Μαντόνα: Μαζί με το... μάτι, της βγήκε και το όνομα ως υποστηρικτής της σκληροπυρηνικής απέναντι στους Παλαιστινίους κυβέρνησης Νετανιάχου | Reuters
Επικαιρότητα

Pink Floyd εναντίον Μαντόνα με φόντο τη Eurovision

Ο πρώην μπασίστας τoυ θρυλικού συγκροτήματος Ρότζερ Γουότερς τα έχει βάλει με την «Βασίλισσα της Ποπ» με αφορμή την εμφάνιση της, σε μερικές ημέρες, στον τελικό του διαγωνισμού τραγουδιού που θα διεξαχθεί στο Ισραήλ
Protagon Team

Έξω φρενών με την Mαντόνα είναι ο θρυλικός μουσικός Ρότζερ Γουότερς μετά την απόφαση της να εμφανιστεί, το ερχόμενο Σάββατο, στην Eurovision που φέτος διεξάγεται στο Ισραήλ.

Ο Γουότερς είναι εδώ και δεκαετίες ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και ηγείται μιας προσπάθειας να πείσει τους συναδέλφους του να κάνουν μποϊκοτάζ στο θεσμό.

Με προ ημερών επιστολή του στην βρετανική εφημερίδα Guardian ο πρώην μπασίστας των Pink Floyd ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η αποδοχή από τη Mαντόνα μιας πρόσκλησης να εμφανιστεί στο Τελ Αβίβ στους τελικούς του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision εγείρει, για άλλη μια φορά, θεμελιώδεις σημαντικές ηθικές και πολιτικές ερωτήσεις για τον καθένα από εμάς να εξετάσουμε. Στο Παρίσι, το 1948, τα Ηνωμένα Έθνη που συνήλθαν στη συνέχεια συνέταξαν και εν συνεχεία υιοθέτησαν μια Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία κατοχυρώνει στο διεθνές δίκαιο ότι όλα τα αδέρφια μας σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους ή την εθνικότητα ή τη θρησκεία τους, συμπεριλαμβανομένων, χωρίς περιορισμό, του δικαιώματος στη ζωή, την ελευθερία και την αυτοδιάθεση. Επομένως, η ερώτηση που πρέπει να θέσει ο καθένας μας είναι η εξής: συμφωνώ με τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών; Εάν η απάντησή σας σε αυτή την ερώτηση είναι ναι, τότε τίθεται ένα δεύτερο ερώτημα: είμαι διατεθειμένος να υποστηρίξω την υποστήριξή μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ενεργήσω επ ‘αυτής; Θα βοηθήσω τους αδελφούς και τους αδελφούς μου στον αγώνα τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή θα περάσω και θα περπατήσω από την άλλη πλευρά;»

Ο βρετανός μουσικός καταγγέλλει διαρκώς το Ισραήλ για «μεθόδους απαρτχάιντ» κατά των Παλαιστινίων οι οποίοι όπως λέει «δεν απολαμβάνουν το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την αυτοδιάθεση», ενώ σημειώνει πως η Μαντόνα – η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, θα εισπράξει 900.000 ευρώ για να εμφανιστεί στη σκηνή της Eurovision – με την πράξη της αυτή φαίνεται πως είναι θερμή υποστηρίκτρια της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Και συνεχίζει: «Μερικοί από τους συναδέλφους μου που είχαν εμφανιστεί πρόσφατα στο Ισραήλ, λένε ότι το κάνουν για να χτίσουν γέφυρες και να προωθήσουν την ειρήνη. Καλώ όλους όσους εμπλέκονται σε αυτό που βλέπω ως προδοσία της κοινής ανθρωπιάς, να επικεντρωθούν στην ικανότητά τους να συναισθάνονται με τους παλαιστίνιους αδελφούς και αδελφές τους. Προσπαθήστε να φανταστείτε, εδώ και 70 χρόνια, να ξυπνάτε κάθε πρωί με τη συστηματικά λεηλατημένη ζωή του λαού σας. Και αυτοί, που κράτησαν ψηλά τα κεφάλια τους και αντιστάθηκαν με πολύ θάρρος, σθένος και χάρη, ζήτησαν την βοήθειά μας. Εμείς όλοι έχουμε, κατά την άποψή μου, μια απόλυτη ηθική και ανθρώπινη υποχρέωση ως συνάνθρωποι να απαντήσουμε στο αίτημα τους».

Ο Γουότερς φορώντας την κλασική παλαιστινιακή καφίγια στο λαιμό -ένθερμος υποστηρικτής ων των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων

Ο Γουότερς βρίσκεται πίσω από το κίνημα BDS (Boycott, Divestment, Sanctions- Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυση, Κυρώσεις) που υποστηρίζει πως το Ισραήλ χρησιμοποιεί ξεδιάντροπα τη Eurovision ως κομμάτι της διεθνούς στρατηγικής του στην παρουσίαση της χώρας.

«Η επίσημη καμπάνια με το όνομα Brand Israel», λέει το BDS, «παρουσιάζει μια εικόνα που “ξεπλένει” και αποπροσανατολίζει από τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους».

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Γουότερς, αλλά και άλλοι σημαντικοί βρετανοί καλλιτέχνες, όπως η Βίβιαν Γουέστγουντ, ο Πίτερ Γκάμπριελ, ο Μάικ Λι και η Τζούλι Κρίστι, συνυπέγραψαν μια επιστολή προς το BBC στην οποία ζητούσαν να ακυρώσει την τηλεοπτική μετάδοση του διαγωνισμού της Eurovision.

Στο γράμμα ανέφεραν πως «παρότι η Eurovision είναι ελαφριά διασκέδαση δεν εξαιρείται από το να λαμβάνει υπόψιν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ».

Τo BBC, από την πλευρά του, υπογράμμισε την δέσμευση του να καλύψει τον διαγωνισμό. «Ο διαγωνισμός της Eurovision δεν είναι πολιτικό γεγονός και δεν υιοθετεί κάποιο πολιτικό μήνυμα ή καμπάνια. Ο διαγωνισμός υποστηρίζει πάντα τις αξίες της φιλίας, της ενσωμάτωσης, της ανοχής, της διαφορετικότητας και δεν πιστεύουμε πως είναι σωστό να χρησιμοποιηθεί η συμμετοχή του BBC σε αυτό για πολιτικούς λόγους. Για αυτούς τους λόγους θα συμμετάσχουμε στη φετινή Eurovision. Η οικοδέσποινα χώρα ορίζεται από τους κανόνες του διαγωνισμού, όχι από το BBC».