Πλήθος τουριστών αναζητούν πτήσεις για να φύγουν από τη Ρόδο, τη Δευτέρα | REUTERS/Nicolas Economou
Επικαιρότητα

Ρόδος: Γιγαντιαία επιχείρηση για την επιστροφή χιλιάδων τουριστών στις πατρίδες τους

Το Φόρεϊν Οφις προειδοποίησε τις ταξιδιωτικές εταιρείες ότι είναι υποχρεωμένες να φέρουν πίσω τους χιλιάδες βρετανούς πολίτες που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές
Protagon Team

Μία τιτάνια επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρόδο από τις ελληνικές αρχές και τις αρχές άλλων χωρών για την ασφαλή μεταφορά στις πατρίδες τους των χιλιάδων τουριστών που απομακρύνθηκαν από τις φωτιές.

Σύμφωνα με τους Times, η βρετανική κυβέρνηση ενημέρωσε τις τουριστικές και αεροπορικές εταιρείες πως «δεν πρέπει να αποτύχουν» στον αγώνα για τον επαναπατρισμό αποκλεισμένων βρετανών τουριστών, καθώς εκατοντάδες οικογένειες πέρασαν τη δεύτερη νύχτα σε προσωρινά καταλύματα στο νησί σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οι παραθεριστές επέκριναν σφοδρά τους τουριστικούς πράκτορες όπως το Jet2 και το TUI, καθώς τους είπαν ότι μπορεί να αναγκαστούν να παραμείνουν στο νησί μέχρι την Παρασκευή.

Το πρωί της Δευτέρας άρχισαν πτήσεις επαναπατρισμού με εκατοντάδες Βρετανούς να μεταφέρονται στην πατρίδα τους με δύο αεροσκάφη, αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό από τις πολλές χιλιάδες που βρίσκονται στη Ρόδο.

Η Αλίσια Κιρνς, η συντηρητική πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, δήλωσε στην Telegraph: «Οι ταξιδιωτικές εταιρείες δεν πρέπει να απογοητεύσουν τους βρετανούς πολίτες, έχουν καθήκον να βοηθήσουν να φέρουν τους ανθρώπους πίσω.

Αν αποτύχουν, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα. Πάντως εμπορικές πτήσεις μπορούν να γίνουν χωρίς πρόβλημα.

Δεδομένου πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση, ελπίζω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσφερθεί να ενισχύσει τις προσπάθειες (της Ελλάδας) με πυροσβέστες, φορτηγά ή εξοπλισμό ύδρευσης, όπως έχουν κάνει άλλοι σύμμαχοι».

Παράλληλα, πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι οι ταξιδιωτικές εταιρείες πρέπει να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους πελάτες τους που βρίσκονται στην περιοχή, και θα πρέπει να είναι έτοιμοι να παρέχουν πτήσεις επιστροφής, αν οι άνθρωποι τις χρειάζονται».

Αυτήν τη στιγμή στη Ρόδο υπάρχουν περίπου 10.000 βρετανοί πολίτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Αντριου Μίτσελ, υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε ότι υπήρχαν «μόνο 10 άδεια κρεβάτια σε ολόκληρο το νησί» χθες.

Στη μεγαλύτερη εκκένωση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, περίπου 19.000 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σπίτια ή ξενοδοχεία.

Ο Μίτσελ είπε στο ραδιόφωνο των Times ότι ελπίζει να ανοίξουν σήμερα άλλα 1.000 κρεβάτια καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στα σπίτια τους και άλλοι ακυρώνουν τα σχέδιά τους να επισκεφθούν τη χώρα.

Ενα από τα κλειστά γυμναστήρια που φιλοξένησαν τουρίστες στη Ρόδο – REUTERS/Fedja Grulovic

Ερωτώμενος γιατί η βρετανική κυβέρνηση δεν συστήνει στους Βρετανούς να αποφύγουν τη Ρόδο, είπε: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μόνο το 10% του νησιού επηρεάζεται από αυτές τις φωτιές. Και ως εκ τούτου, οι τουριστικές εταιρείες και οι ειδικοί στις διακοπές είναι οι πιο κατάλληλοι για να καθοδηγήσουν τους πελάτες τους.

Είπε επίσης σε όλους τους εγκλωβισμένους στη Ρόδο να επικοινωνήσουν με την ταξιδιωτική τους εταιρεία και να ακολουθήσουν τις συμβουλές του Φόρεϊν Οφις.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μια ομάδα 10 ατόμων με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και του βρετανικού Ερυθρού Σταυρού βρίσκεται στη Ρόδο και έχει προσφέρει μέχρι στιγμής υποστήριξη μόνο σε 20 άτομα που την είχαν ζητήσει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρ οπερέιτορ TUI, την Κυριακή βρίσκονταν στη Ρόδο 40.000 πελάτες του, από τους οποίους περίπου 7.800 βρίσκονταν μεταξύ των τουριστών οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε ειδικά καταλύματα και ξενοδοχεία, στο πλαίσιο εκκένωσης από τις αρχές.

