Ο κυκλικός βωμός και η σαρκοφάγος στο υπόγειο μνημείο | REUTERS
Επικαιρότητα

Ρώμη: Στο φως κρυφό κενοτάφιο προς τιμή του Ρωμύλου με σαρκοφάγο 2.600 ετών

Περνώντας μέσα από ένα μικρό άνοιγμα στη βάση κτιρίου, στη Ρωμαϊκή Αγορά, οι αρχαιολόγοι μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό του μνημείου, όπου αντίκρισαν έναν κυκλικό βωμό και μία μαρμάρινη σαρκοφάγο, ύψους 1,4 μέτρων από τον έκτο αιώνα π.Χ.
Protagon Team

Ενα υπόγειο κενοτάφιο αφιερωμένο στον Ρωμύλο, τον μυθικό ιδρυτή της Ρώμης, ανακάλυψαν οι ιταλοί αρχαιολόγοι κάτω από κτίριο της Ρωμαϊκής Αγοράς (Forum Romanum), κοντά στο Κολοσσαίο.

Περνώντας μέσα από ένα μικρό άνοιγμα στη βάση του κτιρίου, οι αρχαιολόγοι μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό του μνημείου, όπου αντίκρισαν μία μαρμάρινη κυκλική κατασκευή, που πιστεύουν ότι είναι βωμός και μία μαρμάρινη σαρκοφάγο, ύψους 1,4 μέτρων και ηλικίας 2.600 ετών.

Πριν την ανοίξουν, οι φήμες ήταν έντονες ότι έχει βρεθεί ο τάφος του Ρωμύλου, κάτι που θα ήταν από τις σπουδαιότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην ιστορία της πόλης. Οταν την άνοιξαν όμως, διαπίστωσαν ότι ήταν άδεια και έτσι, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μνημείο που είχε χτιστεί προς τιμή του Ρωμύλου.

Η είσοδος του μνημείου – Twitter

Η Αλφονσίνα Ρούσο, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Πάρκου του Κολοσσαίου, μέσα στο οποίο βρίσκεται η Ρωμαϊκή Αγορά, είπε την Παρασκευή ότι δεν είχε ταφεί εκεί ο Ρωμύλος. «Δεν είναι ο τάφος του Ρωμύλου, αλλά σημείο μνήμης, όπου γιόρταζαν την μνήμη του, ένα κενοτάφιο», όπως γράφει η Guardian.

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Ρωμύλος ίδρυσε τη Ρώμη, αφού σκότωσε τον δίδυμο αδελφό του Ρώμο πάνω σε μία φιλονικία τους για το πού θα ιδρύσουν τη νέα πόλη. Ηταν ο πρώτος της βασιλιάς και παρέμεινε στην εξουσία για 40 χρόνια.

Δημοσιογράφοι μπροστά στην είσοδο του μνημείου την Παρασκευή -Reuters

Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν οι γερουσιαστές θύμωσαν με τον Ρωμύλο, τον δολοφόνησαν και τον κατακρεούργησαν.

Οταν ήταν βρέφη, ο θείος τους τα έβαλε σε μία κούνια και τα έριξε στον Τίβερη, όπου τα βρήκε και τα έσωσε μία λύκαινα, που τα θήλασε. Για αυτό και το σύμβολο της Ρώμης είναι μία λύκαινα που θηλάζει δύο βρέφη.

Το άγαλμα της λύκαινας που θηλάζει τον Ρώμο και τον Ρωμύλο βρίσκεται στο Καπιτώλιο της Ρώμης – EPA

Το αν ο Ρωμύλος ήταν καθαρά μυθικό πρόσωπο είναι θέμα διαφωνίας ιστορικά μεταξύ των ειδικών. Η Ρούσο πιστεύει πως υπήρξε στην πραγματικότητα: «Ολοι οι μύθοι και οι θρύλοι έχουν ψήγματα αλήθειας και εγώ πιστεύω ότι υπήρχε ένας ήρωας που ίδρυσε την πόλη».

Επισκέπτες μέσα στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς – EPA

Η υπόγεια αίθουσα ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο ενός καινούργιου ανασκαφικού προγράμματος κοντά στο κτίριο όπου γινόντουσαν οι συναντήσεις της γερουσίας της αρχαίας Ρώμης. Η Αγορά ήταν το κέντρο της δημόσιας ζωής στην πόλη.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το μνημείο, που παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, θα είναι επισκέψιμο για το κοινό σε δύο χρόνια.