Για μία ακόμη χρονιά η ιδιοκτησία του beach bar στην Αγία Μαρίνα της Ρόδου συνέχισε τις αυθαιρεσίες και τις παρανομίες όχι μόνο στην παραλία αλλα ακόμη και μέσα στη θάλασσα!
Πρόκειται, υπενθυμίζεται, για το beach bar που είχε βρεθεί στις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας και το περασμένο καλοκαίρι, μετά τις φωτογραφίες με τον σερβιτόρο που εξυπηρετούσε πελάτες μέσα στη θάλασσα, όπου και είχαν κατασκευαστεί πλατφόρμες- ξαπλώστρες μέσα στο νερό. Κατόπιν εορτής μάλιστα, και αφού η περίπτωση της συγκεκριμένης επιχείρησης έτυχε εκτενούς κάλυψης στον Τύπο, διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε ουσιαστικά χωρίς άδεια από το 2016.
Αλλά φευ. Τα όποια εμπόδια παραμερίστηκαν και το μπιτσόμπαρο με τις ξαπλώστρες μέσα στη θάλασσα (αφού όπως είχε δικαιολογηθεί ο ιδιοκτήτης, δεν υπάρχει αρκετός χώρος στην άμμο) άνοιξε κανονικά και για τη φετινή σεζόν, με τις ίδιες ακριβώς παραβάσεις όπως και πέρυσι.
Και παρά την απόφαση από τον δήμο Ρόδου για τη σφράγιση του beach bar, αυτό άνοιξε και λειτούργησε κανονικά την επόμενη ημέρα, διαφημίζοντας μάλιστα και event στα social media!
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Ομηρος Τσάπαλος, ωστόσο ήταν σαφής:
«Δεν θα ανοίξει αν δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες λειτουργίας και αν δεν πάρει άδεια από την αρχαιολογία και την πολεοδομία.
»Αφότου αποκτήσει τις άδειες, αφότου αφαιρέσει όλα τα παράνομα που έχει εγκαταστήσει, του επιβληθεί το πρόστιμο, τότε θα έχει την δυνατότητα να ξανα ανοίξει. (το πρόστιμο πόσο είναι;) αγγίζει έως τις 60.000 ευρώ και υπάρχει και κίνδυνος για τον ίδιο οριστικής απομάκρυνσης του από την παραλία και αποκλεισμού του από μελλοντικές ηλεκτρονικές δημοπρασίες για πέντε χρόνια».
Kαι την Παρασκευή το πρωί – στις 7.00- κλιμάκιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ μετέβη στην παραλία της Αγίας Μαρίνας και σφράγισε την επιχείρηση, επιβάλλοντας και τα σχετικά πρόστιμα.
Συγκεκριμένα, η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσων Α’ προχώρησε στη σφράγιση του χώρου όπου εντοπίστηκαν παράνομες κατασκευές με ομπρελοκαθίσματα τόσο στην παραλία όσο και εντός της θάλασσας.
Επιπλέον, με σχετική σήμανση απαγορεύτηκε η είσοδος στο beach bar καθώς και η άσκηση οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας από την επιχείρηση στην παραλία.
Η όλη διαδικασία -σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση- ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 48 ώρες, καθώς το μεσημέρι της Τετάρτης οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν σε επιτόπιο έλεγχο στην επιχείρηση όπου διαπιστώθηκε η παράνομη κατάληψη αιγιαλού και η εγκατάσταση 19 μεταλλικών κατασκευών εντός της θάλασσας.
Στη συνέχεια ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, συντάχθηκε η έκθεση αυτοψίας με το αντίστοιχο πόρισμα, η πράξη άμεσης απομάκρυνσης καθώς και η διαταγή σφράγισης και διακοπής λειτουργίας και οικονομικής δραστηριότητας του χώρου που παράνομα είχε καταληφθεί. Αποφασίστηκε η εν λόγω επιχείρηση να διενεργηθεί τις πρωινές ώρες προκειμένου να μην δημιουργηθεί όχληση στους λουόμενους και στην συνολική τουριστική δραστηριότητα της περιοχής.
Πλέον, η διαδικασία προβλέπει:
Πρώτον, την έκδοση του σχετικού προστίμου εντός της ημέρας το οποίο με βάση τον νέο αυστηρό νόμο που θεσπίστηκε πριν από λίγους μήνες, ανέρχεται στο 4πλάσιο του ανταλλάγματος που θα κατέβαλε ο επιχειρηματίας για ένα έτος αν είχε συνάψει σύμβαση.
Δεύτερον, την άμεση απομάκρυνση- εντός 48 ωρών- όλων των παράνομων ομπρελοκαθισμάτων καθώς και τα κινητά στοιχεία των μεταλλικών κατασκευών με ευθύνη του επιχειρηματία. Αν αυτό δεν γίνει, τότε την ευθύνη απομάκρυνσης την αναλαμβάνει ο Δήμος.
Τρίτον, για τα μεταλλικά στοιχεία θα εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης εντός των επόμενων ημερών.
Το έχω ξαναπεί και το υπογραμμίζω. Ας το καταλάβουν όλοι ανεξαιρέτως και κυρίως αυτοί που νομίζουν ότι θα μας ξεγελάσουν και ότι μπορούν να περιφρονούν τον νόμο: όπως κάναμε πέρυσι, όπως κάναμε σήμερα στη Ρόδο, έτσι θα κάνουμε και από εδώ και στο εξής. Νομιμότητα παντού! Και κανένα τερτίπι δεν πρόκειται να μας εμποδίσει. Είναι βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτή η χώρα καλύτερη», υπογράμμισε στη σχετική δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης
Τέλος, το πρωί της Παρασκευής έγινε στη Ρόδο σύσκεψη υπό τον συντονισμό της Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας Ν. Κόλλια με εκπροσώπους του Δήμου, της ΕΛΑΣ, της Οικονομικής Αστυνομίας, στελεχών του υπουργείου Ναυτιλίας και του τοπικού Λιμεναρχείου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα παραπάνω θα εφαρμοστούν στο ακέραιο χωρίς καθυστερήσεις και εκπτώσεις ως προς τις προβλέψεις του νόμου.