Εξάλλου, στη Ρόδο βρίσκεται ήδη ως απεσταλμένος της πρεσβείας της Γερμανίας ο επικεφαλής του νομικού και προξενικού τμήματος, προκειμένου, σε συνεργασία με τον εκεί επίτιμο πρόξενο, να βοηθήσει τους παραθεριστές, όπως έκανε γνωστό ο γερμανός πρεσβευτής Ερνστ Ράιχελ με ανάρτησή του στο Twitter.

Επιπλέον, με εντολή του Γιώργου Γεραπετρίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών για να διευκολυνθεί η απομάκρυνση των ξένων πολιτών.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το ελληνικό ΥΠΕΞ και τις ξένες πρεσβείες, λειτούργησε την Κυριακή help desk στο αεροδρόμιο Ρόδου, ώστε επισκέπτες που έχασαν ή δεν πήραν μαζί τους τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους κατά τις εκκενώσεις, να μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους χωρίς δυσκολία.

Αμεση η κινητοποίηση των αρχών – συγκινητική η αλληλεγγύη των κατοίκων της Ρόδου

Από το βράδυ του Σαββάτου, χιλιάδες τουρίστες φιλοξενήθηκαν σε κλειστά γυμναστήρια, συνεδριακά κέντρα και πλοία στο λιμάνι της Ρόδου.

Οπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ρόδου, Θανάσης Βιρίνης, άνοιξαν όλα τα σχολεία στην πόλη της Ρόδου αλλά και σε χωριά όπως Καλυθιές, Αφάντου, Αρχάγγελος, Ιαλυσός, Κρεμαστή για να υποδεχτούν τους πυρόπληκτους από τις περιοχές της νότιας Ρόδου.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο κλειστό γήπεδο Βενετόκλειο φιλοξενήθηκαν περίπου 700 άτομα, στο Ροδίων Παιδεία 500 άτομα, στο Κολλέγιο Ρόδου 350 άτομα ενώ γεμάτες είναι αίθουσες σχολείων και κλειστών γυμναστηρίων σε όλα τα προαναφερθέντα χωριά.

Τουρίστες κοιμήθηκαν ακόμα και πάνω στους ιμάντες για τις βαλίτσες στο αεροδρόμιο της Ρόδου – REUTERS/Nicolas Economou

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τη βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών που από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να βοηθήσουν στο στήσιμο αλλά και στη λειτουργία αυτών των προσωρινών κέντρων φιλοξενίας, οι ξένοι τουρίστες είχαν την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, παρασχέθηκαν στους πυρόπληκτους φαγητά, φρούτα, χυμοί, νερά, τα οποία πρόσφεραν επιχειρηματίες που άνοιξαν τα καταστήματά τους και στείλανε όσα τρόφιμα μπορούσαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες ήταν και οι επιχειρηματίες που πρόσφεραν μερίδες φαγητών στα εστιατόριά τους, και ακόμη χώρο να κοιμηθούν οι τουρίστες. Ξενοδοχεία φιλοξένησαν σε κλιματιζόμενες αίθουσες τουρίστες, ενώ δεκάδες ιδιώτες φιλοξένησαν πυρόπληκτους στα σπίτια τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί τουρίστες είπαν τα καλύτερα λόγια και απηύθυναν ένα μεγάλο ευχαριστώ στους έλληνες και τις αρχές που τους βοήθησαν.

«Τα οργανωμένα πακέτα είναι ασφαλισμένα»

Για το θέμα της αποζημίωσης των χιλιάδων ελλήνων και ξένων τουριστών μίλησε στην ΕΡΤ ο τουριστικός πράκτορας Δημήτρης Οικονόμου λέγοντας ότι «τα ζητήματα αυτά καλύπτονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια από την ασφάλεια αστικής ευθύνης, όπως επίσης και από την ταξιδιωτική ασφάλιση που προσφέρεται στα οργανωμένα πακέτα».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου οι τουρ οπερέιτορς αποζημιώνονται για τα έξοδα ακύρωσης, σε τέτοιες περιπτώσεις, από τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες. «Ο επαναπατρισμός των τουριστών και η ενδεχόμενη επιστροφή των χρημάτων τους για το ταξίδι που δεν έκαναν ή που διακόπηκε είναι ουσιαστικά εξασφαλισμένη».

Σχολιάζοντας το επίπεδο της ετοιμότητας και της οργάνωσης του κάθε ταξιδιωτικού γραφείου τόνισε ότι εκεί φαίνεται η δυνατότητα και η ετοιμότητα του καθενός.

«Πρέπει να παρατηρήσουμε είναι ότι ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός δούλεψε υπό αντίξοες συνθήκες πάρα πολύ δύσκολα και τα μηνύματα που παίρνουμε από τους ξένους συνεργάτες μας είναι ένα μεγάλο μπράβο γι’ αυτό που είδαν όσον αφορά την οργάνωση, υπό αυτές τις συνθήκες», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στις πατρίδες τους σχολιάζουν θετικά την ανταπόκριση των ντόπιων και των ελληνικών αρχών τόσο κατά το στάδιο της εκκένωσης όσο και της προσωρινής φιλοξενίας.