Σύντομα σύμπασα η παγκόσμια μουσική σκηνή θα μιλάει… κινέζικα.
Η κινεζική Tencent διαπραγματεύεται την αγορά ποσοστού 10% (συν άλλου 10% προαιρετικά, δηλαδή σύνολο 20%) της Universal (UMG), της μεγαλύτερης δισκογραφικής εταιρίας παγκοσμίως, από την Vivendi για περίπου 3 δισ. ευρώ – μια συμφωνία που θα ενισχύσει την αυξανόμενη επιρροή του κινεζικού διαδικτυακού γίγαντα στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία και ειδικότερα στον τομέα των συνδρομητικών και streaming μουσικών υπηρεσιών που βρίσκονται σε πρωτόγνωρη άνθηση στην ασιατική αγορά.
Αν η συμφωνία ολοκληρωθεί, τότε η Tencent θα έχει στο «ρόστερ» της τα πιο εμπορικά ονόματα και συγκροτήματα της υφηλίου: Rolling Stones, Λέιντι Γκάγκα, Ελτον Τζον, Στινγκ, Τέιλορ Σουίφτ, Ριάνα, Αριάνα Γκράντε, ράπερ όπως ο Ντρέικ αλλά και «κλασσικότροπους» καλλιτέχνες σαν τον Ιταλό Αντρέα Μποτσέλι.
Στα ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται και ολόκληροι κατάλογοι έργων από καλλιτέχνες όπως οι Queen και οι Beatles.
«Η Vivendi, η οποία ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ, θέλει να εκμεταλλευτεί την αυξανόμενη ζήτηση για συνδρομητικές και ad-based μουσικές υπηρεσίες streaming, οι οποίες έχουν δώσει ώθηση στα κέρδη της UMG τα τελευταία χρόνια», γράφει το Reuters.
«Μαζί με την Tencent, η Vivendi ευελπιστεί να βελτιώσει την προώθηση των καλλιτεχνών της UMG, με τους οποίους η UMG έχει δημιουργήσει τον σπουδαιότερο κατάλογο ηχογραφήσεων και τραγουδιών, καθώς και να αναγνωρίσει και να προωθήσει νέα ταλέντα σε νέες αγορές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Vivendi.
Από την πλευρά της, η κινεζική Tencent έχει συσσωρεύσει μερίδια σε εκατοντάδες εταιρείες τα τελευταία χρόνια, από νέες επιχειρήσεις έως εταιρείες τεχνολογικής ανάπτυξης, εισηγμένες στο χρηματιστήριο: έχει επενδύσει, μεταξύ άλλων, 1.6 δισ. ευρώ στην Tesla του Ιλον Μασκ και 8 δισ. ευρώ για το πλειοψηφικό μερίδιο του Supercell, του φινλανδού κατασκευαστή δημοφιλών παιχνιδιών για κινητά τηλέφωνα, όπως το «Clash of Clans».
Επίσης, σε μια κίνηση… ματ, με σχεδόν 1.8 δισ. ευρώ απέκτησε μερίδιο στην σουηδική πλατφόρμα streaming Spotify, όταν αυτή μπήκε στο χρηματιστήριο, χάρη σε μια αμοιβαία επενδυτική συμφωνία μεταξύ των δυο επιχειρήσεων.
Η Tencent Music ελέγχεται κατά πλειοψηφία από την Tencent Holdings, την τεράστια πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας που ιδρύθηκε το 1998 από πέντε Κινέζους που ήθελαν να μπουν στην τότε νεότατη αγορά του Διαδικτύου και που ελέγχει τις διαδικτυακές πλατφόρμες WeChat και QQ.