Περίπου 200 άτομα θα συμμετέχουν στο αμφιλεγόμενο πείραμα που διοργανώνει σε ξενοδοχείο της Ρόδου ταξιδιωτικό πρακτορείο της Ολλανδίας, προκειμένου να καταγραφεί πόσο εύκολα κολλάει ο κορονοϊός.
Το σχέδιο του πρακτορείου Sunweb, που υλοποιείται σε συνεργασία με την ολλανδική κυβέρνηση, προβλέπει ότι στις 12 Απριλίου στη Ρόδο θα βρεθούν 187 άτομα, ηλικίας από 18 έως 70 ετών. Η επιλογή τους θα γίνει με βάση κριτήρια τα οποία έχει θέσει η κυβέρνηση.
Το ταξίδι αυτό, σύμφωνα με πηγές από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είναι καθ’ όλα νόμιμο, καθώς πρόκειται για πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι μπορούν να επισκεφτούν τη χώρα μας. Από τη στιγμή μάλιστα που θα έχουν PCR test, θα παραμείνουν σε καραντίνα και θα τηρούν όλους τους κανόνες, δεν υπάρχει κάποιο νομικό κώλυμα για να μην πραγματοποιηθεί.
Οι όροι συμμετοχής
Οι ταξιδιώτες θα πληρώσουν τα έξοδα για τις διακοπές τους, ενώ οι δαπάνες για τα τεστ κορονοϊού θα βαρύνουν την εταιρεία. Επιπλέον, θα κάνουν τεστ τόσο πριν, όσο και μετά το ταξίδι, ενώ επιστρέφοντας θα μπουν σε καραντίνα για 10 ημέρες.
Αν κάποιος μολυνθεί από τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα μπει σε ξενοδοχείο καραντίνας και τα έξοδα θα καλυφθούν από το πρακτορείο.
Οι επισκέπτες θα έχουν την αποκλειστική χρήση του ξενοδοχείου στο οποίο θα καταλύσουν, καθώς πέρα από τους ίδιους, εκεί θα βρίσκεται μόνο το προσωπικό. Παράλληλα, δεν θα μπορούν να βγαίνουν εκτός και να κυκλοφορούν οπουδήποτε στο νησί.
Θα έχουν επίσης στη διάθεσή τους τις πισίνες και τα εστιατόρια του ξενοδοχείου, αλλά δεν θα επιτρέπεται να επισκεφτούν την παραλία.
Το ταξίδι μπορεί να ματαιωθεί σε περίπτωση που η κατάσταση με τον κορονοϊό επιδεινωθεί, είτε στην Ολλανδία είτε στη Ρόδο, όπως γράφει το BBC.
Σύμφωνα με το Sunweb, για όλο το ταξίδι έχουν καταρτιστεί οδηγίες ασφαλείας, οι οποίες έχουν εγκριθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας (RIVM).
Γιατί να συμμετέχει κάποιος σε ένα τέτοιο πείραμα; «Πρώτα μολύνθηκα από τον κορονοϊό και αρρώστησα βαριά. Μετά έχασα τη δουλειά μου. Οπότε τώρα δεν έχω κάτι άλλο να κάνω. Ανυπομονώ να μην κάνω απολύτως τίποτα σε ένα θέρετρο και να συνέλθω από αυτή την ταραχώδη χρονιά», εξηγεί στο RTL η 51 ετών Κορίνα Γκούντερχαν.
Τα πειράματα της Ολλανδίας
Το τελευταίο διάστημα η Ολλανδία διεξάγει διάφορα πειράματα, όπως διοργάνωση πάρτι, μουσικού φεστιβάλ κ.ά., προκειμένου να δουν σε συνθήκες πραγματικής ζωής τον τρόπο και την ένταση της μεταδοτικότητας του κορονοϊού. Οι δοκιμαστικές διακοπές που διοργανώνονται στην Ελλάδα είναι το επόμενο βήμα.
Αυτοί που θα επιλεγούν, θα πληρώσουν 399 ευρώ για τις οκταήμερες all-inclusive διακοπές.
Οταν επιστρέψουν στην Ολλανδία, θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες.
Τουλάχιστον 25.000 άτομα έχουν ήδη κάνει αίτηση, σύμφωνα με το BBC, για το πείραμα που έχει στόχο να διαπιστωθεί αν είναι εφικτός ο τουρισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η επόμενη πρόκληση
Παράλληλα, υπάρχουν πλάνα και για δεύτερο πείραμα με διακοπές, στο οποίο οι ταξιδιώτες θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, ενώ αντίστοιχα σχέδια γίνονται για δοκιμαστικές αποδράσεις με αυτοκίνητο, κρουαζιερόπλοιο και τρένο.
Πάντως, το πλάνο αυτό έχει εγείρει ερωτήματα στην Ολλανδία, σύμφωνα με το BBC, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, ενώ ο ρυθμός εμβολιασμών είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Εως τώρα, στη χώρα έχουν καταγραφεί 16.397 θάνατοι και 1.228.647 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας.
Πέρα από αυτά τα πειράματα, οι οδηγίες της κυβέρνησης προβλέπουν ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό θα πρέπει να αποφεύγονται, αν δεν είναι σημαντικά, τουλάχιστον έως τα μέσα Μαΐου.