Φορτίο με ρωσικά εμβόλια στο Καράκας της Βενεζουέλας. Αφού το αποφεύγουν οι Ρώσοι... | REUTERS/Manaure Quintero
Επικαιρότητα

Ρωσικό μαύρο χιούμορ με τους τάφους των νεκρών και δυσπιστία για το Sputnik

Διαγωνισμός ανοίγματος τάφων για να προσλάβουν νεκροθάφτες στο Νοβοσιμπίρσκ - για αμφιβολίες απέναντι στη διαχείριση της πανδημίας από το κράτος, αλλά και απέναντι στο «εθνικό» εμβόλιο, μιλούν οι «Τάιμς» του Λονδίνου
Protagon Team

Ο Δήμος του Νοβοσιμπίρσκ, μιας πόλης της Σιβηρίας, σκαρφίστηκε έναν μακάβριο τρόπο προκειμένου να βρει νέους υπαλλήλους για το τοπικό νεκροταφείο: έβαλε ομάδες υποψηφίων να συμμετέχουν σε διαγωνισμό… ανοίγματος τάφου.

Η πιο γρήγορη ομάδα έσκαψε τον τέλειο τάφο σε 38 λεπτά και κέρδισε χρηματικό έπαθλο 340 ευρώ. Μέχρι και άδεια φέρετρα κατέβασαν στους τάφους οι διαγωνιζόμενοι, για να ελέγξουν αν ήταν σωστές οι διαστάσεις.

Κλασικό ρωσικό μαύρο χιούμορ ή προσβολή για τους 300-400 νεκρούς της πανδημίας καθημερινά στη χώρα;

Στιγμιότυπο από τον διαγωνισμό… ανοίγματος τάφων στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας

Πολλοί Ρώσοι που είδαν το βίντεο στα social media απάντησαν το δεύτερο, ανάμεσά τους και μέλη της αντιπολίτευσης, ιδίως τη στιγμή που η πλειοψηφία των πολιτών δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό επειδή δεν εμπιστεύεται το κράτος.

Ακόμα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν περίμενε έξι μήνες να το κάνει, δεν αποκάλυψε ποιο από όλα τα ρωσικά εμβόλια τού χορηγήθηκε, ενώ έχει προωθήσει ελάχιστα τους εμβολιασμούς.

Η δυσπιστία των Ρώσων απέναντι στο κράτος έγινε ακόμα πιο έντονη τη δεκαετία του ’90, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση και το κράτος ήταν ανίκανο να εκπληρώσει τον ρόλο του ακόμα και στα βασικά, γράφει ο ανταποκριτής των Times στη Μόσχα.

Την ώρα που οι απλοί πολίτες έχαναν τη δουλειά τους και τις αποταμιεύσεις τους λόγω του υπερπληθωρισμού, οι ολιγάρχες πλούτιζαν βάζοντας χέρι στην κρατική περιουσία. Οι Ρώσοι δεν πίστευαν ότι το κράτος μπορούσε ή ήθελε να φροντίσει τον λαό του.

Το ίδιο εξακολουθούν να πιστεύουν και επί Πούτιν. Μπορεί να στηρίζουν τον πρόεδρο, αλλά αμφιβάλλουν ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για το συμφέρον τους.

Σπούτνικ όπως… Καλάσνικοφ

Ο ρώσος πρόεδρος τα μόνα καλά λόγια που βρήκε να πει για το Sputnik, ήταν ότι «είναι τόσο αξιόπιστο όσο και το Καλάσνικοφ»… Και όταν έδωσε ένα νούμερο για τους εμβολιασμένους, ήταν κι αυτό λάθος: 14 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου (μόλις το 10% του πληθυσμού) και όχι 21,5 εκατ. όπως διαφήμισε ο Πούτιν.

Πολλοί ρώσοι φίλοι του βρετανού δημοσιογράφου αρνούνται και αυτοί να εμβολιαστούν, καθότι δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι οι δοκιμές έγιναν σωστά.

Την ίδια ώρα, βέβαια, η ρωσική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη διπλωματία του εμβολίου, πουλώντας το Sputnik σε άλλες χώρες.