Σε παρέμβασή του στη Βουλή ο Γιάννης Ραγκούσης προσπάθησε να εξηγήσει ότι «δεν φταίει ο νέος Ποινικός Κώδικας» που οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής θα μπορούν να κατέβουν ξανά υποψήφιοι | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Μετά τον σάλο ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τροπολογία για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στους καταδικασθέντες της ΧΑ

Ο Γιάννης Ραγκούσης, κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να καταθέσει την τροπολογία έως το μεσημέρι της Πέμπτης! Προφανής η προσπάθεια να μεταφέρει την πίεση από τις αστοχίες του νέου Ποινικού Κώδικα στην κυβερνητική πλειοψηφία
Protagon Team

Αφού βρέθηκε εκτεθειμένος για τη σπουδή του να περάσει συγκεκριμένες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα στο παρά πέντε της εκπνοής της κυβερνητικής θητείας του –για πολλούς σχεδόν «φωτογραφικές» για τα καταδικασθέντα πλέον ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής– ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τώρα να διασκεδάσει τις (αλγεινές) εντυπώσεις με τροπολογία για τη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων (σε αντίθεση δηλ. με αυτό που προβλέπεται στον ΠΚ που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα).

Σε παρέμβασή του στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, προσπάθησε να εξηγήσει ότι «δεν φταίει ο νέος Ποινικός Κώδικας» που οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής θα μπορούν να κατέβουν ξανά υποψήφιοι σε εκλογές.

Οπως θέλησε να διευκρινίσει, με βάση τον προηγούμενο Ποινικό κώδικα, η Χρυσή Αυγή και τα ηγετικά στελέχη της θα στερούνταν (μετά την καταδίκη τους) τα πολιτικά τους δικαιώματα μόνο ύστερα από αμετάκλητη απόφαση, δηλαδή μόνο μετά το τριτοβάθμιο επίπεδο δικανικής κρίσης.

«Με βάση, λοιπόν, τον παλαιό Ποινικό Κώδικα δεν θα μπορούσε η Χρυσή Αυγή και τα στελέχη της να στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα (…)», επέμεινε ο κ. Ραγκούσης, ενώ «με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, η Νομοπαρασκευαστική Επιστημονική Επιτροπή που το συνέταξε, έχει διατυπώσει την άποψη ότι η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων άπτεται της εκλογική νομοθεσίας, δηλαδή κατεξοχήν ζήτημα αρμοδιότητας, πρωτοβουλίας του υπουργείου Εσωτερικών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ραγκούσης υπέβαλε εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, πρόταση προς τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, να καταθέσει τροπολογία μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασθέντων στελεχών της  Χρυσής Αυγής.

«Και ενημερώνω και τον κύριο υπουργό και το Σώμα και ορισμένους φίλους παλαιότερα μελών και απόψεων της Χρυσής Αυγής που φωνασκούν τώρα, ότι αν δεν το κάνει μέχρι το μεσημέρι, τότε θα καταθέσουμε εμείς δική μας βουλευτική τροπολογία και θα ζητήσουμε να γίνει αποδεκτή», πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σε μία προσπάθεια να μεταφέρει την πίεση που δέχεται το τελευταίο 24ωρο το κόμμα του, στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Θεοδωρικάκος: Δεν το αντέχετε που τους βάλαμε φυλακή

Εντονη ήταν αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, που κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκρισία», «κακό συνδικαλισμό» και απόπειρα να αποποιηθεί των ευθυνών του.

Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σταματήσει να προσπαθεί να κάνει πολιτική διχάζοντας τους πολίτες και κατηγόρησε τον κ. Ραγκούση ότι επιχειρεί «προτού καν ολοκληρωθεί από την πλευρά του Δικαστηρίου η πλήρης απονομή των ποινών και η πλήρης εικόνα της απονομής της Δικαιοσύνης- να κάνει συνδικαλισμό πολύ κακού επιπέδου, με πολύ πρόχειρο και επιπόλαιο τρόπο, έχοντας, προφανώς, ανάγκη την άντληση εντυπώσεων από πράγματα, που θα έπρεπε να τα κρατήσουμε πολύ υψηλά όλοι οι Έλληνες».

Του υπενθυμισε δε πως «ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μετέτρεψε τις ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ψηφίζοντας τις τελευταίες μέρες προτού φύγει από την εξουσία το νέο Ποινικό Κώδικα»

«Ηταν από 10 έως 20 χρόνια και τις κάνατε 5 έως 15 χρόνια και βγάζοντας στην μπάντα τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, συνολικά από τον Ποινικό Κώδικα», παρατήρησε και αυτό « είναι έργο δικό σας και εσείς το δημιουργήσατε έως κυβέρνηση με τον Ποινικό Κώδικα. Και αντί να κάνετε την αυτοκριτική σας έρχεστε, σήμερα, και ζητάτε τα ρέστα».

Επί της ουσίας της νομοθετικής πρωτοβουλίας που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι το άρθρο 51 παρ 3 του Συντάγματος αναφέρει ρητά ότι εκλογικός νόμος «δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα, παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα», τονίζοντας ότι το «αμετάκλητο» του Συντάγματος δεν μπορεί να παρακαμφθεί με μια τέτοια τροπολογία, οπως αυτή που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε, ωστόσο, υποστηρίζοντας ότι η Νομοπαρασκευαστική Επιστημονική Επιτροπή που συνέταξε τις αλλαγές του ΠΚ επί κυβέρνησης ΣΥΡΖΑ έχει διατυπώσει την άποψη ότι η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων άπτεται της εκλογική νομοθεσίας και όχι των Ποινικών Κωδίκων.

