Ημέρες του ’56 –δηλαδή δόξας ή και καταισχύνης, αναλόγως της οπτικής γωνίας– έζησε πάλι η Αίγυπτος, αφού σχεδόν αναβίωσε η Κρίση του Σουέζ, αυτή τη φορά στο… Κάιρο.
Οχι, οι Αγγλογάλλοι δεν επενέβησαν πάλι στρατιωτικά για να εξαφανίσουν από προσώπου Γης τον Νάσερ, ωστόσο οι Αιγύπτιοι εξέλαβαν ένα εγγλέζικο ρομπότ σαν κατασκοπευτική μηχανή και το κατέσχεσαν στο αεροδρόμιο. Ποτέ δεν ξέρεις, θα σκέφτηκαν. Δεν είναι λίγοι δα οι Δυτικοί που δεν πολυσυμπαθούν τον Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, ιδίως για τη διακριτική αλλά αποφασιστική στάση του στο Λιβυκό.
Το ρομπότ που πιάστηκε και πέρασε ένα δεκαήμερο στο μπουντρούμι δεν ήταν της πλάκας. Το Ai-Da (προφέρεται… άιντα) είναι ένα πολύ εξελιγμένο μηχάνημα, με γυναικεία χαρακτηριστικά, που αναπτύχθηκε στην Αγγλία και έχει την ιδιαιτερότητα να σχεδιάζει και να δημιουργεί έργα τέχνης.
Είναι ρομπότ-ζωγράφος, μάλιστα ένα από τα έργα του φιλοξενείται στην έκθεση «Forever is now», στην Γκίζα, κοντά στις τρεις πυραμίδες, ένα πρότζεκτ που τελεί υπό την αιγίδα δύο αιγυπτιακών υπουργείων (Τουρισμού και Εξωτερικών). Για την ακρίβεια, το έργο του ρομπότ φιλοξενήθηκε στην προαναφερθείσα έκθεση μετά την απελευθέρωσή του δημιουργού του, καθώς καλλιτέχνης και καλλιτέχνημα νωρίτερα φιλοξενήθηκαν από κοινού σε κελί.
Οι αιγύπτιοι τελωνειακοί δεν επέτρεψαν την έξοδο του ρομπότ από το αεροδρόμιο, επειδή στο εσωτερικό του εντόπισαν ένα μόντεμ και στα μάτια του τις κάμερες όρασής του. Η υπόθεση λύθηκε ύστερα από την παρέμβαση της βρετανικής πρεσβείας και τις «σκληρές διαπραγματεύσεις» που ακολούθησαν, όπως γράφουν τα διεθνή Μέσα.
Το Ai-Da είναι το πρώτο ρομπότ-καλλιτέχνης του κόσμου και δημιουργεί τα έργα του παρατηρώντας εικόνες μέσα από τις κάμερές του. Επεξεργάζεται τις πληροφορίες και τις μεταφράζει σε κινήσεις των χεριών του. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του πιστεύεται ότι θεωρήθηκαν από τις αιγυπτιακές αρχές ύποπτες για κατασκοπεία.
Η όλη ιστορία προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Βρετανίας και της Αιγύπτου, αναβιώνοντας, όπως προαναφέραμε, τις ένδοξες ή ντροπιαστικές ημέρες του ’56.