Η ηφαιστειακή τέφρα κάλυψε τα πάντα σε μεγάλη απόσταση | Twitter
Επικαιρότητα

Ρωσία: Εξερράγη ηφαίστειο στη χερσόνησο Καμτσάτκα

Το ηφαίστειο Σιβέλιτς, που βρίσκεται στη ρωσική Απω Ανατολή, εκτόξευσε τέφρα σε υψόμετρο 10 χλμ., τα ξημερώματα της Τρίτης, απειλώντας τις αερομεταφορές
Protagon Team

Το ηφαίστειο Σιβέλιτς, στη χερσόνησο Καμτσάτκα, της ρωσικής Απω Ανατολής, εισήλθε τα ξημερώματα σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας, εκλύοντας νέφος ηφαιστειακής τέφρας που έφθασε σε υψόμετρο 10 χιλιομέτρων.

Η ομάδα διαχείρισης της ηφαιστειακής έκρηξης προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος για τα αεροσκάφη.

Η ομάδα εξέδωσε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για την πολιτική αεροπορία, τονίζοντας πως μπορεί να εκτοξευθεί ηφαιστειακή τέφρα ακόμη και σε ύψος 15 χιλιομέτρων ανά πάσα στιγμή. «Η συνεχιζόμενη (ηφαιστειακή) δραστηριότητα μπορεί να πλήξει διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που πετούν χαμηλά», προειδοποίηση.

Το νέφος της τέφρας που εκλύθηκε όταν εξερράγη το ηφαίστειο, παρασύρεται από τους ανέμους προς δυτικά και νότια και εκτιμάται πως έχει απλωθεί στον εναέριο χώρο, ενώ καλύπτει μία έκταση 400 επί 270 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικών Μελετών της ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως το νέφος ηφαιστειακής τέφρας συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Οι τοπικές αρχές έκλεισαν σχολεία και έδωσαν εντολή στους κατοίκους χωριών γύρω από τον κώνο του ηφαιστείου Σιβέλιτς να μείνουν κλεισμένοι σε εσωτερικούς χώρους, ανέφερε ο Αλέγκ Μπανταρένκο, επικεφαλής της αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια Ουστ-Καμτσάτσκι.

Το ηφαίστειο, από τα μεγαλύτερα και πιο ενεργά στην Καμτσάτκα, έχει εισέλθει περίπου 60 φορές σε επικίνδυνη εκρηκτική δραστηριότητα τα τελευταία 10.000 χρόνια, πιο πρόσφατα το 2007.

Αποτελείται από δύο τμήματα, το μικρότερο από τα οποία, το «Νέο Σιβέλιτς», είναι εξαιρετικά ενεργό τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με επιστήμονες.

Παλαιότερη δορυφορική φωτογραφία του ρωσικού ηφαιστείου Σιβέλιτς – Roscosmos/Handout via REUTERS

Σύμφωνα με τον Μπανταρένκο, το ηφαίστειο εξερράγη στις 06:31 (τοπική ώρα) και ηφαιστειακή τέφρα εξακολουθούσε να πέφτει σε χωριά της περιοχής, όπως το Κλούτσι.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας ανέφερε πως η ποσότητα της τέφρας που πέφτει στο έδαφος είχε φτάσει τα 8,5 εκατοστά. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 ετών.

Στους κατοίκους συνιστάται να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις αν δεν είναι απολύτως απαραίτητες.