Γι’ αυτό και απαίτησε από τον υπουργό την κατάθεση και ψήφιση της σχετικής τροπολογίας άμεσα, διαφορετικά όπως είπε απευθυνόμενος στον κ. Θεοδωρικάκο την ευθύνη «θα έχει όχι μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και εσείς προσωπικά»!

Η απάντηση του υπουργού ήρθε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους:

 «Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αδυνατεί να αλλάξει. Γεννηθήκατε στις ρίζες ενός τεχνητού διχασμού που εσείς δημιουργήσατε σε δύσκολες εποχές για τη χώρα, με την ανευθυνότητα και την δημαγωγία σας και δεν αντέχετε ούτε για ένα λεπτό ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η παράταξη της ΝΔ απέδειξαν με πράξεις ότι μπορούν να ενώνουν τους Έλληνες, να διασφαλίζουν την αυτοτέλεια των θεσμών. Αυτό που εσείς δεν κάνατε 4,5 χρόνια που κυβερνήσατε τη χώρα, έγινε σε αυτό το διάστημα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Και τώρα υπάρχει η απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που στέλνει στη φυλακή τους φασίστες, τους ναζιστές, τους εγκληματίες. Αυτό δεν το αντέχετε.

»Και έρχεστε την επομένη την ημέρα της γιορτής της Δημοκρατίας, της γιορτής της Λαϊκής Ενότητας, της ημέρας που οι Έλληνες χαρούμενοι άκουσαν την απόφαση της Δικαιοσύνης για να βρείτε έναν τρόπο να διχάσετε. Αυτοί είστε κύριοι. Είστε αυτοί που διχάζετε τη χώρα, διχάζετε τον λαό. Ψάχνετε να βρείτε κάθε φορά τον τρόπο…

»Και σας ξεφεύγει ότι πήγατε και βόλτες στα νησιά του Αιγαίου με αυτούς τους φασίστες κάποιες φορές. Οι εικόνες είναι εδώ και υπάρχουν. Κάνατε παρέα και φωνάζατε μαζί στην πάνω και στην κάτω πλατεία για να οδηγήσετε τη χώρα στα αδιέξοδα. Αυτά κύριοι οι Έλληνες δεν τα ξεχνούν. Συνεχίστε έτσι, είστε σε καλό δρόμο θα συνεχίσετε να υπηρετείτε τα καθήκοντα της αντιπολίτευσης, αλλά δεν ξέρω μόνο αν είναι της αξιωματικής», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Καμίνης: Υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Ραγκούση για «υποτίμηση του Σώματος και υποκρισία», υπογραμμίζοντας ότι η λύση στο θέμα της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων των χρυσαυγιτών δεν μπορεί να έρθει με μια πρόχειρη τροπολογία, αλλά χρειάζεται σοβαρή νομική μελέτη.

«Είχατε όλο τον καιρό να το αλλάξετε και στην εκλογική νομοθεσία αλλά δεν το κάνατε» τόνισε ο κ Καμίνης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ζήτησε με τη σειρά του να σταματήσει το πινγκ πονγκ της ανταλλαγής ευθυνών μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου όπως σημείωσε ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται που άλλαξε τους Ποινικούς Κώδικες και η ΝΔ που πριν το καλοκαίρι όταν τους τροποποίησε εκ νέου, δεν επανέφερε τις παλαιές διατάξεις.

Τελικά ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος ανακοίνωσε πως θα υπάρξει τροποποίηση του εκλογικού νόμου, ώστε να να ισχύσει η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής.

«Μέχρι την ψήφιση του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ οποιαδήποτε ποινή επέφερε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και διαγραφή από τους πολιτικούς καταλόγους. Σήμερα με τις αλλαγές αυτές βρεθήκαμε σε μια “γκρίζα” ζώνη όπου πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να γίνει εξαντλητική καταγραφή των ποινών που θα προκαλούν στέρηση δικαιωμάτων»,παρατήρησε ο κ. Λιβάνιος κάτι όμως που, όπως επεσήμανε,  δεν μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες ώρες.

«H νομοθεσία μιλά για αμετάκλητη ποινική καταδίκη. Αρα αυτό που θα δούμε είναι όταν θα έρθει η ώρα, να γίνει τροποποίηση και οι καταδικασμένοι για εγκληματική οργάνωση να μην μπορούν να έχουν πολιτικά δικαιώματα. Αυτό απαιτεί σοβαρότητα καθώς άπτεται συνταγματικών δικαιωμάτων», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Γιάννη Ραγκούση, τον τομεάρχη Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη και τον αναπληρωτή Τομεάρχη Εσωτερικών, Μίλτο Χατζηγιαννάκη.

Στο κείμενο προτείνεται να αποστερούνται αυτοδίκαια και διαρκώς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όσοι έχουν καταδικαστεί σε οποιαδήποτε ποινή στερητική της ελευθερίας για τα εγκλήματα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα («εγκληματική οργάνωση») και κατά το χρόνο της τέλεσής τους είχαν την ιδιότητα του μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή καταδικάστηκαν ως συναυτουργοί και συμμέτοχοι μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που τέλεσε τις παραπάνω πράξεις.

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η τροπολογία συνιστά έννομη συνέπεια καταδικαστικής απόφασης, που επέρχεται αυτόθροα και μπορεί να εφαρμοστεί και αναδρομικά, δηλ. ακόμη και σε σχέση με καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν ήδη επιβληθεί.