Ο Μπάιντεν ανέτρεψε πλήρως την πολιτική Τραμπ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Reset και στο κλίμα επιδιώκει ο Μπάιντεν

Επάνοδος των ΗΠΑ στο διεθνές προσκήνιο έπειτα από το τραγικό διάλειμμα του Τραμπ. Με πρωτοβουλία τους θα γίνει την Πέμπτη διαδικτυακή θεματική σύνοδος κορυφής των ηγετών του κόσμου, στην οποία οι ΗΠΑ θα θέσουν τους νέους στόχους τους για περιορισμό των εκπομπών άνθρακα
Protagon Team

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αναιρέσει τα αποτελέσματα των πολιτικών του Τραμπ σε κάθε επίπεδο. Το κλίμα όχι μόνο δεν εξαιρείται από το reset των ΗΠΑ και από τη δυναμική επάνοδό τους στην παγκόσμια σκηνή, αλλά είναι από τα πρώτα πεδία που η 180 μοιρών στροφή τους θα γίνει αντιληπτή άμεσα, λέει η (συνδρομητική) Washington Post.

Πρόκειται για πεδίο στο οποίο ο Τραμπ «αλώνισε» κατά τη διάρκεια της θητείας του και απέκοψε τις ΗΠΑ από τον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως από τους ευρωπαίους συμμάχους τους: αποχώρησε από τη Συμφωνία των Παρισίων περί κλιματικής αλλαγής, υπονόμευσε τις διεθνείς προσπάθειες συντονισμού στον τομέα αυτόν, ενίσχυσε τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων των ΗΠΑ και υπερασπίστηκε στενά εθνικά συμφέροντα εις βάρος της αντιμετώπισης της παγκόσμιας απειλής.

Ο νέος πρόεδρος άλλαξε αμέσως την πορεία των ΗΠΑ: τις επανέφερε στη Συμφωνία του 2015, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν ήδη καθυστερήσει μπροστά στις μεγάλες απαιτήσεις, κινητοποίησε όλες τις αμερικανικές υπηρεσίες σχετικά, πρότεινε ένα σχέδιο υποδομών και θέσεων εργασίας (πρότζεκτ πολλών δισ.) που θα επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας στην πράσινη οικονομία, κ.ά.

Ακόμη, ο Μπάιντεν έθεσε επικεφαλής του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής τον εξ εφέδρων Τζον Κέρι. Ο παλαιός γερουσιαστής και ΥΠΕΞ ήδη ξεκίνησε περιοδεία σε όλον τον κόσμο, προαναγγέλλοντας τη νέα δέσμευση των ΗΠΑ στην «αποφασιστική δεκαετία» της ανθρωπότητας όσον αφορά το κλίμα. Μάλιστα το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Κέρι είχε συνομιλίες στη Σαγκάη με κινέζους αξιωματούχους, ενώ προέκυψε και μία κοινή δήλωση προθέσεων, που μιλάει για «σοβαρότητα» ενεργειών και για τον «επείγοντα χαρακτήρα» τους.

Το αμερικανικό Μέσο γράφει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται για τη θεματική σύνοδο κορυφής των ηγετών που θα γίνει διαδικτυακά την Πέμπτη 22 Απριλίου. Εκτιμάται ότι εκεί οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν ένα πιο επιθετικό σχέδιο για τη μείωση των αμερικανικών εκπομπών άνθρακα, μπορεί και 50% μέχρι το τέλος της δεκαετίας σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Πρόκειται για διπλασιασμό των στόχων που έθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 2015.

Πολλοί ηγέτες χαιρέτισαν ήδη την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που δήλωσε ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει 100% δίκιο, όταν λέει ότι πρέπει να βιαστούμε». Ο Μακρόν συμμερίζεται τον επείγοντα χαρακτήρα των αμερικανικών ενεργειών και θα τοποθετηθεί αναλόγως και την Πέμπτη. Την άποψή του θα πει και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος θα συμμετάσχει στο διαδικτυακό μίτινγκ. Περίπου 40 παγκόσμιοι ηγέτες θα τοποθετηθούν, μάλιστα θα λάβει μέρος και ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ που έδωσε λίγο σασπένες στην υπόθεση καθυστερώντας μέχρι την 21η Απριλίου την ανακοίνωση της συμμετοχής του: – το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι θα εκφωνήσει «σημαντική ομιλία μέσω βίντεο». 

«Ζούμε τις πρώτες συνέπειες της κλιματικής καταστροφής» είπε κιόλας ο Μακρόν και τόνισε την ανάγκη μείωσης των εκπομπών στις αναπτυσσόμενες χώρες: «Πρέπει να επιταχύνουμε την καινοτομία, χρειαζόμαστε κοντά μας την Ινδία και την Κίνα». Αυτές οι αναπτυσσόμενες χώρες, φτωχότερες της Δύσης βέβαια, θα θέσουν επιτακτικά το ζήτημα της χρηματοδότησης των απαιτούμενων αλλαγών στη βιομηχανία ώστε να μην είναι τόσο ρυπαίνουσα.

Για το περιβάλλον του Μπάιντεν, στο οποίο έχει πρόσβαση η Washington Post, η εκδήλωση της Πέμπτης θα είναι «μία συγκέντρωση των μεγάλων οικονομιών του κόσμου, οι οποίες τυχαίνει να είναι και οι πλέον ρυπαίνουσες, συνεπώς ευκαιρία για να αρχίσουν οι επαφές με τους πιο σημαντικούς παίκτες στην αρχή της κρίσιμης δεκαετίας». Οσον αφορά τη θερμοκρασία, ο βασικός στόχος είναι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης της Γης μέχρι τον +1,5 βαθμό Κελσίου – τυχόν αύξηση πέραν αυτού θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα είναι μη αναστρέψιμα σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές ζημίες που θα προκληθούν.

Το κλίμα θεωρείται το κύριο πεδίο ουσιαστικής συνεργασίας ΗΠΑ – Κίνας, δεδομένου του γενικού πλαισίου εχθρότητας. Οι επιμέρους διαφορές και αντιπαλότητες και ο δεδομένος επιχειρηματικός ανταγωνισμός τους (τεχνολογία, μπαταρίες, κ.ά.), αλλά και οι γεωπολιτικές τριβές (Ειρηνικός, Βόρεια Κορέα, Ιράν, Μέση Ανατολή), ενδέχεται να εμπλακούν στην κλιματική συζήτηση. Ορισμένοι αμερικανοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να αξιοποιήσει την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων ώστε να πιέσει την Κίνα να μεταρρυθμίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό. Πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος; Με την επιβολή «φόρου άνθρακα» στις κινεζικές εισαγωγές.

Τέλος, ας σημειωθεί και αυτό το αξιομνημόνευτο: στις πρόσφατες αποστολές του στο εξωτερικό ο Κέρι υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν απόλυτη επίγνωση της συμμετοχής τους στο κλιματικό πρόβλημα, αφού επί δεκαετίες εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου. Συνεπώς, προσβλέπουν στη διεθνή συνεργασία από «θέση ταπεινότητας», όπως είπε.