Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν χαιρετά υποστηρικτές του σε εκδήλωση στο Ριάντ, τον Φεβρουάριο | REUTERS/Ahmed Yosri
Επικαιρότητα

Ριάντ σε ΗΠΑ: Δώστε μας πυρηνικά ως αντάλλαγμα συμμαχίας με το Ισραήλ

Ιδιαίτερα ακριβό θεωρείται το αντιστάθμισμα που ζητεί η Σαουδική Αραβία από τις ΗΠΑ για να προσεγγίσει τους Ισραηλινούς, προκαλώντας ανησυχίες ότι έτσι θα έχουμε επιτάχυνση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Εντονες αντιδράσεις σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές
Protagon Team

Πυρηνικά όπλα ονειρεύεται ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ζητεί τη βοήθεια των ΗΠΑ για να τα αποκτήσει.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, η Σαουδική Αραβία στράφηκε στην Ουάσινγκτον για την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματός της για την παραγωγή καυσίμων. Ομως αυτό προκαλεί την ανησυχία στη Δύση και σε άλλες χώρες του Κόλπου, ότι το βασίλειο μπορεί να επιδιώξει να αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο και να επιταχύνει την κούρσα εξοπλισμών με το Ιράν.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας επιθυμούν τη στήριξη των ΗΠΑ για να προχωρήσουν στον εμπλουτισμό ουρανίου και να αναπτύξουν το δικό τους σύστημα παραγωγής καυσίμων, ως αντάλλαγμα στις πιέσεις της Ουάσινγκτον για την εξομάλυνση των σχέσεων του Ριάντ με το Ισραήλ.

Το βασίλειο προσπαθεί να προσθέσει πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό του μείγμα, ενώ ταυτόχρονα ανησυχεί για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σε μια προσπάθεια να μη βασίζει την οικονομία της τόσο πολύ στο πετρέλαιο, η Σαουδική Αραβία έχει προσεγγίσει το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, συνάπτοντας επιχειρηματικές συμφωνίες, με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ.

Αρνήθηκε όμως να υπογράψει τις Συμφωνίες του Αβραάμ, που προώθησε ο Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή, σε αντίθεση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που υπέγραψαν το σύμφωνο προσέγγισης με το Ισραήλ.

Ενα από τα θέματα υπό συζήτηση ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Ριάντ, είναι να αποκτήσει η Σαουδική Αραβία τον τίτλο του σημαντικού διεθνούς εταίρου του ΝΑΤΟ, όπως είναι το Ισραήλ, το Κατάρ, η Ιορδανία και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Με αυτό τον τρόπο, το Ριάντ θα γίνει και επίσημα σύμμαχος της Ουάσινγκτον και θα έχει ευκολότερη πρόσβαση σε αμερικανικά όπλα.

Μία τέτοια συμφωνία θα αποτελούσε μεγάλη διπλωματική νίκη για τον Τζο Μπάιντεν, σημειώνει η Telegraph, επιταχύνοντας την προσπάθεια του Λευκού Οίκου να δημιουργήσει μια στρατιωτική συμμαχία εναντίον του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Ομως, προσεγγίζοντας το Ριάντ, ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντούσε αντίσταση στο Κογκρέσο, τόσο από τους Ρεπουμπλικανούς όσο και από τους Δημοκρατικούς, καθώς το βασίλειο είναι ένα από τα αυταρχικότερα καθεστώτα και η κατακραυγή για τη φρικτή δολοφονία του αντιφρονούντος Τζαμάλ Κασόγκι δεν έχει κοπάσει.

Πάρα πολλά μέλη του Κογκρέσου δεν θεωρούν αξιόπιστη τη Σαουδική Αραβία για να την κάνουν σύμμαχο των ΗΠΑ και να της δώσουν πυρηνική τεχνολογία.

Αντιρρήσεις υπάρχουν και στο Ισραήλ. «Το πυρηνικό ζήτημα είναι μάλλον η μεγαλύτερη πρόκληση για το Ισραήλ και οι Ισραηλινοί θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά αν αξίζει το τίμημα για την ειρήνη», είπε στην WSJ ο Γιοέλ Γκουζάνσκι, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφαλείας, που εδρεύει στο Τελ Αβίβ και ειδικός στις σχέσεις Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μπιν Σαλμάν, έχει επίσης πει ότι θέλει να δει την πλειονότητα των πολιτών της Σαουδικής Αραβίας να στηρίζουν οποιαδήποτε συμφωνία με το Ισραήλ πριν προχωρήσει σε αυτή.

Το 2022, σε σχετική δημοσκόπηση, μόνο το 5% των Σαουδαράβων είχε απαντήσει ότι θέλει να βελτιωθούν οι σχέσεις της χώρας τους με το Ισραήλ.

Το 2018, ο πρίγκιπας είχε πει ότι «αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνική βόμβα, θα ακολουθήσουμε άμεσα και εμείς».