Καταστροφές σε σπίτια από την ουκρανική επίθεση στην πόλη Σούντσα του Κουρσκ | Acting Governor of Kursk Region Alexei Smirnov via Telegram/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ρωσία: «Αποτράπηκε» απόπειρα εισβολής στο Κουρσκ

Σύμφωνα με τους Ρώσους, οι δυνάμεις τους απέκρουσαν επιχείρηση διείσδυσης από τα ουκρανικά σύνορα, ενώ κατά τους βομβαρδισμούς στην περιοχή, τραυματίστηκαν πέντε άτομα. Ενας νεκρός στο Μπέλγκοροντ από ουκρανικό drone
Protagon Team

Οι ρωσικές δυνάμεις «απέκρουσαν» ουκρανική απόπειρα διείσδυσης την Τρίτη, στα σύνορα στην περιοχή του Κουρσκ, δήλωσε ο προσωρινός κυβερνήτης της περιφέρειας.

Οι ουκρανικοί βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άμαχος και να τραυματιστούν εκεί 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, είπε ο Αλεξέι Σμιρνόφ, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

Αργότερα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανέφερε ότι η Ρωσία απέτρεψε «ένοπλη προβοκάτσια» των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ.

Αρκετές κατοικίες υπέστησαν ζημιές στην επιδρομή στην πόλη Σούντσα της νοτιοδυτικής περιφέρειας, που συνορεύει με την Ουκρανία, ανέφερε ο υπηρεσιακός περιφερειάρχης.

Ο Σμιρνόφ ανέφερε σε άλλη ανάρτηση ότι την προηγουμένη, καταστράφηκαν 41 drones και τραυματίστηκε ένας άνθρωπος.

Παράλληλα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε ουκρανική επίθεση την Τρίτη με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε χωριό στη ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, ανακοίνωσε μέσω Telegram ο τοπικός κυβερνήτης Βιατσεσλάφ Γκλάντκοφ.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν εννέα ουκρανικά drones πάνω από το Μπέλγκοροντ και 13 πάνω από την περιφέρεια του Κουρσκ νωρίς σήμερα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ υφίσταται τακτικά ουκρανικές επιθέσεις με drone, μονάδες του πυροβολικού και χερσαίες δυνάμεις από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Επιθέσεις τη νύχτα στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας κατέστρεψαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους Ισκαντέρ, δύο πυραύλους κρουζ Kh-59 και 15 μη επανδρωμένα αεροσκάφη επίθεσης που εξαπολύθηκαν από τη Ρωσία στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Η Ρωσία εκτόξευσε συνολικά τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους Ισκαντέρ, ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία, χωρίς να διευκρινίσει τι συνέβη με τους δύο πυραύλους που δεν καταστράφηκαν.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν επίσης αργά το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό και στο ανατολικό τμήμα του Κιέβου, όπου νωρίτερα κηρύχθηκε συναγερμός ενόψει αεροπορικής επιδρομής.

Οι εκρήξεις ακούστηκαν μετά τις 11 το βράδυ και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

«Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κάνουν τη δουλειά τους στο Κίεβο. Παραμείνετε στα καταφύγια», ανέφερε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο μέσω Telegram.

Ο Σερχίι Πόπκο, στρατιωτικός περιφερειάρχης Κιέβου, διαβεβαίωσε μέσω Telegram πως, κατά τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξαν ούτε θύματα ούτε ζημιές.

Τέλος, σύμφωνα με τον Σεργκέι Σοϊγκού, πρώην υπουργό Αμυνας και νυν γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία κατέλαβε 420 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους από τις 14 Ιουνίου, όταν εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά μήκος του μετώπου.