Eνα ακόμη επεισόδιο στο σίραλ με το δεξαμενόπλοιο «Lana» (πρώην «Pegas») στην Κάρυστο -και τη δέσμευση των δύο ελληνικών τάνκερ από τους Ιρανούς ως αντίποινα- εκτυλίχθηκε στις δικαστικές αίθουσες.
Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, «ελληνικό δικαστήριο ανέτρεψε την Τετάρτη προηγούμενη δικαστική απόφαση που επέτρεψε την κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέρους του φορτίου ιρανικού πετρελαίου ενός δεξαμενόπλοιου υπό ιρανική σημαία στα ανοικτά των ελληνικών ακτών.
Το περιστατικό, σημειώνεται στο δημοσίευμα, είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Ιράν, με το ρεσάλτο και την κατάσχεση των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιοων («Prudent Warrior» και «Delta Poseidon») στον Κόλπο, αφού η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Αθήνας.
Το Ιράν είχε επίσης ασκήσει έφεση κατά της αρχικής δικαστικής απόφασης, δήλωσε νομική πηγή, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί.
«Η προσφυγή για την ανατροπή της απόφασης έγινε δεκτή από το δικαστήριο», δήλωσε η πηγή, εκτιμώντας πως «θα είναι δύσκολο να ανατραπεί αυτή (η απόφαση του Εφετείου)».
Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν η αμερικανική ή η ελληνική κυβέρνηση θα προσβάλουν την απόφαση, η οποία εκδόθηκε στο Εφετείο της περιοχής της Χαλκίδας (σ.σ. Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας).
Οπως έγινε γνωστό το πρωί της Πέμπτης, το Συμβούλιο Εφετών ακύρωσε τις διατάξεις της ανακρίτριας περί κατάσχεσης και μετάγγισης του ιρανικού πετρελαίου. Αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα που είχε μεταφερθεί στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο «Ice Energy», θα πρέπει να επιστραφεί στις δεξαμενές του «Lana».
Προ ημερών το πλοίο, που παρέμενε στα ανοικτά της Καρύστου, είχε επισκεφθεί ο ιρανός πρεσβευτής στην Αθήνα, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Τεχεράνης.
Η Ελλάδα είχε χαρακτηρίσει «πειρατεία» την κατάληψη των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από το Ιράν στον Κόλπο.
Η υπόθεση, υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα, προέκυψε όταν οι ελληνικές αρχές τον Απρίλιο δέσμευσαν το υπό ιρανική σημαία Lana, πρώην Pegas, με 19 μέλη ρωσικού πληρώματος στο πλοίο, κοντά στις ακτές της νότιας Εύβοιας στη βάση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πλοίο απελευθερώθηκε σύντομα λόγω επιπλοκών σχετικά με την ιδιοκτησία του. Τον Μάιο οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν μέρος του ιρανικού φορτίου πετρελαίου που κρατούσαν στο πλοίο και το μετέφεραν σε άλλο πλοίο, μετά την αρχική απόφαση ελληνικού δικαστηρίου.
Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν αργότερα και πάλι το Lana, ενεργώντας βάσει προσωρινής δικαστικής απόφασης για υποτιθέμενα χρέη σε άλλη ναυτιλιακή εταιρεία, που εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Γιώργο Κοζανίδη.
Ο Κοζανίδης αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα της εταιρείας που εκπροσωπεί, αλλά δήλωσε στο Reuters ότι η υπόθεση σχετίζεται με απλήρωτες υπηρεσίες ρυμούλκησης.