones», ανακοίνωσε ο Αρταμόνοφ μέσω Telegram. «Ενεργειακή υποδομή υπέστη ζημιά» με αποτέλεσμα να υπάρξουν διακοπές της ηλεκτροδότησης, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πως αποκαταστάθηκε στα περισσότερα από τα νοικοκυριά που επλήγησαν. Δεν ανέφερε τίποτα για τις καταστροφές στο αεροδρόμιο.

Ομως αργότερα, το Κίεβο το επιβεβαίωσε. Συγκεκριμένα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι στη διάρκεια της νύχτας έπληξαν ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιφέρεια του Λίπετσκ της δυτικής Ρωσίας, προκαλώντας ζημιές σε αποθέματα τηλεκατευθυνόμενων βομβών και σειρά εκρήξεων.

«Ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά και σημειώθηκαν πολλαπλές εκρήξεις», ανακοίνωσαν μέσω του Telegram οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το αεροδρόμιο αποτελούσε τη βάση ρωσικών πολεμικών αεροπλάνων Su-34, Su-35 και MiG-31.

Πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας είπε στο Reuterrw ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη την ώρα που δεκάδες αεροπλάνα και ελικόπτερα βρίσκονταν στο αεροδρόμιο, όπου υπήρχε επίσης μία αποθήκη με 700 τηλεκατευθυνόμενες βόμβες.

Ο περιφερειάρχης κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον δήμο της ομώνυμης πρωτεύουσας της περιφέρειας, ενώ έδωσε εντολή να απομακρυνθούν εσπευσμένα οι κάτοικοι τεσσάρων χωριών στα περίχωρά της «για την ασφάλειά τους». Ζήτησε εξάλλου από τους κατοίκους της πόλης Λίπετσκ να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι τη λήξη του συναγερμού.

Η πόλη Λίπετσκ βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Αλλη ουκρανική επιδρομή με drones αναφέρθηκε στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, που γειτονεύει με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ, η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 29 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αναφέρθηκαν υλικές ζημιές, πάντως όχι τραυματισμοί.


Στη Σεβαστούπολη, στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσάρτησε παράνομα η Ρωσία το 2014, ο κυβερνήτης Μιχαήλ Ραζβαζάγεφ έκανε λόγο για ουκρανικές επιθέσεις με εναέρια και ναυτικά μη επανδρωμένα οχήματα.

Μαίνονται οι μάχες στο Κουρσκ

Στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, που γειτονεύει με την Ουκρανία, συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε ρωσικά και ουκρανικά στρατεύματα, που εισέβαλαν την Τρίτη.

Πάνω από 1.000 ουκρανοί στρατιώτες, με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, ελικοπτέρων και άλλων μέσων συμμετέχουν στην αιφνιδιαστική επίθεση, σύμφωνα με το ρωσικό γενικό επιτελείο, που διαβεβαιώνει πως απωθούνται.

Στο Κίεβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι —αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει ρητώς την επιχείρηση ή να ξεκαθαρίσει ποιος ο σκοπός της— σχολίασε πως η Ρωσία έπρεπε να «νιώσει» τον πόλεμο.

Στο μεταξύ, στην ουκρανική περιφέρεια Ντονέτσκ, ο περιφερειάρχης Βαντίμ Φιλασκίν ανακοίνωσε πως τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς, καθώς συνεχίζεται η προέλαση ρωσικών μονάδων στο ανατολικό μέτωπο.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κοσταντίνιβκα, δυτικά του Μπαχμούτ και άλλοι δύο στο Σελίντοβε, πιο νοτιοδυτικά. Εκεί, τραυματίστηκαν άλλοι 11 άνθρωποι και υπέστησαν ζημιές 20 πολυκατοικίες και έξι κτίρια της δημόσιας διοίκησης, πρόσθεσε.

Η Ρωσία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της μεγάλο μέρος της περιφέρειας, όμως συνεχίζουν να μαίνονται μάχες εκεί, ειδικά γύρω από τον στρατηγικής σημασίας για την επιμελητεία, κόμβο Πόκροβσκ.

Καρέ από βίντεο που δείχνει νεκρούς ρώσους στρατιώτες οι οποίοι επέβαιναν σε φάλαγγα φορτηών που χτύπησαν οι Ουκρανοί, στο ρωσικό χωριό Οκτιαμπρσκόγε – Video Obtained by Reuters/via REUTERS
Πώς αντέδρασαν οι Ρώσοι

Οι ουκρανοί χωρικοί που ζουν κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία καλούνται να μετακινηθούν, αφού η Μόσχα εξαπέλυσε μπαράζ αεροπορικών επιδρομών σε αντίποινα για την επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ.

Καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου συνέχισαν να επιτίθενται σε ρωσικό έδαφος για τέταρτη ημέρα, περισσότεροι από 20.000 χωρικοί κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά την άνευ προηγουμένου ρίψη 56 βομβών ολίσθησης μέσα σε 24 ώρες, από τους Ρώσους, στην ουκρανική περιοχή Σούμι κοντά στο Κουρσκ.

Ουκρανοί αιχμαλωτίζουν ρώσους στρατιώτες στην περιφέρεια του Κουρσκ

Οι κάτοικοι του χωριού Πισαρίβκα, 22 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, που είχαν επιλέξει να παραμείνουν, δήλωσαν ότι ξύπνησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης από τον ήχο των εκρήξεων.

Μια βόμβα έπεσε σε παιδική χαρά στο κοντινό χωριό Μοχρίτσια σκοτώνοντας έναν νεαρό άνδρα και τον εξάχρονο αδελφό του, δήλωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Οι βόμβες ολίσθησης είναι απομεινάρια της σοβιετικής εποχής που είναι εκσυγχρονισμένα με φτερά και συστήματα πλοήγησης, τα οποία η Ρωσία έχει αναπτύξει φέτος με καταστροφικά αποτελέσματα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως η Μόσχα μεταφέρει επιπλέον δυνάμεις στην περιφέρεια του Κουρσκ για να αντιμετωπίσουν την ουκρανική επιδρομή στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, φάλαγγες με πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών Grad, πυροβόλα και άρματα μάχης κατευθύνονται προς την περιοχή, στην οποία επέδραμε την Τρίτη η Ουκρανία.

Σφαγή σε ουκρανικό σούπερ μάρκετ

Το ρωσικό πυροβολικό έπληξε την Παρασκευή ένα σούπερ μάρκετ στην ουκρανική πόλη Κοστιαντίνιφκα, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άνθρωποι, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, και να τραυματισθούν 35.

Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Telegram, ο υπουργός Εσωτερικών, Ιγκόρ Κλιμένκο, διευκρίνισε πως από την επίθεση προκλήθηκε πυρκαγιά στο σούπερ μάρκετ, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο από τους πυροσβέστες, ενώ προκλήθηκαν επίσης ζημιές σε κτίρια κατοικιών στην πόλη αυτή, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από το μέτωπο.

«Υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια. Επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη και θα κάνουμε τα πάντα για να τους σώσουμε», έγραψε στο X ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε φωτογραφίες από τον τόπο της επίθεσης, που ανήρτησε ο κυβερνήτης της περιφέρεια,ς Βαντίμ Φιλάσκιν, στην πλατφόρμα Telegram, εικονίζεται πυκνός μαύρος καπνός να υψώνεται από το κατεστραμμένο κτίριο.

«Το πλήγμα στο σούπερ μάρκετ στην Κοστιαντίνιφκα είναι άλλη μια πράξη ρωσικής τρομοκρατίας. Ο πόλεμος εναντίον αμάχων είναι το μόνο που ξέρουν», έγραψε στο X ο προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας, Αντρίι Γερμάκ.